Rådgivning 70 23 27 50

Her
Hjertetræ logo foreningen for børn med angst

(SINDbladet) Ny roman skal hjælpe unge med angst og OCD

Forfatter og medstifter af Foreningen for børn med angst, Pia Konstantin Berg, brugte sin barndom og ungdom på at skjule sin angst og OCD. Hun har nu skrevet romanen ”Hvad vil du helst”, som hun håber, kan inspirere unge til at tale åbent om deres udfordringer.

Forfatter Pia Konstantin Berg med bogen HVAD VIL DU HELST

(Denne artikel er fra SINDbladet august 2024. I hvert SINDblad har Foreningen for børn med angst en fast side) Selvom Pia Konstantin Berg har været plaget af angst og OCD siden skolealderen, talte hun først åbent om det, da hun som 27-årig begyndte til psykolog.

”Indtil da holdt jeg den bare kørende. Jeg havde så mange ritualer og tvangstanker, som fyldte min hverdag op, og min angst forhindrede mig for eksempel i at have et helt simpelt fritidsjob, fordi jeg fik det fysisk dårligt ved tanken om alle de fejl, jeg kunne begå.”

Som barn og ung var Pia Konstantin Berg bange for at være til besvær. Hun forstod ikke, hvorfor hun var styret af alle de ritualer, så hun fandt metoder til at skjule det for omverdenen.

”I skolen brugte jeg al min energi på at virke smilende og overskudsagtig, men så snart jeg kom hjem, lukkede jeg mig inde på værelset med voldsom hjertebanken og forsøgte at få afløb for de svære tanker ved at udføre et hav af ritualer. Det blev en lige så fast rutine som at lave lektier, og fordi jeg var så god til at holde glansbilledefacaden, fortsatte det i mange år.”

De stille lidelser er svære at spotte

I dag ville Pia Konstantin Berg ønske, at hun havde fået den nødvendige hjælp meget tidligere. Derfor har hun skrevet romanen ”Hvad vil du helst”, der er inspireret af en USA-rejse, hun selv var på efter gymnasiet, hvor OCD’en kontrollerede hende indadtil, mens hun lignede en glad og eventyrlysten 21-årig udadtil.

”Jeg synes, det er vigtigt at inspirere unge til at tale åbent om udfordringerne. De stille lidelser er svære at spotte, og jeg har mødt en del, der holder den kørende, selvom alarmklokkerne bimler og bamler. Jeg vil så gerne give dem en historie, de kan spejle sig i, og ikke mindst give dem en følelse af, at der er lys forude. Det håber jeg, de får med ”Hvad vil du helst”.”

Bogen ”Hvad vil du helst”
  • ”Hvad vil du helst” er en coming-of-age-roman om 21-årige Esther, der trodser sine psykiske udfordringer og drager på en vigtig dannelsesrejse tværs gennem USA.
  • 300 sider, ISBN 9788702415483, Forlaget Flamingo, juni 2024. 
  • Kan købes og downloades, hvor du plejer at finde bøger.

Vil du støtte vores indsats for at forbedre forholdene for mennesker med sindslidelse og deres pårørende?

 

Grafik-støt-SIND-2024