Rådgivning 70 23 27 50

Her
Kim Kjeldgaard

Set i SINDbladet: Regionsformanden i Hovedstaden - 'SIND er som en familie'

SINDbladet

Portræt af en frivillig: Politiske mærkesager og organisatoriske ambitioner kan formanden for SIND Hovedstaden, Kim Kjelgaard, hurtigt tale sig varm om. Men når han fortæller om engagementet i SIND, er det først og fremmest fællesskabet med andre SIND-frivillige og oplevelser fra rådgivningen, han fremhæver

Af Henrik Harring Jørgensen. Fotos: SIND

(Dette er en artikel fra SINDbladet august) Motivationen bag de mange timer, SIND Hovedstadens 59-årige formand hver uge lægger i SIND, blev grundlagt for mere end 50 år siden: I Kim Kjelgaards barndomshjem var begge forældre dybt engagerede i fagforeninger. Ved køkkenbordet talte familien hver dag ivrigt og længe om at skabe resultater for andre, mens man lyttede meget opmærksomt på hinanden. Værdierne – at hjælpe andre og at skabe god dialog – er fortsat bærende i voksenlivet. Han bruger de fleste af døgnets vågne timer sammen med andre frivillige i landsforeningen. Fx ved telefonen når andre har det svært, på Zoom-skærmen med nye frivillige, i mødelokaler med udvalg og bestyrelser og bag kaffekoppen ved sofabordet i det hyggelige SIND-hus i Hillerød. Også på hjemmebanen – et hyggeligt bofællesskab i Lynæs – er det ofte mærkesager og oplevelser fra SIND, der bliver vendt med de andre beboere.

I dag er Kims forældre og de fleste familiemedlemmer fra barndomshjemmet med de livlige politiske diskussioner desværre gået bort. Kun en onkel og en tante udgør Kims familie. Men han føler sig hverken ensom eller alene. Tværtimod:

“SIND er som en familie for mig,” smiler han.

Omkring sofabordet i SIND huset Hillerød
Stemningen omkring sofabordet i SIND Huset Hillerød er smilende, varm, afslappet og opmærksom som ved en god familiesammenkomst. Smilene er ekstra store, og der er kage på bordet, fordi en af husets faste brugere har fået et peerjob i psykiatrien.

Giv et håb videre

Mange SIND-frivillige har haft psykisk sygdom meget tæt inde på livet. Personligt, som pårørende eller som ansat. Også Kim har mærket modgang og udfordringer i livet.

Erfaringerne er nu på 15. år brændstoffet i Kims personlige udvikling og engagementet for at hjælpe andre. Både når det gælder personlige samtaler og politiske mærkesager.

“En af vores vigtigste opgaver i SIND er at give et håb videre til andre, der har det svært. At hjælpe og inspirere til at man kan få et bedre liv,” fremhæver han.

Politik

Kim er både aktiv på landsplan, regionalt og lokalt. Engagementet spænder fra SINDs hovedbestyrelse og formandsposten i Uddannelses- og Frivilligudvalget til regionsbestyrelsen og SIND Huset i Hillerød.

Politisk peger han personligt på fire mærkesager: Mere tid til omsorg. Forebyggelse af ensomhed. Desuden lægger han vægt på mere sammenhæng og mere forpligtende samarbejde mellem behandlingspsykiatrien, socialpsykiatrien, de pårørende, civilsamfundet og andre indsatser i forhold til borgerens helbred, uddannelse arbejde og fritid. Derudover skal peermedarbejdere i Region Hovedstadens Psykiatri, som der ansættes flere og flere af, tilbydes mere og bedre støtte. Regionen sætter op til valget desuden fokus på bl.a. pårørendepolitik, støtte til patienter i forhold til uddannelse og arbejde samt en øget indsats for borgere med psykiske vanskeligheder og samtidig brug af rusmidler. Kim oplever, at dialogen med regionens politikere er god.

