Rådgivning 70 23 27 50

Her
Julie Konstantin Berg til audition i X Factor.

SINDbladet: 17-årige Julie nedbrød tabuer i X Factor

SINDbladet

Dommerne i X Factor 2021 og mange tusinde tv-seere blev imponerede, da Julie Konstantin Berg på årets første dag optrådte i det populære program. Her viste hun ikke kun sit sangtalent, hun fortalte også meget åbent om en sygdomshistorik, der både omfatter OCD, angst, depression og spiseforstyrrelser. Tilbage i 2015 var Julie et af de børn, som inspirerede til, at Foreningen for børn med angst blev stiftet

Denne artikel er en længere version af artiklen om Julie Konstantin Berg, der kommer i SINDbladet februar. SINDs medlemmer får bladet med posten, hvis du også vil være medlem, kan du læse mere ved at trykke her.

Julie Konstantin Berg imponerede til audition, men er ikke længere med i X Factor.


AF KRISTIAN IB

Responsen har været overvældende efter at Julie Konstantin Berg på årets første dag trådte frem på skærmen i den nye sæson af X Factor. Både medieopmærksomheden og mængden af personlige henvendelser har været stor, efter at hun d. 1. januar gik videre fra additionen med tre ja’er fra dommerne.

”Der er en hel masse, som har skrevet til mig. Jeg er faktisk overrasket over, hvor positive folk kan være på internettet. Jeg havde egentligt forberedt mig på, at der ville komme nogle dumme kommentarer, hvis man kan kalde dem det, men folk har været så søde,” siger Julie Konstantin Berg.  

Vil vække et håb

Når Julie står frem med sin egen fortælling skyldes det, at hun vil være med til at gøre en forskel, og at hun er klar til det.

”Jeg er et bedre sted, end jeg var for bare et år siden. Selvom jeg stadig har det skidt, så er det blevet bedre her på det sidste, og så var jeg bare klar til at tage springet,” fortæller Julie Konstantin Berg.

Ved at åbne op for hendes egen fortælling, ønsker hun at give et håb til dem, der kan have brug for det.

”Jeg håber jo på, at der er en masse andre unge, børn og voksne, som kan bruge historien eller få vækket et håb om, at det hele nok skal blive bedre på et tidspunkt,” fortæller hun.

Julie Konstantin Berg
Julie Konstantin Berg var meget nervøs inden sin audition, der blev vist 1. januar, alligevel imponerede hun både dommere og de tv-seere, der så med på skærmene derhjemme. Foto: TV 2

Indlagt som ni-årig

Julie var ni år, da hun første gang blev dagsindlagt på en psykiatrisk afdeling i Kolding. Her var planen, at hun skulle gå i skole derude, men det gik slet ikke, fortæller hun. Som 12-årig udviklede hun anoreksi og blev igen tilknyttet psykiatrien. Det medførte bl.a. en tre-ugers indlæggelse i Odense og efterfølgende behandling med madskema, hvor hun fx kunne få frataget sin gåtur, hvis skemaet ikke blev fulgt. 

”Problemet var bare, at jeg har haft så meget andet end anoreksi. Jeg har været bange for bakterier, og hvad de puttede i mad og sådan noget, så det gik helt skidt.  Senere i 2017 blev jeg indlagt igen i to måneder, hvor min OCD stak af,” fortæller Julie.

I 2018 skiftede hun til en privat behandler, der har hjulpet hende siden. Men de psykiske sygdomme har stadig ikke sluppet sit tag. Spiseforstyrrelsen er ikke længere anoreksi, men tvangsoverspisning, og Julie kæmper stadig med depression og angst.

Pia Konstantin Berg, som er Julies moster, var medstifter af Foreningen for Børn Med Angst. Her medvirker Julie også i foreningens videoer på YouTube. I videoer fra 2016 fortæller hun blandt andet om, hvordan hun har håndteret sin egen angst.

"Jeg er glad for, at der et forum for både voksne og børn, hvor man kan dele viden og være rolig omkring, at der også er andre i samme situation," siger Julie Konstantin Berg om foreningen.

Nu har hun trods sygdomshistorik fundet modet til at træde frem foran Danmark. For hun vil være med til at nedbryde tabuer. Her har hun et tydeligt budskab.

"Man skal ikke ses som en diagnose, man skal ses som mennesket bag ved diagnosen. Det tror jeg kun, der kan blive lavet om på, hvis vi snakker mere om det," siger hun.

Dét sygdommen ikke kan lide

Særligt gennem musikken kan Julie udtrykke noget af det, hun ellers kan have svært ved.

”Jeg tror, det her med musikken og at skrive tekster har hjulpet mig rigtig meget til at få mine følelser ud. Jeg har aldrig rigtig været så god til at snakke om mine følelser med en psykolog,” siger hun. 

Når Julie hører musik, kan hun komme ind i en boble, hvor der kun er hende og musikken. Det er som om virkeligheden og nogle af de udfordringer, der kan være, kommer lidt på afstand. Samtidig er det også en kamp for at få det bedre.

”Når jeg før har været vant til at tænke meget negativt om livet, har det også medført, at livet blev ret negativt. For mig handler det om at gøre noget af det, som jeg kan lide, og som sygdommen ikke kan lide," fortæller hun og fortsætter:

”Det er fx at meditere, synge og lave grafik,” fortæller Julie, der udover sit engagement i musikken begynder på mediegrafikeruddannelsen til sommer. 

Gennem meditation kan hun få noget af den ro, som ellers kan være vanskelig at finde.

”Det har også hjulpet mig til at finde ud af, at man måske ikke skal tage livet så seriøst, som man kan komme til. At man kan nærme sig noget mere menneskeligt, end de her kasser vi bliver puttet i til hverdag."

Drømmen varer ved

For Julie række musikdrømmene også ud over X Faktor, for hun drømmer om at kunne leve af musikken.

”Musik rummer jo også historiefortælling. Hvis man får noget musik ud, og det bliver anerkendt af nogle mennesker, så tror jeg virkelig, det kan hjælpe mange, samtidig får man også en vigtig platform. Så jeg vil vildt gerne lave mere musik.”

Du kan blive medlem af Foreningen for Børn med Angst her. Et medlemskab af foreningen er også automatisk et medlemskab af SIND.