Rådgivning 70 23 27 50

Her
Coronavirus

Set i SINDbladet: Corona-virussens påvirkning af hjernen kan give psykiske følger

SINDbladet

Mennesker, der har været ramt af sygdommen COVID-19, risikerer at udvikle psykisk sygdom og kognitive påvirkninger. Både selve infektionen og reaktionen på indlæggelse kan skabe senfølger, oplyser professor og forskningsleder Michael Benros. Han opfordrer til, at man kontakter egen læge hvis man er påvirket psykisk af coronaepidemien

Af Henriette Kirkegaard

Det er velkendt, at nogle mennesker har oplevet psykiske reaktioner som angst og depression som konsekvens af isolation under nedlukningen af landet. Men forskning tyder på, at også personer, som har været syge med Covid-19, risikerer at blive psykisk påvirket, fordi virussen kan have indvirkning på hjernen. Det fortæller Michael Eriksen Benros, professor og forskningsleder ved Psykiatrisk Center

Illustration af en hjerne

København, som i øjeblikket er ved at undersøge sammenhængen:

“COVID-19 kan medføre infektioner, som kan påvirke immunsystemet. Det svækkede immunforsvar kan påvirke hjernecellerne og dermed give symptomer på angst, kognitive påvirkninger, depression og psykoser. I sjældnere tilfælde ser man en direkte infektion i hjernen, som også kan have konsekvenser,” siger Michael Eriksen Benros.

Videnskaben har endnu ikke et præcist billede af de kortsigtede og langsigtede konsekvenser af Covid-19.

“Men vi ved fra tidligere udenlandsk og vores egen forskning, at svære infektioner – og særligt hjerneinfektioner – er forbundet med en efterfølgende risiko for psykiske lidelser og kognitive påvirkninger. Vores gennemgang har vist, at der også efter en Covid-19-infektion er øget forekomst af psykiatriske symptomer. Spørgsmålet er nu, om denne risiko er yderligere forøget end efter andre tilsvarende svære infektioner,” fortæller Michael Eriksen Benros.

Indlæggelse kan give psykiske eftervirkninger

Også selve indlæggelsen og behandlingen af Coronavirus, også kaldt SARS-CoV-2, kan give psykiske og kognitive følgevirkninger.

“Hvis man er hårdt ramt af virussen, og måske endda er indlagt på en intensivafdeling, kan det være en voldsom oplevelse. Udenlandsk forskning viser, at en psykisk reaktion højst sandsynligt er en kombination af selve sygdomsforløbet og den direkte påvirkning af hjernen. Derudover er der også efter respiratorbehandling en øget risiko for kognitiv funktionsnedsættelse,” fortæller forskeren.

“Covid-19 ser desuden ud til at være forbundet med en øget risiko for blodpropper, og særligt blodpropper i hjernen giver øget risiko for psykiatriske symptomer.”

Her kan du læse hele SINDbladet oktober.

Fysiske mén slider på psyken

Nogle tidligere Corona-ramte døjer efterfølgende med fysiske mén, som kan være så påtrængende, at belastningen også påvirker dem psykisk.

“Vi hører om træthed og nedsat funktionsevne, og nogle oplever nedsat smags- og lugtesans. De fysiske følger kan påvirke så meget, at det medfører depression og angst. Der er nogle, som er særligt bekymrede for, om de nogensinde bliver helt raske,” siger Michael Benros. Han tilføjer, at Covid-19 stadig er så ny en virus, at man ikke kender alle senfølgerne.

Michael Eriksen Benros anbefaler, at man taler med sin læge, hvis man er påvirket psykisk af coronaepidemien.