Rådgivning 70 23 27 50

Her
Erik Mønsted Pedersen er ny 1. næstformand i SIND

"Vi glæder os til dialogen om den videre proces,” siger 1. næstformand i SIND, Erik Mønsted Pedersen, som har været tæt på forløbet frem til flytningen.

Det mener SIND: Godt at flytte patientklager ud af Erhvervsministeriet

Det Psykiatriske Patientklagenævn, hvor SIND sidder med, er fra 1. december flyttet fra Erhvervsministeriet til Sundhedsministeriet og Styrelsen for patientklager. SIND har længe arbejdet for ligestilling mellem psykiske og somatiske sygdomme – også når det gælder klager, der nu bliver behandlet samme sted

Af Henrik Harring Jørgensen

10 måneder og 17 dage efter et møde hos SIND, hvor repræsentanter fra ministerier, nævn og andre aktører i og omkring Det Psykiatriske Patientklagenævn deltog, er en af landsforeningens mærkesager, der var mødets tema, nu blevet en realitet: Behandlingen af klager er 1. december 2023 rykket ud af Erhvervsministeriet og Nævnenes Hus i Viborg. I stedet er det Sundhedsministeriet og Styrelsen for patientklager, som tager over.

Det Psykiatriske Patientklagenævn træder til, når patienter klager over tvang i psykiatrien. En jurist, en læge og en af SINDs ca. 20 repræsentanter sidder med ved bordet.

”Vi er rigtig glade for ændringen, som politikerne og ministerierne meget hurtigt har gennemført. Nu ligger området organisatorisk sammen med tilsvarende nævn, hvor medarbejderne har omfattende sundhedsfaglig erfaring. Vores håb er, at patienter, der klager, og deres pårørende med tiden vil opleve, at forholdene omkring deres klager bliver bedre,” siger 1. næstformand i SIND, Erik Mønsted Pedersen, som har været tæt på forløbet frem til flytningen. 

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fremhæver i en pressemeddelelse også, at området nu ligger i en styrelse med stor erfaring med at håndtere sundhedsfaglige klager. Erhvervsminister Morten Bødskov (S) tilføjer, at målet bl.a. er at gøre processerne simplere. Lizzi K. Jakobsen, direktør for Styrelsen for Patientklager, oplyser, at man nu indleder dialog med Lægeforeningen, SIND og andre relevante parter om det kommende arbejde.

Ligestilling

Før flytningen fra Nævnenes Hus i Viborg var møder i Det Psykiatriske Patientklagenævn meget ofte online, hvor patienter måtte deltage via en skærm.

”SIND har længe arbejdet for en flytning. Vi synes, at ligestillingen mellem somatiske og psykiske sygdomme er vigtig. Selvom den tidligere placering hos Nævnenes Hus i Viborg og under Erhvervsministeriet fungerede, så er den nye løsning desuden geografisk og sundhedsfagligt mere optimal. Tilbage i sommeren 2022 efterlyste vi i et høringssvar flere fysiske møder med patienter, som klager. Høringen handlede om en midlertidig fratagelse af patienternes mulighed for et fysisk møde for nævnet. Vi håber, at denne ændring blandt andet vil medføre, at patienterne igen får mulighed for frit at vælge mellem fysisk fremmøde og onlinemøde, når deres sag skal behandles,” siger Erik Mønsted Pedersen og tilføjer, at han glæder sig til dialogen om den videre proces.

Flytningen ændrer ikke, hvordan patienter kan klage over tvang i psykiatrien. Indenfor 24 timer efter tvangsbehandling har patienter ret til at se en patientrådgiver, der kan vejlede om klager. Får patienten medhold af Det Psykiatriske Patientklagenævn, får hospitalsafsnittet en påtale. Får patienten ikke medhold i sin klage, er det muligt at anke til Det Psykiatriske Ankenævn.