Rådgivning 70 23 27 50

Her
Landsmødet 2021: SINDs Samfundspris til Peter Øvig Knudsen

”Hvis bare en tiendedel af os, der har oplevet psykisk sygdom, står frem, er vi i gang med at vælte muren,” siger Peter Øvig Knudsen og peger bl.a. på elendige bevillinger til psykiatrien og på tabuisering.

SIND-pressemeddelelse: SINDs Samfundspris til forfatteren Peter Øvig Knudsen

Pressemeddelelse

Peter Øvig Knudsens engagement i den offentlige debat de seneste år er et væsentligt bidrag til mere åbenhed og opmærksomhed om psykisk sygdom i hele Danmark, mener SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed

”Favntaget med psykisk sygdom – personligt eller som pårørende – kan være svært at tale med andre om. Peter Øvig Knudsen har gjort det lettere for mange danskere.”

Sådan lød en del af begrundelsen, da samfundsprisen fra SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed – i dag gik til forfatteren Peter Øvig Knudsen. Han modtog prisen, der uddeles hvert tredje år, i Horsens, hvor SIND i denne weekend afholder landsmøde.

SINDs Samfundspris uddeles til en person, der har gjort en særlig indsats for mennesker med en sindslidelse, deres pårørende eller i forhold til psykiatrien i øvrigt.

Peter Øvig Knudsen
SINDbladet

Artikel fra næste SINDblad oktober, der udkommer 7. oktober: Noget behandling virker noget af tiden for nogle patienter. Men det er ikke alt behandling, der altid virker for alle patienter. Der er rigtig mange vidt forskellige erfaringer, og alt for få, som deler dem. Det mener forfatteren Peter Øvig Knudsen, der er en af Danmarks mest kendte, anerkendte og citerede dokumentarister. Med den nye bog, “Jeg er hvad jeg husker”, fortsætter forfatteren indsatsen siden 2018 for at nuancere danskernes billede af psykisk sygdom. Samtidig udforsker han energisk, hvordan ekkoet af en barndom med en psykisk syg mor og af et voksenliv med en dyb depression har ændret ham

Du kan læse mere om Peter Øvrig Knudsen i det næste SINDblad. Det trykte blad udkommer den 10. oktober. Artiklen er allerede på hjemmesiden.

Mere åbenhed om psykisk sygdom

Peter Øvig Knudsen har gennem 20 år været en af Danmarks mest kendte, anerkendte og citerede dokumentarister. Især siden

2018 har han energisk bidraget til at nuancere danskernes billede af psykisk sygdom. Ekkoet af en barndom med en psykisk syg mor og af et voksenliv med en dyb depression er bl.a. formidlet via to meget omtalte bøger, i medier, ved foredrag og i dialogen med utallige mennesker.

”Peter Øvig Knudsen har inspireret mange. Peter Øvig Knudsen argumenterer ikke for et særligt synspunkt. Hans ambition er at nuancere og at inspirere til dialog og refleksioner på et område, hvor uenigheder hurtigt kan tage fart. Fx for og imod medicin eller elektrochok. Peter Øvig Knudsens engagement i den offentlige debat de seneste år er et væsentligt bidrag til mere åbenhed og opmærksomhed om psykisk sygdom i hele Danmark,” fremhæver SIND.

Elendige bevillinger til psykiatrien

Peter Øvig Knudsen er glad for den dialog og eftertanke, hans to seneste bøger har inspireret til. Han oplever, at antallet af kommentarer og henvendelser ligger omkring det tidobbelte af hans tidligere bøger om helt andre emner. 

“Nogen får aldrig fortalt andre, hvad de har oplevet. At stå frem kan være svært. Og at formulere, hvordan man har haft det, kan være endnu sværere. Så jeg bliver glad, når mine bøger kan inspirere andre,” siger Peter Øvig. Han håber, at flere vil stå frem om deres oplevelser:

”Hvis bare en tiendedel af os, der har oplevet psykisk sygdom, står frem, er vi i gang med at vælte muren,” siger han og peger bl.a. på elendige bevillinger til psykiatrien og på tabuisering.

I 2018 var modtageren af SINDs Samfundspris projektleder Søren Magnussen fra projekt 'Frirum i psykiatrien', der senere blev landskendt gennem DR-programmet "Lys på den lukkede". I 2015 gik prisen til tv-værten Anders Lund Madsen.

SIND, der står bag rådgivninger, klubber og lokalafdelinger i hele Danmark, afholder landsmøde indtil søndag kl. 16.

Yderligere oplysninger på www.sind.dk/presse  

Om Peter Øvig Knudsen:
  • Aktuel med “Jeg er hvad jeg husker”, der følger op på “Min mor var besat”, udgivet 2019. Bogen omtales i den kommende udgave af SINDbladet, der kan læses her.
  • Født 1961 og har tidligere skrevet en lang række dokumentariske bøger. Fx om besættelsen, BZ-bevægelsen, Blekingegadebanden og hippie-tiden.
  • Har modtaget flere priser. Fx Cavlingprisen, Montanas Litteraturpris, Læsernes Bogpris, Den Berlingske Journalistpris samt prisen for Årets Historiske Bog.
  • Offentliggjorde 11. marts 2018 på Facebook, at han havde været indlagt gennem syv uger på Rigshospitalets lukkede afdeling. Opslaget, der blev omtalt i adskillige landsdækkende medier, medførte 1.200 kommentarer og 1.100 delinger.