Rådgivning 70 23 27 50

Her

Ny statistik: 464 dages ventetid på dom

Tema om foranstaltningsdomme fra SINDbladet april 2020: Forskningsrapporten, SIND har støttet, viser, at ventetiden på en foranstaltningsdom gennemsnitligt er 15,5 måned. Mange venter endnu længere. Også når dommen efter nogle år skal revurderes, er ventetiden lang

Af Henrik Harring Jørgensen 

Ventetiden på en dom for mennesker, der har begået kriminalitet, mens de var ramt af psykisk sygdom, er meget lang. 

Det viser en særkørsel fra Danmarks Statistik, som forskerne har fået udarbejdet til rapporten. Statistikken omfatter 1.330 domme i 2017 og 2018. Ventetiden fra sigtelse til dom var gennemsnitligt 464 dage eller 15,5 måneder. De tal har ikke tidligere været omtalt i medierne. 

Gennemsnittet dækker over store udsving. Hver sjette dømte – 16 pct. – venter i mere end to år på en dom. For unge under 18 år er ventetiden oppe på 721 dage, hvilket er markant højere end alle andre aldersgrupper. 

Væsentligt problem

”Ventetiden er belastende. Der kan ofte opstå ny kriminalitet, fordi den dømte ikke bliver hørt og hjulpet. Mange oplever, at psykiatrien står afventende, indtil dommen er faldet. Ventetiden er et væsentligt problem, rapporten har afdækket,” siger den ene af forskerne bag undersøgelsen, Ane Molkte.  

Lange sagsbehandlingstider er et alt andet end ukendt fænomen hos domstole og politiet. Men ventetiden ved alle sager var i 2018 284 dage – cirka det halve af den ventetid, som mennesker med en foranstaltningsdom oplever.  

Revurdering af dom 

Også i årene efter, en dom er faldet, er ventetid en del af mange af de dømtes liv.  

Fx skal domme uden længstetid efter fem år tages op i retten igen af anklagemyndigheden, hvilket ikke altid sker rettidigt.  

Også bistandsværgen kan bede om at få begrænsninger i eller længde af en dom taget op. 

Forskningsrapporten rummer flere fortællinger om, at sagsbehandlingen ofte er langvarig med risiko for, at der begås forsinkende fejl. 

Se mere på www.sind.dk/foranstaltningsdom