Rådgivning 70 23 27 50

Her
Peter Øvig Knudsen

Set i SINDbladet - Bestsellerforfatter efterlyser mere dialog og åbenhed: Hvorfor er vi ikke flere, der fortæller om vores psykiske sygdom?

SINDbladet

Artikel fra næste SINDblad oktober, der udkommer 7. oktober: Noget behandling virker noget af tiden for nogle patienter. Men det er ikke alt behandling, der altid virker for alle patienter. Der er rigtig mange vidt forskellige erfaringer, og alt for få, som deler dem. Det mener forfatteren Peter Øvig Knudsen, der er en af Danmarks mest kendte, anerkendte og citerede dokumentarister. Med den nye bog, “Jeg er hvad jeg husker”, fortsætter forfatteren indsatsen siden 2018 for at nuancere danskernes billede af psykisk sygdom. Samtidig udforsker han energisk, hvordan ekkoet af en barndom med en psykisk syg mor og af et voksenliv med en dyb depression har ændret ham

Af Henrik Harring Jørgensen

I mere end en forstand er forfatteren Peter Øvig kommet hjem, efter han i marts 2018 blev udskrevet fra Rigshospitalet. En meget dyb depression medførte syv ugers indlæggelse og flere behandlinger med elektrochok, der siden er blevet vidt omtalt i mange medier. Omtalen tog yderligere fart i 2019 med bogen “Min mor var besat”, og accelererer i disse uger til nye højder. Den selvstændige opfølgningsbog “Jeg er hvad jeg husker” har siden september udløst massivt mange overskrifter og tv-indslag. Dertil kommer foreløbig 70 foredrag om de to bøger.

SINDbladet oktober er lige om hjørnet

Denne artikel er fra næste SINDblad. Hver anden måned får du som medlem af SIND vores blad med posten. Her finder du tidligere SINDblade.

Peter Øvig er ikke bare kommet hjem til hjemmebanen – et ualmindelig hyggeligt hus i Gentofte i et skovbryn ind mod Dyrehaven. Hjemmet vil give enhver reklamefilmproducent lyst til at ringe efter det nærmeste kamerahold. Ikke fordi her er dyre møbler og dybsindigt design. For det er der ikke. Men fordi atmosfæren i huset med utallige hyggehjørner og hverdagslydene fra kæresten, Peter, de unge beboere og hønsene i haven emmer af afslappet varme og plads til nærvær, hvor man instinktivt gearer ned. Helt modsat det turbulente sygdomsforløb og den intense erkendelses- og skriveproces om morens psykiske sygdom, som tidligere fyldte månederne.

Han er også kommet hjem og tilbage til rollen som en af Danmarks mest kendte og citerede forfattere gennem de seneste 20 år. Tempoet i talestrømmen, de deltaljemættede argumenter og engagementet er helt på niveau med de utallige interviews i tv og på radio, danskerne har fulgt i årevis. Næsten alt er ved det gamle, mens kaffen kommer i kopperne i arbejdsværelset hos den flittige dokumentarist og debattør. Men under overfladen er der sket store forandringer. Personligt og som forfatter.

SINDhjerter til "Jeg er hvad jeg husker".

Følsom og fokuseret

Forløbet har ifølge forfatteren både gjort ham mere følsom, grådlabil og glemsom efter det, han selv betegner som en mirakuløs helbredelse. Men samtidig har responsen på de to bøger om sygdomsforløbet udløst en ny energi.

“Dialogen er markant anderledes end efter mine tidligere bøger om helt andre emner. Jeg tror, vi med de to seneste bøger ligger omkring en tidobling af antallet af kommentarer og henvendelser,” siger han.

“Jeg har ikke været i nærheden af at inspirere folk på den måde før. Nogen får aldrig fortalt andre, hvad de har oplevet. At stå frem kan være svært. Og at formulere, hvordan man har haft det, kan være endnu sværere. Så jeg bliver glad, når mine bøger kan inspirere andre. Fx når læsere skriver “jeg forstod pludselig min søn” eller “min hustru forstod mig bedre, da hun havde læst de to kapitler, jeg foreslog.” Andre har nævnt, at de fx er glade for, at jeg siger højt, hvordan det kan være at vokse op med en mor, hvor empatien og overskuddet manglede,” forklarer Peter Øvig om engagementet siden 2018 i at fremme åbenhed og dialog om psykisk sygdom.

