Rådgivning 70 23 27 50

Her
Bjarke Juulsgaard Blach

Set i SINDbladet | Guide: Så nemt er det at lave podcasts

SINDbladet

Bjarke Juulsgaard Blach, der står bag podcastserien “Kompleks”, guider her om, hvordan du kan tage de første skridt med podcast. Nederst i artiklen og i SINDbladet februar kan du læse et portræt af Bjarke.

AF BJARKE JUULSGAARD BLACH, der står bag podcastserien "Kompleks"

En podcast er i virkeligheden radioudsendelser, som du selv kan styre, hvornår du lytter til. Det er lydfortællinger i dine ører, og faktisk lytter godt en fjerdedel af befolkningen til dem. Så podcast-mediet er yderst udbredt, populært og i rivende udvikling i Danmark, selvom det har været kendt i mange år.

Mange tror måske, at det er svært og kompliceret at komme i gang med selv at lave podcast, men sandheden er faktisk, at det er ret nemt og slet ikke særlig dyrt.

Denne artikel er fra SINDbladet februar 2021. Du kan læse hele bladet her.

Og selvfølgelig er det med podcasts som med alt muligt andet, at man altid kan investere i dyrere udstyr, men har du en computer og en smartphone, så er du faktisk klar til at komme i gang med at lave din første podcastepisode.

Lyden er det vigtigste

Det vigtigste i en podcast er lyden af den simple årsag, at det er det eneste, den består af. Så det første skridt er at få styr på, hvad man skal bruge for at optage lyd. Og der kan man enten bruge en selvstændig mikrofon, som skal sluttes til en computer, eller man kan bruge lydoptagelsesfunktionen på sin smartphone. Og jo bedre mikrofon desto fyldigere, tydeligere og rigere lyd. Men hvis man bare vil i gang nu og her uden først at skulle ud og købe noget, så kan man sagtens bruge sin mobil.

Hvad skal podcasten handle om?

Når du har styr på, hvordan du vil optage lyden, skal du finde ud af, hvilken slags podcast du vil lave. Vil du tale om dig selv, dine oplevelser og dine erfaringer, så er det en god idé at skrive nogle stikord ned, så du nemmere kan snakke om det, når du optager. Det kan også være, at du vil snakke med andre personer i podcasten, og så kræver det, at du tænker over, hvad du vil snakke om og hvilke spørgsmål, du vil stille. Der er uanede muligheder, og det er helt op til dig selv, hvad din podcast skal handle om.

Klar, parat, optag

Nu er du så nået til at optage, og så er det faktisk bare at trykke på optag-knappen på din optageenhed og tale om lige præcis det, du har valgt. Og husk, det gør ikke noget, at det ikke bliver perfekt. Det vigtigste er, at du har lysten til at udtrykke og formidle dig gennem lyd.

Hvem skal lytte til min podcast?

Når du har fået optaget, er der igen nogle overvejelser, du skal gøre dig. For du har nu skabt en lydfil, som skal redigeres. Og i virkeligheden er det ligesom at redigere billeder og video. Man overfører filen til et lydredigeringsprogram og sletter de dele, man ikke vil have med, og sætter klippene sammen.

Vil du gerne have, at din episode ligger der, hvor de fleste andre podcasts er, så skal du bruge en podcast-hosting-service. Det er fx gratis at benytte soundcloud som såkaldt RSS-feed. Hostingen gør det muligt at komme på Spotify og i Apples podcast-app. Men du kan også begynde i det små og i første omgang lægge lydfilen på Facebook eller dele den med dine nærmeste.

Det vigtigste ved at producere podcasts er, at man er motiveret, og at man gerne vil fortælle noget til nogen gennem lyd. Og så længe det er på plads, er der intet, der er umuligt.


Gode links til podcastproduktion

Når det handler om lyd redigering, er der et hav af mulige programmer at vælge i mellem. De har forskellige fordele og ulemper og et varierende prisniveau.

Audacity er et gratis lydredigeringsprogram, som er open-source. Det betyder at frivillige programmøre udvikler programmet.

Hindenburg er målrettet journalister, der ikke i udgangspunktet har et stort kendskab til lydredigering. Her er fokus på en nem brugerflade uden at gå på kompromis med de tekniske muligheder. Du kan finde en gratis prøveversion på deres hjemmeside.

