Rådgivning 70 23 27 50

Her
Advokat Marie Rud Hansen

Advokat Marie Rud Hansen påpeger, at en fremtidsfuldmagt kan forebygge mange problemer

Set i SINDbladet: Med en fremtidsfuldmagt kan du sikre din økonomi og dine pårørende

Værgemål og fremtidsfuldmagter er ord, som er vigtige at kende i tide, hvis du eller en af dine nærmeste mister evnen til selv at træffe beslutninger og varetage egne interesser

Artiklen er fra SINDbladet oktober 2020. Du kan læse hele bladet her.

Af Henrik Harring Jørgensen

Hvis du bliver så syg, at du pludselig ikke kan forstå post, rykkere og regninger, hvem kan så hjælpe?

Her kan du downloade vores folder og læse mere om, hvordan du sikrer dig, at dine arvinger får mest og længst mulig gavn af en arv. Hvis du ønsker at betænke SIND i dit testamente, betaler landsforeningen udgiften til advokat i forbindelse med udarbejdelsen.

Hver eneste uge er der danskere, som rammes af fx koma, hjerneskade, demens eller tunge sindslidelser, så de ikke længere selv kan træffe væsentlige beslutninger. Permanent eller i en periode. Pludselig må andre tage over og fx administrere regninger, beslutninger om bolig og meget mere. Oveni favntaget med sygdommen kan der opstå problemer med jura og økonomi, som mange er helt uforberedte på. Eksempelvis hvis ubetalte regninger ender i Fogedretten.

“Heldigvis bliver flere og flere opmærksomme på, at man kan forberede sig i tide på situationen. Siden 2017 har det været muligt at oprette en fremtidsfuldmagt, der kan forebygge mange problemer,” siger advokat Marie Rud Hansen, Silkeborg. Hun er specialist på området med erfaringer som advokat og fra job i Civilstyrelsen, Justitsministeriet og i Familieretshuset.

Ventetid

Kun det offentlige – Familieretshuset – kan efter en lægeerklæring overlade det til andre at varetage dine interesser, hvis du ikke har oprettet en fremtidsfuldmagt. Overdragelsen kan ophæves, hvis du bliver rask igen.

Fremtidsfuldmagten er en aftale, du selv opretter – optimalt sammen med en advokat. Fuldmagten beskriver fx, om boligen må sættes til salg, om der må optages lån, og i hvilke situationer, der må hæves penge og af hvem. Du bestemmer selv indholdet af fremtidsfuldmagten.

“Uden en fremtidsfuldmagt må man vente på, at det offentlige etablerer værgemål. Ventetiden kan være lang, typisk 4-6 måneder. Det kan være lang tid at vente. Vi har set eksempler på, at muligheden for at få en plejehjemsplads er mistet, fordi det juridisk ikke har været muligt at sige ja til tilbuddet på vegne af den ramte,” siger Marie Rud Hansen.

Tilsyn med økonomien

Ved et værgemål udpeger Familieretshuset en værge – fx samlever, voksent barn eller en af Familieretshusets faste værger – der må træffe beslutninger om økonomi og andre væsentlige spørgsmål. Værgen har regnskabspligt, og Familieretshuset kan få overvåget, om der hæves fra formuen.

Med en fremtidsfuldmagt kan du, inden sygdommen opstår, selv bestemme, hvem der er værge, og hvad der må ske. Ventetiden er markant lavere, typisk 2-8 uger.

“Fremtidsfuldmagter giver en anden tryghed og frihed for den enkelte og de pårørende. Der er rammer om økonomien og om fremtiden. Er man fremtidsfuldmægtig, har man som pårørende også helt andre muligheder for at få indblik i, hvordan plejehjem eller psykiatri behandler den ramte,” påpeger Marie Rud Hansen.

Vejledning

Hvis du vil oprette en fremtidsfuldmagt, ligger der flere skabeloner på nettet. Mange kan have god gavn af hjælp fra en advokat, så alt væsentligt kommer med. Prisen udover gebyrer afhænger af, hvor kompleks økonomi og livssituation er, men ligger typisk på niveau med prisen for en ny mobiltelefon.

Se mere på www.borger.dk, Google eller kontakt en advokat, husk forinden at afklare evt. pris. Marie Rud Hansen er en af de advokater, hvor det er gratis at ringe eller skrive en mail og bede om et indledende godt råd. Hun kan kontaktes på mrh@ak-silkeborg.dk eller 3360 3031.