Rådgivning 70 23 27 50

Her
Fra SINDbladet april: “Jeg har også fået positive henvendelser fra patienter, hvilket har motiveret mig til at lave endnu flere podcasts,” siger Filip Søskov Davidovski.

Fra SINDbladet april: “Jeg har også fået positive henvendelser fra patienter, hvilket har motiveret mig til at lave endnu flere podcasts,” siger Filip Søskov Davidovski.

Set i SINDbladet | Nye podcasts på SINDs hjemmeside: 25-årig lægestuderende bygger bro mellem patienter og sundhedsvæsen

Artikel fra SINDbladet april: Foreløbig 17.000 har lyttet med på den 25-årige lægestuderende Filip Søskov Davidovskis podcasts om diagnoser. Oprindelig var ambitionen blot at motivere flere medstuderende til at interessere sig for psykiatrien. Men han har fået mange lyttere uden for universitetet – fx blandt patienter og pårørende. Flere af Filips podcasts er nu også tilgængelige på SINDs hjemmeside

Af Henrik Harring Jørgensen

Spørgsmålstegnene står ofte i kø, hvis man personligt eller som pårørende for første gang bliver ramt af psykisk sygdom og skal til møde eller konsultation i psykiatrien. Oveni kan sundhedsvæsenets fagudtryk og forståelse af sygdomme stå i vejen for et godt møde.

25-årige Filip Søskov Davidovski, der januar 2022 afslutter lægestudiet og søger ud i sundhedsvæsenet, har gjort det til sin mission at bidrage til bedre dialog mellem patienter og ansatte i psykiatrien. Med en bred vifte af podcasts om diagnoser vil han give flere mulighed for at sætte sig ind i, hvad lærebøgerne skriver om sygdomme. Navnlig de psykiske. Målet er at skabe bedre muligheder for at forberede sig på møder.

Positive henvendelser

Filips podcasts, som er produceret hjemme i lejligheden på Islands Brygge i København med et gratis program på en almindelig computer, har fået et stort publikum. Foreløbig har 17.000 lyttet med. Indholdet er gennemgået og godkendt af professor i psykiatri, Lars Kessing, Københavns Universitet. Filip er glad for og positivt overrasket over responsen.

“Oprindelig var ideen at inspirere medicinstuderende til at interessere sig mere for psykiske sygdomme og psykiatrien. Men det viste sig hurtigt, at der i høj grad også var lyttere uden for Københavns Universitet. Ikke blot fra andre studier som fx psykologi. Jeg har også fået positive henvendelser fra patienter, hvilket har motiveret mig til at lave endnu flere podcasts,” fremhæver Filip.

Fakta fra lærebøger

Foreløbig seks af Filips podcasts er nu også tilgængelige på SINDs hjemmeside, hvor området med fakta om 16 diagnoser er blandt de mest læste. Flere podcasts kommer til i løbet af 2021.

Fokus er på formidling af fakta. Filips podcasts er uden fx lydeffekter og diskuterende studieværter, der præger andre produktioner med høje lyttertal. Alligevel lytter mange med og downloader de skriftlige noter, Filip også har publiceret.

“Målet er at formidle, hvad der står i lærebøgerne. Det har vist sig, at mange – også uden for universitet – er nysgerrige på det. Hvis man ved mere om sundhedspersonalets uddannelse og udgangspunkt, får man et bedre afsæt for en god dialog,” siger Filip.

På SINDs hjemmeside kan du læse og lytte til information om diagnoser

  • 16 diagnoser er omtalt på www.sind.dk/diagnoser. Foreløbig seks diagnoser suppleres nu med Filip Søskov Davidovskis podcasts. Du kan høre om angst, bipolar lidelse, demens, depression, skizofreni og spiseforstyrrelser. Flere er på vej.
  • Filips podcasts er også på Spotify og på Apple Podcast. Filip har desuden en side på Facebook: www.facebook.com/filipsdavidovski.