Rådgivning 70 23 27 50

Her
Bente Fjordside

Set i SINDbladet: “Alt, der kommer fra mig, skal komme fra hjertet”

SINDbladet

Portræt af en SIND-frivillig: Det summer af positiv energi i SIND Aalborg. Her er lokalformand Bente Fjordside med til at skabe rammerne for et levende socialt fællesskab, hvor der trods hyggelig stemning også er plads til dialog om livets mørke sider

Af Kristian Ib

Her kan du læse SINDbladet februar

“Jeg brænder simpelthen for at møde nogle dejlige mennesker. Ja, at se hvordan mennesker skaber gode relationer på tværs af alder og kultur,” siger Bente Fjordside.

Hun er blandt meget andet lokalformand for SIND Aalborg, hvor hun bl.a. har sin faste gang i SIND-klubben. Et trygt og roligt værested, hvor der er plads til alle. Her kan et unikt fællesskab få lov at blomstre.

“Man kan bare komme, som man er, få sig noget snak og bytte erfaringer. Det hele summer af positiv energi. Samtidig er og skal der også være plads til dialog om det, der er svært,” siger Bente Fjordside og fortsætter:

“Det vigtigste er, at der er en ramme at mødes om. En ramme der kan rumme de mennesker, der kommer. Det betyder meget, at man kan få en kop kaffe fra kanden og et stykke franskbrød med ost og pålæg for en 5’er.”

Sår på knæene

Engagementet blev grundlagt helt tilbage i barndommen. En dag, da Bente Fjordside voksede op i Aalborg, kom der en jævnaldrende pige på besøg hos naboen. En pige der var lidt anderledes end dem, hun plejede at møde i gården.

Bente stod på fliserne med sine sår på knæene og det snavs i ansigtet, man får som barn, når man hellere vil klatre i træer end at sidde indenfor og lege med dukker. Noget, hendes mor bestemt ikke var tilfreds med. “Man skulle se anstændig ud,” sagde hendes mor altid. Det gjorde den nye pige, som kom på besøg. Hun sad fint og nydeligt i sin kørestol.

Venskabet med pigen, der havde for meget vand i hovedet, blev starten på Bente Fjordsides fascination af mennesker, som bryder med de gængse kasser. Noget hun har taget med sig hele livet.

“Dengang tænkte jeg også på, om min mor hellere ville have haft, jeg sad i kørestol, så slap hun da for at lappe mit tøj og tvære snavset væk fra mit ansigt,” fortæller Bente Fjordside.

Det skal komme fra hjertet

Krumtappen i SINDs arbejde er vores mange hundrede frivillige

Der er mange muligheder for at fungere som frivillig i SIND. I landsforeningen, regions- og lokalafdelingerne er det valgte frivillige tillidsfolk, der varetager arbejdet i bestyrelser, arbejdsgrupper, udvalg med mere.

Mange af disse frivillige deltager også i det politiske arbejde i offentlige råd og nævn. SIND deltager fx aktivt i arbejdet i DH, Danske Handicaporganisationer.

Det er også vores frivillige, der – under professionel vejledning – står for arbejdet i vores rådgivninger, i SIND-nettet, bisidderfunktion og i vores net af foredragsholdere. 

Hvis du er interesseret, kan du læse mere her.

“Alt, der kommer fra mig, skal komme fra hjertet, for hvis jeg har ikke har hjertet med i det, jeg laver, så fungerer jeg og det ikke,” siger Bente Fjordside.

Hun er vant til at have mange bolde i luften og at engagere sig i de ting, hun har med at gøre. Om det så er bestyrelsesarbejdet for SIND Aalborg eller SIND Dagshøjskole, som tidligere formand for Socialdemokratiet i Vodskov eller på hendes post i Handicaprådet. Og der er en grund til, at hun engagerer sig, som hun gør.

“Jeg tror, det ligger i mig, det har været med mig i hele min voksentilværelse. Når man engagerer sig frivilligt, giver det virkelig meget begge veje. Man får lov til at gøre en forskel,” siger Bente Fjordside.

Det vigtige netværk

For mange af dem, der kommer i SIND-klubben, bliver SIND-fællesskabet deres primære netværk. Det bliver der, de går hen, når de skal være sociale. Her de finder venner, nogle bliver endda kærester, fortæller Bente Fjordside:

“De kommer, fordi det er et godt sted at være, det er trygt. Men det allervigtigste er egentlig brugerne. De mennesker som kommer. For de er med til at forme klubben,” siger Bente Fjordside.

“Vi har både summemøder og medlemsmøder, hvor man taler om, hvad man kunne tænke sig. Der er utroligt dygtige medarbejdere, som er der til at lytte og forstå tingene og få idéerne gjort til virkelighed. Medlemmerne har stor indflydelse på klubben, men selvfølgelig er det bestyrelsen og ledelsens ansvar, at tingene ikke kommer til at flyde ud, men rent faktisk bliver til noget.”

Beskedne nordjyder eller initiativrige bestyrelsesmedlemmer

At SIND Aalborg vil gøre idéer til virkelighed kom i den grad til udtryk i forbindelse med oplevelsesmidlerne, som SIND fik tildelt af regeringen og støttepartierne med det formål at hjælpe mennesker, ramt af psykisk sygdom, ud af ensomhed.

“Man siger, at nordjyder plejer at være meget beskedne mennesker, men her kunne vi bruge pengene i løbet af ingen tid. For der er så meget, vi gerne vil lave med vores medlemmer. Her vil jeg gerne takke bestyrelsen, fordi de var så kreative,” siger Bente Fjordside.

Det har bl.a. allerede resulteret i flere Alpaka-ture, hvor deltagerne går tur med dyrene, foredrag med SIND-næstformand og psykolog Erik Mønsted Pedersen samt med filosof og forfatter Vincent F. Hendricks. Også en stor fest for SIND-klubbens medlemmer, før coronarestriktionerne ramte i december, er blevet afholdt.

“Idémængden var simpelthen enorm, så man kan ikke sige andet end, at det er en bestyrelse, der vil noget,” siger Bente Fjordside.

Høj på energi

Noget af det, SIND kan, er at rumme forskellighederne, mener Bente Fjordside. Hun er selv helt høj på energi, når hun kommer hjem fra SIND-klubben, men det er måske også fordi, at der netop også er plads til det, der kan være svært.

“Det er vigtigt for mig at turde være åben omkring livets mørke sider. Jeg prøver at turde at være den, jeg er. Det giver nogle knubs en gang i mellem, men skide være med det. Det er det, man lærer af. Livet er ikke fejfrit, og der er heldigvis ingen mennesker, der er fejlfri,” siger Bente Fjordside.

SIND Aalborg

Udover lokalafdelingen er SIND involveret i en lang række aktiviteter i Aalborg:

  • SIND-klubben i Nørresundby er et fristed for socialt udsatte og psykisk sårbare borgere, hvor alle er velkomne.
  • SIND skolerne i Nordjylland driver bl.a. Daghøjskolen og “Lille skole for voksne.”
  • SINDs Pårørende står bag samvær, rådgivning og arrangementer.
  • Kultur-klubben opsøger oplevelser i kulturlivet.
  • SIND-nettet formidler kontakt mellem borgere, som ønsker sig en besøgsven, og frivillige.

Se mere på www.sind.dk/aalborg