Rådgivning 70 23 27 50

Her

SINDs historie

Det hele startede med en kronik i Politiken, og nu er vi Danmarks ældste landsdækkende organisation for psykisk sundhed - Læs SINDs historie her

SIND på folkemødet

Deler man bekymringer med andre, står man ikke alene. SINDs første formand skrev i 1960 en opsigtsvækkende kronik i Politiken om de forhold, hans søn oplevede i psykiatrien. Responsen på nødråbet fik fire familier til at indkalde til stiftende generalforsamling i SIND, der 21. november 2020 runder 60 år. Dyk ned i de fire artikler om SINDs historie i sidemenuen eller ved at følge de links, der er nederst i artiklen.

Et kort historisk rids

Siden 1960'erne har SIND i hele Danmark været engageret i  initiativer, som har hjulpet andre. Indsatsen i 1960'erne kredsede i sær om forbedringer af en - også dengang  - økonomisk presset psykiatri, hvor 16-sengs stuer og manglende centralvarme ikke var sjældenheder. Tværtimod. Det var også i 60'erne, at SIND begyndte at skabe konkrete tilbud.

Noget der tog fart i 70'erne. Her lykkedes det flere steder at oprette nye bofællesskaber, SIND-klubber med tilbud i dagtimerne og som noget helt nyt: ferietilbud for patienter.

I 1980'erne voksede SIND-skolerne frem med aftenskole-lignende tilbud i dagtimerne, og i 1991 var SIND Pårørenderådgivning i Aarhus blandt de første i Danmark til i større skala at tilbyde samtalegrupper for børn. 

I 1993 satte SIND ind mod ensomheden, og SIND-nettet, der formidler kontakt til besøgsvenner, blev etableret. 

I 2000 zoomede SIND bl.a. ind på medicinafhængighed. Blot få af samfundets eksperter og beslutningstagere var opmærksomme på, at visse typer sove- og nervemedicin med benzodiazepiner kunne skabe voldsomme problemer med afhængighed og abstinenser. Med etableringen af BenzoRådgivningen indledte SIND arbejdet med at hjælpe den enkelte og påvirke lovgivning og rutiner. Siden er forbruget faldet markant.

Det seneste årti har SIND fået flere medlemmer og lokalafdelinger. SIND Ungdom er kommet til, og to foreninger har kollektivt meldt sig ind – Skizofreniforeningen og Foreningen for børn med angst. SIND er involveret i en meget bred vifte af vidt forskellige lokale projekter. Aktuelt har landsforeningen bl.a. fokus på indsatsen for at bryde ensomheden for mennesker, der har alvorlige psykiske vanskeligheder.

Læs de fire artikler om SINDs historie i sidemenuen eller via disse links: