Rådgivning 70 23 27 50

Her
Læs for livet

Set i SINDbladet: Lystlæsning af skønlitteratur kan dulme ensomhedsfølelser og løfte humøret

SINDbladet

Gennem snart ti år har projekt “Læs for Livet” hjulpet hundredevis af udsatte og anbragte børn og unge i gang med at læse skønlitteratur. Resultaterne, som du også kan lade dig inspirere af, er særdeles positive: Bøger kan bidrage til at styrke din psykiske sundhed

Af Henrik Harring Jørgensen

Denne artikel er fra SINDbladet februar 2022: I en særlig del af hjernen stiger aktiviteten, når mennesker er omgivet af glade venner eller af familie med

smittende humør. Det viser international forskning. Nøjagtig samme område lyser op på hjernescanningerne, når mennesker er fordybede i en medrivende bog.

Detaljerne i forskningsrapporterne behøver de seks ansatte og 40 frivillige ved projekt “Læs for Livet” ikke at nærlæse. De kender nemlig allerede effekten af skønlitteratur. Smil og positive spørgeskemasvar fra udsatte og anbragte børn og unge har siden 2012 vist, at bøgerne kan gøre en forskel for mange, hvis man føler sig ensom eller presset. Projektet har foreløbig bragt 270 nøje sammensatte bogsamlinger ud til fx døgninstitutioner, ungdomsfængsler og asylcentre. Flere end 150.000 bøger er nået ud til læsere på op til 23 år. Titlerne er valgt ud fra de unges egne ønsker.

Mindre ensom

10 gode grunde til at læse
  1. Du får et større ordforråd.
  2. At læse bøger kan gøre dig mindre ensom.
  3. Du slapper af.
  4. Du udvikler en bedre hukommelse.
  5. Læsning forbedrer din koncentration.
  6. Læsning giver bedre søvn.
  7. Læsning giver dig et længere liv.
  8. Du har mindre risiko for at blive dement.
  9. Læsning forbedrer din fantasi.
  10. Læsning giver mere empati.

Kilde: www.laesforlivet.dk

Foreningens stifter, Rachel Röst, er forfatter og cand. mag. i litteraturvidenskab. Hun oplevede som 16-årig selv at blive anbragt efter en turbulent barndom. Bøgerne blev dengang et åndehul og frirum, hvor hun kunne spejle sig i andre mennesker og i helt andre måder at leve på. Erfaringerne inspirerede til “Læs for Livet”.

“Mange unge i denne gruppe har en tung baggrund, hvor de voksne omkring dem ofte har kæmpet med misbrug, sygdom og sociale problemer,” siger hun.

Rachel Röst peger bl.a. på, at de udsatte børn og unge ofte er vokset op med mange flytninger og skoleskift i miljøer, hvor deres sprog og viden ikke har fået plads til at udvikle sig på samme måde som andre.

“Tabet af erfaringer og læring kan betyde, at en 14-årig læser lige så godt som elever i 2. klasse. Derfor kan det være svært at finde bøger, som både er lette at læse og samtidig afspejler det sted, de er i livet. Men den type bøger findes. Oveni har vi inspireret forlaget Gyldendal til at udgive bogserien “Mellemrum” med bøger til netop denne gruppe,” siger hun.

Afslapning, søvn og inspiration

Skønlitteratur er ikke en mirakelkur, der kan fjerne turbulens omkring en eller ekkoet af flere år med problemer. Men bøgerne kan være et skridt på vejen i en ny retning, hvor man forkæler sig selv og fremmer nye ideer.

“Læs for Livet” har med afsæt i forskning og spørgeskemaer gennem årene opsamlet og sammenfattet en lang række fordele ved at læse for fornøjelsens skyld.

“Blandt flere fordele er, at læsning fx kan dulme følelsen af ensomhed. Det viser forskningen. Læser man om venner og mennesker, man kan identificere sig med, kan der vokse en følelse frem, der minder om, når man selv er sammen med venner,” fremhæver Rachel Röst.

Blandt de andre gevinster er, læsning kan få kroppen til at slappe af og pulsen til at falde – ofte i højere grad end ved at lytte til musik eller dyrke yoga. Også søvn og stressniveau, målt på hjerterytme og blodtryk, kan blive bedre, hvis aftenen afsluttes i godt selskab med en bog. Derudover kan læsning fx styrke koncentration, hukommelse og ordforråd.

Læs for Livet
  • Projektet indsamler gode bøger og donerer skræddersyede biblioteker til institutioner, som arbejder med udsatte børn og unge.
  • Foreløbig er 270 biblioteker på 400-1.000 bøger doneret til institutioner, hvor udsatte børn og unge opholder sig.
  • Se mere på www.laesforlivet.dk

Skræddersyede bogsamlinger

De frivillige og ansatte hos “Læs for Livet” har indgående erfaring med at bygge bro mellem ønsker og de mange bøger, der ligger i projektets store kælder på Østerbro i København.

Bøgerne, projektet bringer ud, er nøje udvalgt efter de unges interesser. Flertallet er ikke vant til at læse – mange har aldrig før læst en bog, de synes er god – så dialogen kan fx tage udgangspunkt i tv-serier eller i personer, de kommende læsere ser op til.

Når det lykkes at ramme de rigtige titler, er erfaringerne positive. Spørgeskemaundersøgelser viser, at 84 pct. af de unge, projektet har været i dialog med, efterfølgende læser mindst en gang om ugen.

Kulturpolitik

Rachel Röst håber, at projektet udover at hjælpe børn og unge også kan inspirere andre dele af samfundet. Hun peger bl.a. på, at institutionerne kan styrke fokus på området, og at bibliotekerne kan være mere opsøgende.

“Borgere, der er socialt udsatte, kommer sjældent på bibliotekerne. Derfor taber man mange. I stedet bør bøgerne i højere grad komme ud til dem. Mange biblioteker leverer allerede bøger til daginstitutioner. Det kan udvides til endnu flere,” siger hun.