Rådgivning 70 23 27 50

Her

Ud i naturen - tag dine borgere med psykiske vanskeligheder med ud i naturen

Denne side er rettet mod kommunale og regionale tilbud inden for psykiatrien, frivilligorganisationer, lokalafdelinger i SIND og andre aktører i civilsamfundet, der er interesserede i at lave ture ude i naturen for mennesker, der lever med psykiske vanskeligheder.

Efterårsskov

Foto: Naturstyrelsen

Naturen har flere positive effekter på vores mentale, fysiske og sociale sundhed. SIND tilbyder nu i samarbejde med Naturstyrelsen praktisk støtte til aktører i kommuner og civilsamfundet, som har lyst til at tilbyde naturoplevelser til borgere, der lever med psykiske vanskeligheder.

Hvem kan deltage i projektet?

Medarbejdere fra kommuner og regioner samt frivillige fra frivilligorganisationer fra civilsamfundet kan deltage i projektet. Man skal have kontakt med målgruppen og motivation til at afholde aktiviteter i naturen for mennesker, der lever med psykiske vanskeligheder.
Målgruppen er voksne, der lever med psykiske vanskeligheder, der fx er tilknyttet et kommunalt støttecenter eller bosted. Projektet er ikke begrænset til enkelte diagnoser – alle er velkomne og kan være med.

Naturens potentiale til at fremme vores sundhed

Forskning viser, at det har en positiv effekt på vores sundhed, når vi opholder os i naturen. De positive effekter er blandt andet, at:

  • Vi oplever større ro, fordybelse og psykisk velvære
  • Vi holder os socialt aktive, når vi er i naturen med andre
  • Vi er fysisk aktive
  • Vores livskvalitet øges

Naturen rummer et stort potentiale til at fremme vores sundhed, men mennesker, der lever med psykiske vanskeligheder, er ofte forhindrede i at komme ud i naturen. Barrierer kan fx være manglende evne til at tage initiativ og skabe struktur i hverdagen. 

Hvad får deltagerne ud af at blive en del af projektet?

Projektets tilbud består af flere elementer, der understøtter arbejdet med at give flere mennesker med psykiske vanskeligheder adgang til naturen. Det er gratis at deltage. Tilbuddet består af:

  • En kursusdag i din region, hvor du bliver klædt på til at lave aktiviteter med målgruppen i naturen. Se mere om kurset her
  • En grejpakke (med grej til fx at lave mad over bål)
  • Tilknytning til en netværksgruppe, hvor du kan udveksle erfaringer med andre og få inspiration til jeres ture. Der afholdes både fysiske møder og onlinemøder.
  • Tilknytning til en Facebookgruppe, hvor netværksgruppen holder kontakten virtuelt
     

Hvad er kravene for at deltage i projektet?

For at deltage i projektet skal du:

  • Have interesse for at lave aktiviteter med målgruppen i naturen
  • Være en del af et kommunalt, regionalt eller frivilligt tilbud, der har mennesker der lever med psykiske vanskeligheder som målgruppe.

Hvordan tilmelder du dig?

Hvis du er interesseret i at deltage eller har spørgsmål til projektet så skriv til rk@sind.dk.  

Vi har et begrænset antal pladser på kurserne, og tilmelding sker efter princippet om først-til-mølle. Et tilbud kan maksimalt tilmelde to medarbejdere eller frivillige.

Baggrund for projektet

Projektet Adgang til sol og vind styrker krop og sind udspringer af et partnerskab mellem Naturstyrelsen og SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed. Projektet er en fortsættelse af det nordjyske initiativ Frisk i naturen, som du bl.a. kan se tidligere omtale af i SINDbladet. Projektet er finansieret af Det Obelske Familiefond og Miljøministeriet.

Projektperioden løber fra 1. januar 2022 til den 30. juni 2024.

Se vores inspirationskatalog: Ud i naturen her.

Som en del af projektet har vi udviklet et inspirationskatalog med inspiration til, hvordan man kan komme i gang med at arrangere ture i naturen for målgruppen. 

Ud i naturen - inspirationskatalog

 

Kontakt

Portræt af organisationskonsulet Rikke Klitgaard

Rikke Klitgård

Organisationskonsulent
9215 0398