Rådgivning 70 23 27 50

Her
Familie set bagfra

Onlineudgave af SIND-nyhedsbrev: Sindslidendes Fond har uddelt 3,65 mio. kr. til 1.140 ansøgere

Nyhedsbrev

Velkommen til onlineudgaven af vores nyhedsbrev for dig, der er aktiv eller overvejer at blive det i SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed. Vi fortæller i dette nyhedsbrev om: Nyt SINDblad | Guide til en god jul, hvis der er sygdom i familien | SIND-kritik af tvang i psykiatrien | Sindslidendes Fond har uddelt 3,65 mio. kr. til 1.140 ansøgere | Vil du give os en digital hånd? | Peer-Partnerskabet efterlyser deltagere i gruppeforløb | Find kurser og aktiviteter, du kan deltage i, på SINDs hjemmeside. Du kan abonnere på SINDs nyhedsbrev via linket nederst på forsiden.

SINDbladet er udkommet: Guide til en god jul, hvis der er sygdom i familien

Du kan læse hele bladet på vores hjemmeside.

Fra i dag kan du læse SINDbladet online på vores hjemmeside. Medlemmer af SIND har for nogle dage siden fået bladet hjem i postkassen. I det nye SINDblad på 32 sider kan du bl.a. læse anbefalinger fra SINDs rådgivning om forberedelse af julen. I denne tid får rådgivningen på 70232750 ofte henvendelser med bekymringer om juledagene, hvis der er sygdom i familien. I bladet og på hjemmesiden kan du bl.a. læse rådgivernes guide til en god jul. Se mere her

I artiklen peger SINDs landsdækkende telefonrådgivning bl.a. på disse fem forslag til forberedelse af juledagene, hvis der er sygdom i familien:

  1. Aftal plads til at trække sig tilbage: Aftal på forhånd, at det er okay at trække sig tilbage, hvis man har brug for en pause. Måske skal der være et særligt rum til det, eller pauserne skal aftales på forhånd.
  2. Aftal om I vil tale om sygdom: Det er helt i orden at aftale, at man ikke vil snakke om sygdom juleaften. Det kan være, det tunge ikke skal fylde. Det kan være en idé at overveje positive samtaleemner hjemmefra, for eksempel om gode oplevelser, man har haft sammen.
  3. Fordel opgaverne: Hvis der kommer gæster, kan man uddelegere opgaverne og fordele ansvaret. Man behøver ikke stå for det hele selv. Sørg for at fokusere på overskud frem for det perfekte. Alt behøver ikke være hjemmelavet.
  4. Aftal tidspunkter og transport: Det kan være en fordel allerede i god tid at lave en plan for aftenen. Her er det også muligt at lægge pauser ind. Det kan også give ro at have styr på, hvornår og hvordan man tager hjem, og hvad man vil være med til inden.
  5. Alene juleaften? Flere organisationer afholder hyggelige julearrangementer, som man kan tilmelde sig. Man kan også gøre det hyggeligt for sig selv derhjemme med lidt ekstra god mad, måske købt udefra.

Vidste du, at du som medlem kan fravælge at få sendt den trykte udgave af SINDbladet hjem i postkassen? Nogle læsere foretrækker den digitale udgave på SINDs hjemmeside. Hvis du ikke ønsker den trykte udgave, så skriv til medlem@sind.dk med dit navn og din adresse samt det medlemsnummer, du kan se bagerst på bladet. Du er også velkommen til at kontakte SIND, hvis I modtager for mange blade. Fx hvis I er flere SIND-medlemmer på adressen, eller hvis I har et firma-/institutionsmedlemsskab med flere blade.

Politik: SIND-kritik af tvang i psykiatrien

Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at omfanget af tvang fortsat er højt.

Omfanget af tvang i psykiatrien stiger. Det viser en helt ny rapport fra Sundhedsstyrelsen. Fra sommeren 2020 til 2021 steg antallet af gange, der blev anvendt forskellige former for tvang, fx med bælte, fastholdelse og akut beroligende medicin.

SIND ser med alvor og bekymring på udviklingen, der indgår i landsforeningens politiske indsats i forbindelse med den kommende 10-årsplan for psykiatrien. SIND-formand Mia Kristina Hansen har bl.a. i Politiken den 30. november understreget, at omfanget af tvang skal reduceres. SIND efterlyser flere ressourcer til psykiatrien.

