Rådgivning 70 23 27 50

Her

Landsforeningen, der især arbejder lokalt

SINDs historie er en mosaik af landspolitisk indflydelse og lokale initiativer, der ofte har inspireret andre

SIND på folkemødet

Af Henrik Harring Jørgensen

Siden 1960 har SIND i hele Danmark været involveret i initiativer, som har hjulpet andre. Navnlig lokalt. Selvom mange af tidligere årtiers aktiviteter og projekter ikke findes mere eller er vokset ud af SIND og står på egne ben, så har engagement og ideer, der i sin tid var nyskabende, ofte været med til at inspirere resten af samfundet.

Indsatsen i 1960’erne kredsede især om forbedringer af en – også dengang – økonomisk presset psykiatri, hvor 16-sengs stuer og manglende centralvarme ikke var sjældenheder. Tværtimod. Men udover den politiske indsats arbejdede SIND også med at skabe konkrete tilbud.

Stoppestedet i Odense
Stoppestedet i Odense er et af de populære SIND-huse.

Bofællesskaber og klubber

Gennem 1970’erne lykkedes det flere steder at få opbakning til nye bofællesskaber. Internt i SIND og i dialog med kommuner blev adskillige klubber med tilbud i dagtimerne etableret. Og det var i disse år, at SIND som noget nyskabende etablerede ferietilbud for patienter.

Også 1980’erne bød på nye ideer. I flere byer voksede SIND-skolerne fx frem med aftenskolelignende tilbud i dagtimerne.

Børnegrupper og besøgsvenner

I 1991 var SIND Pårørenderådgivning i Aarhus blandt de første i Danmark til i større skala at tilbyde samtalegrupper for børn, der er pårørende. “Jeg snakker ikke med nogen om det. Måske kun med mine sovedyr,’’ lød det fra et af børnene på Djursland. Projektet inspirerede både politikere og fagfolk i psykiatrien.

I 1993 satte SIND ind mod ensomheden. SIND-Nettet, der formidler kontakt til besøgsvenner, blev etableret i de kommuner, som landsforeningen kunne opnå aftaler med.

Medicinafhængighed

I 2000 zoomede SIND bl.a. ind på medicinafhængighed. Blot få af samfundets eksperter og beslutningstagere var opmærksomme på, at visse typer sove- og nervemedicin med benzodiazepiner kunne skabe voldsomme problemer med afhængighed og abstinenser. Med etableringen af BenzoRådgivningen indledte SIND arbejdet med at hjælpe den enkelte og påvirke lovgivning og rutiner. Siden er forbruget faldet markant.

Nye projekter og foreninger

Det seneste årti har SIND fået flere medlemmer og lokalafdelinger. SIND Ungdom er kommet til, og to foreninger har kollektivt meldt sig ind – Skizofreniforeningen og Foreningen for børn med angst. SIND er involveret i en meget bred vifte af vidt forskellige lokale projekter. Aktuelt har landsforeningen bl.a. fokus på indsatsen for at bryde ensomheden for mennesker, der har alvorlige psykiske vanskeligheder.

Frivillig telefonrådgiver
Også sidste år ringede telefonerne flittigt hos Anna, der studerer psykologi, og de øvrige frivillige ved SINDs landsdækkende telefonrådgivning.

Rådgivning gennem 60 år

Alle årene har SIND først og fremmest været præget at plads og tid til den nære samtale. I lokalafdelingen, hos en rådgivning eller via andre aktiviteter.

Traditionen blev grundlagt af SINDs første medarbejder nogensinde, Hanne Reintoft. Hun blev senere en af Danmarks mest kendte socialrådgivere, bl.a. som politiker og som redaktør gennem 28 år af DRs radioprogram og sociale brevkasse, “Hvad er min ret og hvad er min pligt.”

De seneste år har SINDs telefonrådgivninger kunnet række ud til endnu flere. Med investeringen i et særligt system kunne SIND samle flere rådgivninger under det samme telefonnummer og dermed tilbyde gratis og anonym rådgivning 60 timer om ugen på 7023 2750.

Kilder: SINDs blad gennem årene, i særdeleshed jubilæumsartiklerne fra år 2000 skrevet af tidligere næstformand Klaus Giøng.