Ableton er egentlig udviklet som et musikprogram, men rummer rig mulighed for redigering af podcast. Hvis du ønsker at nørde med lydeffekter, jingler og anden lydproduktion, kan dette være vejen at gå.

Husk der er mange flere muligheder, du kan kan undersøge derude. Der er også hjælp at hente på eks. YouTube, hvis du mangler tips og tricks til redigeringen af din podcast.


 

Set i SINDbladet: At skabe podcast giver Bjarke mere energi

Mange 25-årige danskere har prøvet at være patienter i psykiatrien. Meget få har som Bjarke Juulsgaard Blach prøvet at formidle følelser, fakta og fremtidsdrømme efter forløbet via egne udgivelser. Bjarke, der både står bag en digtsamling og flere podcasts, håber, han kan inspirere flere til at stå frem med deres helt egne fortællinger

Af Henrik Harring Jørgensen

Musiktjenesten Spotify favner ikke kun verdensberømte stjerner som Beyoncé og Bruce Springsteen. Bjarke Blach, en 25-årig aarhusianer med meget på hjerte om psykisk sygdom, kan også høres derinde. Bjarkes podcastserie “Kompleks” er et af de mange samtale- og lydprogrammer, som flere og flere danskere tilvælger i stedet for traditionel radiolytning.

Idéen om at stå frem med podcasts opstod i efteråret 2020, da drømmen om at blive uddannet journalist desværre måtte sættes på pause. Bjarne havde været gennem et godt forløb på Journalisthøjskolen med SPS, Særlig Pædagogisk Støtte, men måtte på grund af sygdom opgive at fuldføre uddannelsen i denne omgang. Siden har der været gode og dårlige dage. Men selv i perioder, hvor overskuddet ikke altid er i top, giver legen med ord Bjarke mere energi.

“Med podcast er du sammen med andre og bliver inspireret af dialogen. Jeg får det bedre bagefter, når jeg har lavet en podcast. Men det kan også være anstrengende – man skal fokusere, så samtalen glider uden, der skal klippes meget i programmet bagefter,” siger han.

Ni programmer

Bjarkes første podcast blev publiceret i september. Emnet var hans egen situation og sygdomsforløb, og podcasten gav ham appetit på endnu flere programmer. I december var serien “Kompleks” nået op på ni programmer. Bjarke har haft adskillige gæster i hjemmestudiet. Fx stillede en af psykiatriordførerne fra Folketinget – Liselott Blixt (DF) – op til et interview.

Bjarke peger på flere grunde til, at arbejdet med podcast giver energi.

“Det giver mig mening i tilværelsen, når man ikke kan lave så meget andet. Det er godt at være i gang med noget, når man ikke kan følge uddannelsen. Desuden udbygger podcast netværket, hvilket er godt, når man en dag skal lave noget andet. Endelig håber jeg, at jeg kan være med til at gøre danskerne klogere på livet med sindslidelser,” siger han.

Fremtidsdrømme

Fortælleglæden gælder ikke kun podcast. Bjarke har også fået udgivet en digtsamling, “Jeg ville leve”. De 47 digte er på hylderne på flere biblioteker efter en positiv lektørudtalelse i 2019, som er bibliotekernes vurdering af nye bøger. Digtsamlingen om vejen tilbage efter et sygdomsforløb gennem tre år kan fortsat købes via boghandlernes hjemmesider.

Fremtidsdrømmen handler om endnu mere end leg med ord. På længere sigt at få landet virksomhedspraktik, uddannelse og job inden for kommunikation. På kort sigt har Bjarke fokus på at forebygge, at favntaget med sygdom står i vejen for det, han gerne vil.

“Jeg er i god dialog med psykiatrien om at finde måder at justere medicin og behandling, så der kommer færre dage med uro og rastløshed, hvor det ikke altid er let at tænke tankerne til ende. Jeg vil gerne kunne udrette mere og jeg tror, det lykkes,” siger Bjarke med smittende smil og optimisme i stemmen.

Du kan også se guiden og artiklerne i SINDbladet februar 2021

Emne