 

Oplevelsesmidlerne: 3,65 mio. kr. uddelt til 1.140 ansøgere

Til foråret 2022 kan du igen ansøge om gavekort til oplevelser.

Hjemme hos 1.140 danskere er der i disse dage ekstra grund til at smile. SIND og Sindslidendes Fond har netop uddelt 3,65 mio. kr. til 1.140 ansøgere. Modtagerne har fået direkte besked. Pengene, der kommer fra en særlig bevilling fra et flertal i Folketinget, er gået til sommerhusophold og gavekort til oplevelser. Fordelingen af modtagere i de fem danske regioner svarer til befolkningsgennemsnittet – hele Danmark er med.

Til foråret bliver det igen muligt at ansøge om gavekort. Ansøgningsfristen vil fremgå af hjemmesiden og af SINDs nyhedsbrev.

Udover de seneste måneders administration af oplevelsesmidler fra Folketinget har Sindslidendes Fond gennem mange år støttet mennesker, der er ramt af psykisk sygdom, og deres pårørende. Fx med tilskud til ferie-, kursus eller højskoleophold. I midten af december genoptages indsatsen med fordeling af fondens egne midler. Fristen for ansøgninger om økonomisk tilskud er 1. marts. Se mere på hjemmesiden senere på måneden.

Hvervekampagne: 31. december udløber tilbuddet om halv pris på kontingentet for nye medlemmer

Overvejer du – eller en du kender – at blive SIND-medlem? I december kan I få rabat på kontingentet.

Indtil 31. december 2021 koster et personligt SIND-medlemskab kun 100 kr. og du får hele 2022 med også. Du vil derfor først blive opkrævet kontingent til normalpris på 200 kr. i 2023. (Tilbuddet gælder kun for nye personlige medlemmer)

Som medlem af SIND støtter du bl.a. vores rådgivninger, tilbud og lokalafdelinger samt indsatsen for oplysning om psykisk sundhed og om forebyggelse af psykiske sygdomme. Oveni får du fremover SINDbladet med posten hver anden måned, hvis du ønsker det.

 FNs Internationale Handicapdag: Vil du give os en digital hånd?

Online kan du den 3. december følge og være med til at skabe opmærksomhed om et vigtigt emne.

3. december er FNs Internationale Handicapdag. Blandt formålene er at nedbryde fordomme om venskaber mellem børn med og uden handicap. Det Centrale Handicapråd markerer bl.a. dagen med denne kampagne, som du er meget velkommen til at hjælpe godt på vej med et like eller en deling. Også Danske Handicaporganisationer markerer dagen med en kampagne, ”Sammen gør vi handicap mindre”. Du kan følge kampagnen og begivenhederne på dagen på DHs side på Facebook. 

Peer-Partnerskabet: Vil du deltage i gruppeforløb og forskningsprojekt?

Du kan være med til at hjælpe andre, der er ramt af psykisk sygdom, med at stå stærkere i hverdagen.

Peer-Partnerskabet, som er stiftet af SIND og Det Sociale Netværk, har et godt tilbud, hvis du bor i København, Rødovre, Gladsaxe, Helsingør eller Fredericia, og personligt kender til psykiske udfordringer: Du kan gratis deltage i et gruppeforløb, hvor I gennem ti uger mødes to timer om ugen. I projektet, som du kan læse meget mere om og tilmelde dig på Peer-Partnerskabets hjemmeside, kan du være med til at skabe ny viden og nye muligheder for mange andre, der er psykisk sårbare, samtidig med at du bliver klogere på dig selv. Forløbene er en del af et forskningsprojekt, som skal afdække ny information og inspiration.

Ses vi? Find kurser og aktiviteter, du kan deltage i, på SINDs hjemmeside

7. december kan du fx deltage i onlinekursus for nye SIND-frivillige.  

De kommende uger har du mange muligheder, hvis du vil opsøge inspiration, information og hygge sammen med andre SIND-frivillige. I aktivitetskalenderen på vores hjemmeside kan du fx læse om wellness i Tønder, fortællekoncert i Nakskov, juletur i Aarhus og meget mere. Hvis du er ny SIND-frivillig, er du meget velkommen til vores onlinekursus den 7. december kl. 16,00-17.30. Tilmelding via landsforeningen@sind.dk