“Der bliver lyttet til SIND og de øvrige foreninger. De 17 foreninger her i regionen har en god tradition for samarbejde i Psykiatriforeningernes Fællesråd. Når vi står sammen og er enige, er vi stærkere og opnår resultater,” siger han.

Fællesskaber

Møder og aftaler er der mange af i Kims kalender, og han er meget glad for at samarbejde med masser af frivillige. Samspillet giver ham energi.

“Vi har mange stærke fællesskaber, og jeg arbejder for, at vi får endnu flere overalt i SIND. Fx er vi i Uddannelses- og Frivilligudvalget meget optagede af at udvikle kurser og anden inspiration, der fremmer kundskab, den gode dialog og venskaber,” påpeger Kim, der i år sammen med de øvrige udvalgsmedlemmer bl.a. har været med til at afvikle SINDs Sommerhøjskole og 17 onlinekurser for frivillige.

“Månederne med coronarestriktioner har været noget skidt for alle. Men det har været godt, at vi i SIND er blevet meget flittigere til at tilbyde digitale aktiviteter. Fx var vi tre fra regionsbestyrelsen, der under nedlukningen oprettede et socialt frirum via Zoom, hvor mennesker, der følte sig isloerede, kunne støtte og opmuntre hinanden. Det var en god oplevelse. Vi kan nå flere mennesker på den måde, så det er et godt SIND-supplement til de fysiske møder. Fx er der mange, som har svært ved at komme hjemmefra,” siger han.

Kim Kjeldgaard og malerier af Bo Steen Jensen
Overalt i SIND Huset hænger kunst skabt af Bo Steen Jensen, der indtil han gik bort var kendt debattør fra organisationen LAP, Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere. Steen Moestrup, til højre for Kim, der siden 1990 har været en af de faste gæster hos SIND Hillerød, har taget initiativ til udstillingen.

Hjemmebanen

Hjemme stortrives Kim i et bofællesskab. Han bor i Lynæs uden for Hundested, hvor indsatsen for at etablere en lokalafdeling – SIND Halsnæs – i 2006 blev hans første møde med SIND. Men 33 km. derfra har han endnu en hjemmebane, SIND Huset i Hillerød. Udenfor står den travle og tæt trafikerede Milnersvej i skarp kontrast til den afslappede og hjemlige atmosfære inde i huset. Stemningen er som ved en hyggelig familiemiddag.

I dagligstuen, tv-stuen og husets andre lokaler kan man høre venlige stemmer, mens duften fra køkkenet af dagens aftensmad breder sig. Andre lokaler, hvor dørene er lukkede, er jævnligt i brug til telefonrådgivning og dybt personlige samtaler.

Cirka 35 stamgæster besøger flere gange om ugen SIND Huset i Hillerød, og en af dem er Kim.

“SIND Huset og SIND Husets brugere betyder meget for mig, og de udgør da også størstedelen af mine personlige kontakter i min venskabskreds og netværk. De har støttet og hjulpet mig med alt lige fra god madlavning til eminent hjælp med computeren. Jeg var intet i SIND uden deres hjælp og støtte såvel i gode som i dårlige tider. Jeg håber, vi kan få endnu flere SIND-huse i hele Danmark,” siger han.

Har du overvejet at blive frivillig i SIND?

Vi mangler frivillige i hele Danmark og vil meget gerne høre fra dig, hvis du vil hjælpe os med at hjælpe andre. SIND har frivillige i alle aldre og med vidt forskellige baggrunde. En af dem er Kim Kjelgaard, som du kan læse mere om her.

Netop nu har vi adskillige efterlysninger af frivillige på vores hjemmeside, menupunktet "Bliv Frivillig", og vi mangler også flere hænder i andre dele af Danmark.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan blive frivillig i SIND, er du meget velkommen til at kontakte os via hjemmesiden, landsforeningen@sind.dk eller nærmeste lokalafdeling.