Flere bør stå frem

Peter Øvig stod den 11. marts 2018 første gang frem og fortalte, at han havde været ramt af den sorteste depression. Opslaget på Facebook blev delt 1.100 gange og fik 1.200 kommentarer. Adskillige medier omtalte forfatterens favntag med elektrochok og psykisk sygdom. Omverdens overraskelse var stor, men forståelsen og opbakningen viste sig at være meget større.

“Da jeg skrev på Facebook, var det en stor lettelse at få det ud. Jeg oplever lettelsen igen med den nye bog. Flere burde opleve befrielsen ved at stå frem. Der findes så mange usagte fortællinger og oplevelser. På samme måde som Metoo fik mange til at stå frem, burde vi være flere, der bare siger, hvad vi har oplevet. Hvis bare en tiendedel af os, der har oplevet sygdom, står frem, er vi i gang med at vælte muren,” siger han og peger bl.a. på elendige bevillinger til psykiatrien og på tabuisering.

Elektrochok

I den nye bog er Peter Øvig Knudsens ærinde ikke at argumentere for et særligt synspunkt. Hans ambition er at nuancere og at inspirere til dialog og refleksioner på et område, hvor uenigheder hurtigt kan tage fart. Fx for og imod medicin eller elektrochok.

Peter Øvig allierer sig i bogen med Pernille, der har haft meget negative oplevelser med elektrochok, og bringer også hendes erfaringer i spil. Samarbejdet har siden udviklet sig til et venskab.

Bogen følger to spor: En personlig rejse og en detaljemættet rundrejse i forskning, fakta og formodninger om behandlinger af sindslidelser. Rundrejsen viser, at forfatteren er veloplagt tilbage på den faglige hjemmebane med fængende fortællinger om fx Ernest Hemingways depressioner og om den amerikanske efterretningstjeneste CIAs forsøg med elektrochok og stoffet LSD. Den personlige rejse viser, at også nysgerrigheden og spørgelysten matcher tidligere bøger. Forskellen er, at den grundige dokumentarist nu også viser usikkerhed, følsomhed og stor åbenhed om de personlige udfordringer, han har og har haft.

Peter Øvig Knudsen
  • Aktuel med “Jeg er hvad jeg husker”, der følger op på “Min mor var besat”, udgivet 2019. Bogen er omtalt i SINDbladet december 2019, som du kan læse på www.sind.dk/bladet
     
  • Født 1961 og har tidligere skrevet en lang række dokumentariske bøger. Fx om besættelsen, BZ-bevægelsen, Blekingegadebanden og hippie-tiden.
     
  • Har modtaget flere priser. Fx Cavlingprisen, Montanas Litteraturpris, Læsernes Bogpris, Den Berlingske Journalistpris samt prisen for Årets Historiske Bog.
     
  • Offentliggjorde 11. marts 2018 på Facebook, at han havde været indlagt gennem syv uger på Rigshospitalets lukkede afdeling. Opslaget, der blev omtalt i adskillige landsdækkende medier, medførte 1.200 kommentarer og 1.100 delinger.
     
  • Se mere på www.oevig.dk

Man kan blive rask

Bogen kommer vidt omkring, oplysende og underholdende. I dag kender og forstår forfatteren Peter Øvig svarene på mange af de spørgsmål, som patienten Peter Øvig manglede.

Hvad ville du især gerne have vidst i forvejen, inden dit sygdomsforløb?

“Især ville jeg gerne have vidst, at man kan få hjælp på psykiatriske afdelinger. Jeg var meget kritisk over for psykiatrien, ligesom mange andre danskere også er. Men jeg oplevede, at jeg kunne få hjælp, og at jeg kunne blive helbredt. Hvis jeg havde vidst det, ville forløbet nok have været anderledes. Jeg burde være blevet indlagt mindst en måned før.”