Rådgivning 70 23 27 50

Her
Debat på landsmødet 2021

Set i SINDbladet: Masser af debat, mange nuanceringer og ingen markante uenigheder på SINDs landsmøde

SINDbladet

Klapsalverne var højlydte og smilene store på landsmødet, hvor der var rift om pladserne i SINDs hovedbestyrelse

Af Henrik Harring Jørgensen

SINDbladet oktober er lige rundt om hjørnet

Denne artikel er fra næste SINDblad. Hver anden måned får du som medlem af SIND vores blad med posten. Her finder du tidligere SINDblade.

Mange landsmødedeltagere ønskede at kommentere og påvirke SINDs udvikling. De alsidige debatter, som efterfulgte uddelingen af SIND-priserne, der er omtalt andetsteds i bladet, var helt uden markante uenigheder.

Fællesnævneren i debatterne var ambitionen om at skabe muligheder for at skabe og drive aktiviteter, der hjælper andre, og en politisk indsats, der langsigtet kan løfte psykiatrien.

Politisk indsats

Landsmødet vedtog en politisk udtalelse med pejlemærker for den kommende indsats. Udtalelsen peger først og fremmest på behovet for at få indhentet forsinkelsen på Christiansborg i arbejdet med en ti-års plan for psykiatrien.

Derudover efterlyste SIND bl.a. mere fokus på forebyggelse samt på inddragelse af pårørende, civilsamfund og peers. Hele landsmødeudtalelsen ligger på www.sind.dk/lm2021.

SINDs hovedbestyrelse
Kim Kjelgaard, Merete Elleboe, Michael Dumont Rasmussen, Bente Helms (2. næstformand), Anne Hvidberg Jørgensen, Leif Gjørtz Christensen, Ida Binderup, Erik Mønsted Pedersen (2. næstformand), Mette Sloth Larsen, Per Harvøe, Niels Chr. Aagaard, Thorbjørn Halvorsen og Mia Kristina Hansen (formand). Frank Hedegaard og Region Syddanmarks repræsentant var ikke til stede ved fotografering

Kampvalg

Flere havde appetit på at præge landsfor­eningens udvikling frem til næste landsmøde som medlem af SINDs hovedbestyrelse. Syv af de 15 medlemmer vælges på landemøderne, og stemmesedlerne måtte i brug.

SIND har nu en alsidig hovedbestyrelse med medlemmer fra hele Danmark og en bred vifte af aktiviteter.

Erfarne næstformænd valgt på landsmødet

SINDs nye næstformænd – Bente Helms og Erik Mønsted Pedersen – bringer udover masser af erfaring fra lokalafdelinger og projekter viden fra arbejdslivet om politik og sindslidelser ind i Daglig Ledelse

Blandt tre kandidater valgte landsmødet Erik Mønsted Pedersen og Bente Helms som 1. og 2. næstformand i landsforeningen.

58-årige Erik Mønsted Pedersen, Aarhus, blev psykisk syg som 14-årig, men oplevede efter et langt liv med psykisk sygdom at blive helt rask for otte år siden. Erik afsluttede sin uddannelse og arbejder nu som privatpraktiserende psykolog, formidler og projektmager. Sideløbende har han gennem mange år været særdeles aktiv i SIND. Fx i lokalafdelingen, regionen og forskellige projekter.

69-årige Bente Helms bor på Bornholm, hvor hun også er lokalformand for SIND. Afdelingen har en årelang tradition for alsidige aktiviteter, bl.a. med peers. Bente har desuden været politisk aktiv gennem flere år som medlem af kommunalbestyrelsen på Bornholm. Engagementet omfatter bl.a. også formandsposten for Udsatterådet på Bornholm.

I SINDbladet december kan du læsere mere om Erik og Bente.

Mia Kristina Hansen, Bente Helms og Erik Mønsted Pedersen.
Mia Kristina Hansen er SINDs nye formand, Erik Mønsted Pedersen er ny 1. næstformand og Bente Helms er ny 2. næstformand i SIND.

Vemodig men festlig hyldest af Knud Kristensen

Både formelt fra talerstolen og uformelt og festligt ved fejringen af SINDs 60 års fødselsdag sagde mange tak til afgående SIND-formand Knud Kristensen

Knud Kristensen til landsmødet 2021.
Efter Poul Nyrups hyldesttale til Knud Kristensen, tog Knud selv ordet.

Trods masser af smil og tilfredshed med SIND bød landsmødet også på vemodige perioder. Efter en mere end kolossal indsats gennem 12 år for SIND stoppede Knud Kristensen som formand.

Flere takkede fra talerstolen Knud. Også lørdag aften, hvor landsmødedeltagerne fejrede SINDs coronaudskudte 60 års fødselsdag, tog flere ordet. En af dem var SIND-ambassadør og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Han understregede, at Knud havde gjort en stor forskel. Poul og Knud var næsten samtidig gået ind i arbejdet og har gennem årene haft et tæt samarbejde. Poul nævnte flere eksempler på resultater, Knud havde været med til at skabe. Udover indsatsen for at samle og synliggøre psykiatriens foreninger og udfordringer fremhævede han bl.a. Knuds evne til at lave udregninger og velunderbyggede argumenter, som kan skabe effektiv bevægelse i tunge forhandlinger med politikere og embedsmænd.

I SINDbladet december kan du læse meget mere om afskeden med Knud Kristensen. Mens dette blad bliver trykt, samles flere end hundrede samarbejdspartnere og venner af SIND til receptionen den 30. september.