Rådgivning 70 23 27 50

Her
Vivi Brit Nielsen, konstitueret formand for SIND Sønderborg

Vivi Brit Nielsen nyder at være aktiv og engageret sammen med andre. Foto: Privat

(SINDbladet) Vivi får overskud og energi af at hjælpe andre efter flere år med udfordringer

SINDbladet

Portræt af en SIND-frivillig: Flittig lokalpolitiker, aktiv SIND-frivillig og engageret familiekonsulent. Sådan kender mange sønderjyder Vivi Brit Nielsen, konstitueret formand for SIND Sønderborg. Færre ved, at hun for et par årtier siden selv havde psykisk og alvorlig somatisk sygdom tæt inde på livet. Oplevelserne dengang er drivkraften bag engagementet i dag i at skabe flere smil, mindre ensomhed og mere viden i den livlige lokalafdeling, hvor hun får sit overskud og sin livsappetit ved at hjælpe og være noget for andre.

Af Henrik Harring Jørgensen. Fotos: Privat

(Denne artikel er fra SINDbladet februar) Når tilværelsen tidligere har budt på alvorlige benspænd, så reagerer mennesker bagefter vidt forskelligt: Nogle kan blive forsigtige, tilbageholdende og bekymrede for gentagelser. Andre bliver ekstra taknemmelige for, at livet og hverdagen er tilbage på sporet, og bedre til at mærke, hvornår de roligt kan nyde nuet. Det gælder fx Vivi Brit Nielsen, konstitueret formand for SIND Sønderborg.

Her kan du læse SINDbladet online

Hun har tidligere mødt mere modgang end de fleste. Men i dag vælger Vivi bevidst at have fokus på mulighederne i stedet for begrænsningerne - muligheder, som giver glæde og flere smil. Hun er både SIND-frivillig, byrådsmedlem, engageret familiekonsulent og har tid til nærvær med familie og venner.

Uanset om Vivi Brit Nielsen taler i den smukke byrådssal i Sønderborg som medlem af kommunalbestyrelsen, hygger ved arrangementer i SIND Sønderborg eller arbejder som familiekonsulent, så nyder hun at være aktiv og engageret sammen med andre. Tiden og energien bliver brugt og prioriteret med omtanke:

Ses vi i Sønderborg?

...

"Alt det, jeg gør hver dag for andre, er min medicin til at komme videre og holde hovedet over vandet. Det giver mig energi, smil og lysten til at fortsætte på trods af modgang. Og jeg stiller mig ofte spørgsmålet: 'Hvor meget kan og skal man klare som menneske?' Der var en klog mand, som engang sagde til mig, at man kun får det, som Gud føler, man kan klare som menneske. Det tænker jeg ofte over. Derfor er det så vigtigt for mig at gøre ting og sætte ting i gang. Måske allermest for at glemme mine egne oplevelser samt at prøve at komme videre, men også for at blive fyldt op med alt det gode fra livet, at være noget for andre. Den positive energi er vigtig for at leve og overleve livet. Når det kommer til at have overskud til at være sammen med min familie og mine børn, er det det vigtigste. Men det kræver stadig energistyring, og derfor er det også vigtigt for mig, at hvis jeg vælger at bruge tid på noget, så fjerner det tid fra noget andet. Derfor er det ofte et bevidst valg, hvordan jeg bruger min dag og min energi.”

Udskrevet til ingenting

Nutiden og fremtiden fylder mest, når den energiske og flittigt smilende sønderjyde fortæller. Men hun deler også gerne eksempler på, at hun selv har prøvet flere af den type oplevelser, der får andre til at opsøge SIND i dag. Benspændene, Vivi Brit Nielsen tidligere i livet stødte på, ligger et par årtier tilbage.

I få ord satte somatisk sygdom punktum for det udadvendte og hyggelige job som frisør. Oveni fulgte psykisk sygdom og indlæggelser. Dertil kom eftervirkninger af elektrochok og udfordringer med behandlingen – fx når man bliver udskrevet til ingenting uden hjælp til at komme i gang med livet igen.

”Perioden er fortid i dag. Men der var dengang mennesker, som hjalp og inspirerede mig til at finde håb og veje frem. Fx sagde den første og meget søde sygeplejerske, jeg mødte, Martha, at jeg kunne blive rask igen. Jeg troede ikke på hende. I dag kan jeg se, at det gav mening at give et håb videre. Især min familie, men også vores lokalsamfund støttede. En af mine livliner til at blive rask var, at jeg lige efter udskrivelsen fik fundet et job i et supermarked. Skulderklappet, da jeg efter otte måneder blev tilbudt forfremmelse til souschef, var med til at kickstarte min tro på fremtiden, som jo endte i en helt anden rolle end som patient,” smiler Vivi Brit Nielsen, der de seneste 15 år har arbejdet som familiekonsulent og i 2021 for første gang tog ordet i byrådssalen, valgt for Venstre.

Mens hun kom på benene igen, blev hun bl.a. tacklet af sorgen efter fem dødsfald i den nærmeste familie med kort mellemrum. Hun har også overvundet genoptræning efter en alvorlig blodprop og hjerneblødning. Humøret og energien fandt hver gang tilbage til Vivi Brit Nielsen, og hun håber, at hendes historie kan inspirere andre til at finde et håb.

Vinterbadning

Ved siden af indsatsen i kommunalbestyrelsen er Vivi Brit Nielsen medlem af flere foreninger.

Juleaktiviteter i SIND Sønderborg - Vivi Brit Nielsen, konstitueret formand
Hygge op til jul er en af de mange aktiviteter i SIND Sønderborg.
Foto: Privat

Betænkningstiden var kort, da SIND Sønderborg for et par år siden kontaktede hende. Hun blev hurtigt næstformand og er i tastende stund konstitueret lokalformand frem til generalforsamlingen i februar 2024.

”Målet er at give formandsposten videre til en anden. Som lokalpolitiker kan det knibe med tiden. Jeg vil hellere have en rolle, hvor jeg hjælper andre med at lykkes.”

SIND Sønderborg hører til de livligste lokalafdelinger i landsforeningen med en bred vifte af aktiviteter. Fx vinterbadning, hyggearrangementer, foredrag og meget mere. Dagen før interviewet med SINDbladet deltog 36 i et julearrangement.

”Jeg bliver glad, hver gang vi har gode aktiviteter, som vores frivillige lykkes med at realisere. SIND er en bred forening med meget forskellige mennesker, og det er dejligt at mærke, hvordan vi hjælper og hygger med hinanden. Alle lytter og er åbne for forskelligheder. Her kunne resten af samfundet lære noget,” siger hun.

Tabu

Som politiker mangler Vivi Brit Nielsen ikke mærkesager. Men det er ikke ideologi og partiprogrammer, der er i fokus hos SIND, hvor alle er velkomne. Det er derimod nærværet og håbet.

”Vores vigtigste opgave er at vise, at alle kan blive ramt af psykisk sygdom, og at man alligevel kan få et godt liv. Desværre er psykisk sygdom mange steder stadig et tabu. Det er helt forkert. Folk kan blive mere syge af, at vi ikke taler højt om det, og vil komme til at føle sig forkerte og ikke forstået. Der har vi som samfund en stor rolle. Desuden skal vi have fokus på, at mennesket ikke falder mellem to stole i vores samfund. Derfor er foreninger og fællesskaber som i SIND vigtige,” siger hun.