Rådgivning 70 23 27 50

Her
Blomst af Ingsi Croon

Set i SINDbladet: Kunsten hjalp Ingsi Croon gennem livskriser. Nu hjælper hendes malerier andre

SINDbladet

Portræt: Kunstneren Ingsi Croon har doneret 78 kunstværker til SINDs lokale afdelinger og tilbud. Det har hun, fordi hun gerne vil hjælpe personer med psykisk sårbarhed og deres pårørende; begge roller har Ingsi stiftet bekendtskab med gennem sit liv

Af Emilie Staunstrup. Illustrationer: Ingsi Croon

Det kan være svært at navigere i rollen som pårørende, når nogen i familien bliver alvorligt syge, uanset om det er af en psykisk eller fysisk lidelse. For kunstneren Ingsi Croon var det en helt ny verden at lande i, da hendes datter fik kræft i en ung alder. For hvordan skulle man navigere i en verden af kemobehandlinger, hospitalsindlæggelser og timevis af trøst og nærhed, når hele ens indre verden var ved at bryde sammen?

Ingsi Croon husker tilbage på den tid, der var. En tid, hun ofte har haft lyst til at glemme alt om, men som alligevel fylder en del i hendes sind.

Rød blomst af Ingsi Croon.
Blomst af Ingsi Croon.

“Det var en svær tid dengang, så jeg lavede meget grafik i den periode. Jeg kan godt se, at udtrykket i det, jeg lavede, var anderledes, at kunsten blev påvirket af min sindstilstand, det hele blev lidt mere dystert, men det var alligevel min måde at bearbejde det hele på; at give udtryk for mine følelser gennem kunsten.”

Faktisk var kapitlet i Ingsis liv så sort, at al kunst fra den periode røg i kælderen i rigtig mange år. Hun nægtede simpelthen at kigge på det. En dag da Ingsi ryddede op, stødte hun på billederne igen og havde nu mentalt overskud til at forholde sig til dem. Så hun begyndte at vise billederne frem, for nu forstod hun dem pludselig bedre.

Kunst som heling

“Jeg har haft en stor krise, hvor jeg er kommet af med meget af det, jeg har båret rundt på, ved at male. Min datter var så syg på et tidspunkt, så jeg lavede et billede, hvor jeg holder hende i hånden over en dyb skrænt, hvor min hånd er en del større end hendes. Måske troede jeg på, at jeg kunne redde hende,” erindrer Ingsi.

Noget, der også gik igen i den periode, var fugle i bur eller fugle uden for buret. Særligt måger blev der tegnet mange af. Man skulle egentlig tro på, at måger er frie fugle, men det er de ikke alligevel ifølge Ingsi Croon. For selv en måge skal søge efter føde hele tiden. Til gengæld kan de flyve væk fra problemerne, hvilket Ingsi også havde haft lyst til et utal af gange.

Portræt af Ingsi Croon.
Ingsi Croon har doneret 78 værker til SINDs lokale afdelinger og tilbud.

Lyspunkter

Til trods for at have levet i en verden opslugt af sygdom har livet alligevel budt på lyspunkter. En læge fortalte Ingsi midt i datterens kemokur, at hun nok ikke skulle regne med at blive mormor, eftersom hendes datter sandsynligvis ikke ville kunne få børn efterfølgende. Endnu en sorg at bære rundt på. Kort tid efter møder datteren en mand, og allerede fem måneder senere kommer hun med en gave til Ingsi. Det var en bog, hvorpå der stod “Hey, mormor”.

“Min kunst ændrede sig rigtig meget, efter at min datter blev erklæret rask og gik ind i en ny livsfase, hvor hun skulle være mor. Jeg blev så glad for, at hun endelig var blevet rask, så jeg lavede blomster, blomster og blomster. Der skulle være masser af farver, som skulle gøre en glad,” fortæller Ingsi, hvis barnebarn i dag er voksen.

SINDs telefonrådgivning

Livet har budt på lyspunkter. Men gennem mange år har Ingsi også oplevet, hvor hårdt det kan være at være pårørende til et familiemedlem, som grundet psykiske diagnoser må bo på institution.

“Det er bl.a. derfor, at jeg har doneret de mange kunstværker til SIND. Jeg har tit haft brug for SINDs telefonrådgivning, når jeg ikke lige har vidst, hvad jeg skulle stille op i en given situation. Og så kan jeg godt lide, at overskuddet fra mine værker går til at hjælpe personer som mit familiemedlem.”

Fantastiske tanfaster

Her kan du læse SINDbladet december 2021.

Efter at have malet blomster i nogle år, besluttede Ingsi sig for at gå en ny vej. Hun begyndte at tegne nogle besynderlige væsener, hvor der også var knald på farvepaletten. I første omgang kaldte Ingsi dem fantaster, fordi de var et produkt af en positiv fantasi. Hendes barnebarn havde dog svært ved at høre ordet og kaldte dem konsekvent “tanfaster” i stedet, og så blev det ligesom navnet på dem.

Det er netop værkerne af blomster og af tanfasterne, som Ingsi har doneret til SIND. Ud over at generere et overskud til gavn for personer med psykisk sårbarhed og deres pårørende håber Ingsi også, at værkerne kan give glæde i de hjem, de havner i.

78 malerier til SIND
  • Ingsi Croons malerier er nu tilbudt til SINDs 50 lokalafdelinger og flere end 100 lokale rådgivninger, klubber og andre tilbud. Malerierne vil enten lyse op lokalt eller blive solgt, så indtægterne kan styrke SINDs indsats.
  • Hvis du vil se flere af Ingsi Croons malerier, så klik ind på Ingsi Croons side på Instagram www.instagram.com/ingsicroon/ eller på www.ingsi.dk.
  • Hvis du selv overvejer at donere kunst til SIND, så kontakt først SINDs sekretariat: landsforeningen@sind.dk

 

Emne