Rådgivning 70 23 27 50

Her
Mia Kristina Hansen - sommer 2022

SIND om Sundhedsstrukturkommissionen: Arbejdet med 10-årsplanen for psykiatrien må ikke blive sat i stå

Politik i medierne

Den nye sundhedsstrukturkommission, der skal se på fremtidens sundhedsvæsen, må ikke forsinke arbejdet for psykiatrien, påpeger SIND-formand Mia Kristina Hansen. Hun efterlyser bl.a. mere fokus på sammenhængen med det kommunale socialområde og på patienters rettigheder.

SIND-formand Mia Kristina Hansen skriver:

"Regeringen har nedsat en sundhedsstrukturkommission, der skal se på fremtidens sundhedsvæsen. Det er der i sig selv ikke noget galt med, da alle jo mærker, at der er brug for at nytænke området. I kommissoriet står der blandt andet, at en af sigtelinjerne er et sundhedsvæsen med ensartet, høj kvalitet, hvor uligheden i sundhed både geografisk og socialt bliver nedbragt, så borgerne har lige adgang til samme høje kvalitet i hele landet og på tværs af sociale skel. 

I SIND er der dog nogle ting, som især ligger os på sinde, fordi hvad med hele det psykiatriske område, hvor der allerede ligger et fagligt oplæg med anbefalinger, som stort set alle er enige i er brugbart?

Derfor må dette nye kommissionsarbejdede ikke sætte arbejdet med 10-årsplan for psykiatrien i stå. Vi har ventet længe nok. Der mangler ikke forslag. Der mangler politisk handling. Det vil være fint med en politisk tilkendegivelse af, at arbejdet for psykiatrien ikke forsinkes.

Vi kan også blive bekymrede over, at der i Sundhedsstrukturkommissionens kommissorium mangler et blik for sundhedssystemets sammenhæng med det kommunale socialområde, især det specialiserede socialområde. Det er så vigtigt, at den kommunale socialpsykiatri ikke bliver overset.

Endelig skal man huske, at patientinddragelse er mere end patientrettigheder til frit valg af sygehus. Det er også retten til at blive hørt og orienteret om egen behandling, og retten til ikke at blive udskrevet for tidligt, fordi der enten ikke er plads til dig, eller fordi der ikke er personale nok.

Oven i alt dette skal man også huske, at ingen gode ideer vil kunne lad sig gøre, hvis ikke man kan rekruttere og uddanne nok kvalificeret fagpersonale – og skabe ordentlige arbejdsvilkår, så man kan bruge sin faglighed og opleve at kunne udføre sit arbejde med et medmenneskeligt udgangspunkt."

Emne

Kontakt

Foto af Mia Kristina Hansen

Mia Kristina Hansen

Formand i SIND
3089 5804