Rådgivning 70 23 27 50

Her

Video 1: Jeg tror simpelthen, at vi undervurderer, hvad det har af helende effekt at komme ud

Naturen over hegnet er et samarbejde mellem Psykiatrisk Center København, Naturstyrelsen og SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed. Projektet har til formål at bringe naturen tættere på mennesker indlagt på psykiatriske sengeafsnit. Som en del af projektet er der blevet lavet tre episoder til inspiration for andre i psykiatrien. Her kan du læse - og se - første episode.

Thumbnail-Naturen-over-hegnet-030523

”De her, de hedder lecakugler, og de skal bare i,” siger Søren Magnussen og rækker posen med de små brændte lerkugler til én af de to patienter, der har sagt ja til at hjælpe med at bygge et højbed udenfor Børne- og ungdomspsykiatrisk center i København.

Højbedet er en del af projektet ”Naturen Over Hegnet,” der er et samarbejde mellem Psykiatrisk Center København, Naturstyrelsen og SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed. Projektets formål er at bringe naturen tættere på mennesker, der er indlagt på psykiatriske sengeafsnit. Ifølge Søren Magnussen er der nemlig ingen tvivl om, at en tættere kontakt til naturen kan have stor helende betydning.

”Jeg har mange gange set, hvad der sker, når et menneske, der er indlagt på den lukkede, kommer i kontakt med naturen. Så genkender man, at man engang sad ved et bål, at man gik en tur i skoven, at man cyklede ud til stranden. Jeg tror på, at man skal dyrke de der små glimt af skønhed.”
 

Naturen over Hegnet

Jord under neglene og tæt kontakt til den omgivende natur. Det er nogle af hovedtanker bag projektet ”Naturen Over Hegnet,” der er et samarbejde mellem Psykiatrisk Center København, Naturstyrelsen og SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed. Læs mere om projektet her.

Men hvad betyder det for mennesker i psykiatrien, når naturen kommer tættere på? Som en del af projektet er der blevet lavet tre episoder til inspiration for andre i psykiatrien.

Mød bl.a. Mathilde for hvem naturen betyder, at hun kan glemme sin diagnose for en stund.

Eller Trine, der fik idéen til at lave maling med ingredienser fra planter - og hjælpen til at gøre det af Søren Magnussen og Naturen Over Hegnet.

...

Solen skinner ned på Søren Magnussen og de to unge patienter, imens de fylder jord i højbedet. Snart er de klar til at så salatfrø, løg og også et par blomster. Tanken er, at børn og unge, der indlagt på afsnittet, kan komme ud og plukke grøntsagerne, når først de er spiret frem, og bruge dem til at fodre afsnittets tre kælekaniner. De to unge patienter er nysgerrige og spørger ind til, hvordan grøntsagerne skal plantes, men det ”må de helt selv om at bestemme,” svarer Søren Magnussen.

”Det er ekstremt sjældent, at jeg møder nogle patienter, der ikke har lyst til at deltage i et eller andet, som de selv opfatter som indholdsrigt. Der er faktisk ingen. Det har faktisk overrasket mig, hvor meget det her med naturen er et vildt godt udgangspunkt for at få langt flere med, end jeg havde tænkt,” fortæller Søren Magnussen

Ikke oppe i sit eget hoved

Midt i Fælledparken i København spreder Elme tre bundter garn ud foran sig. Garnet changerer i milde brune og gule nuancer og er blevet farvet med planter som fx eg, hvidtjørn og gyldenris. Elme er indlagt i psykiatrien, og så er han glad for at hækle.

I dag er Elme taget ud sammen med naturformidler Rosanna og Søren Magnussen for at finde materialer til plantefarvning. Da Søren Magnussen fandt ud af, at Elme var glad for hækle, foreslog han nemlig, om ikke de skulle prøve at farve garnet selv? Og det var et forslag, der fik afgørende betydning for Elme, der dengang var indlagt på et lukket sengeafsnit.

”På det tidspunkt, hvor Søren kom, så havde jeg ikke rigtig lyst til noget. Men det fik egentlig sat gang i min lyst til at hækle igen. Så det har været ret vigtigt,” fortæller Elme, der også oplever en form for frirum, når han arbejder med naturen:

”Når vi har stået og arbejdet med det her, så har jeg jo ikke været særligt meget oppe i mit eget hoved.”

Og for Søren Magnussen er det netop oplevelser som Elmes, der understreger det store potentiale naturen har i psykiatrien:

”Jeg tror simpelthen, at vi undervurderer, hvad det har af helende effekt at komme ud. Og jeg vil gerne være med til at bevise, at når det kan lade sig gøre under de omstændigheder med de låste døre og de høje hegn, så må det også kunne lade sig gøre meget, meget bredt andre steder i psykiatrien.”

”Jeg tænker, at med det her med naturen har vi virkelig ramt noget, som er langt vigtigere, end jeg havde regnet med. Jeg tror, at vi mangler nogle idéer og nogle omdrejningspunkter andet end en manual for et eller andet nyt og smart. Det her er overhovedet ikke nyt og smart. Det er naturen, og vi prøver at se, hvor mange, der er med på at give den gas i naturen.”

Nedenfor kan du se den første af de tre videoer om projektet "Naturen Over Hegnet". De andre to kan du se her.