Rådgivning 70 23 27 50

Her
Betina fra SIND Silkeborgs biografklub

Betina er med i biografklubben i SIND Silkeborg

(SINDbladet) Film og bøger mod ensomhed: Når Betina har været i biografen, lever hun højt på det i lang tid

SINDbladet

I SIND’s lokalafdeling i Silkeborg har man taget biograffilm og litteratur i brug i kampen mod ensomhed blandt mennesker med psykisk sårbarhed.

Af Tobias Bundolo Nørgaard

Denne artikel er fra SINDbladet november. Du kan læse hele bladet her.

Normalt kommer 48-årige Betina ikke i biografen. Faktisk kommer hun ikke rigtig ud, for hun lever med ptsd og angst. Ikke medmindre hun får støtte. Men når biografklubben i SIND’s lokalafdeling i Silkeborg inviterer til film, er hun med i den mørke sal. Sammen med 27 andre psykisk sårbare, der ellers ikke ville komme i biografen.

Men når Betina og de andre efter filmen står der, ude foran biografen, er det ikke deres diagnoser, de taler om. Det er den oplevelse, de netop har delt.

”Vi skal lige runde den af. Hvis det er en sørgelig film, så vi får jo grædt. Men der er plads til det, for det er kun os, der er der,” siger Betina, der har været med i klubben fra starten.

Hvis det er en sørgelig film, så vi får jo grædt
48-årige Betina

For lokalafdelingen har lavet en særlig aftale med den lokale biograf. En gang om måneden har de salen for sig selv. Biografen bliver åbnet for dem klokken 13. Det hele er struktureret af de frivillige: Betina og de andre deltagere ved, hvor de skal hen og spise før eller efter filmen, de ved, hvad de skal se. De får også gufbilletter. 

”Fordi der er taget hånd om så meget dernede, slapper jeg mere af.”

 

En vej ind i fællesskabet

Biografklubben skal bringe mennesker sammen. Være et middel mod den ensomhed, som kan klæbe sig til mennesker med psykisk sårbarhed. Det samme er formålet med afdelingens litteraturklub, der har nogenlunde samme koncept: Man snakker litteratur ud fra en lille bog, som gruppen har læst - eller en novelle, man får læst op, forklarer lokalformand Susan Steen. Begge er kommet op at køre takket være både fonde og egenbetaling. 

”Mange mennesker, der er psykisk sårbare, har en lidt lukket tilværelse på den måde, at bare det at komme ud over dørtærsklen er et stort skridt. Her får man noget at tale om, more sig over og nogen at græde med,” siger hun. 

I biografklubben må filmene gerne være sjove. Og så skal de åbne for meningsfulde samtaler, fordi de åbner noget inde i dem, der ser dem. Pludselig bliver det muligt at tale om ens egne erfaringer, fortæller næstformand Dorthe Nygaard. Hun var med til at opstarte klubben i 2021.

”Vi prøver at vælge nogle film, hvor der er lidt dybde. Vi tager ikke action og James Bond, men film, der gør, at man kan tale om tilværelsens genvordigheder,” siger hun.

Og så giver det en indgang til fællesskabet. For mange af dem, der kommer i klubben, har ikke været i biografen i årevis.

Man kan føle, at man er med i samfundet
Dorthe Nygaard, næstformand i lokalafdeling Silkeborg

”Her går du ud i den civiliserede verden som en almindelig borger. Man kan føle, at man er med i samfundet. Føle, at man er med i en gruppe,” siger hun.

 

Verden går ikke i stå

Det genkender Betina. Verden går jo ikke i stå, bare fordi der er kolbøtter i ens eget liv, som hun siger. Men når hun har været inde og se en af de nyeste film, så har hun noget at fortælle sin mand, når hun kommer hjem.

”Det er faktisk noget, jeg bruger rigtig meget tid på. At finde ting i min hverdag, der giver energi og noget at fortælle om,” siger hun.

Det er en form for genoptræning, mener Betina. Og så giver det liv:

”Når jeg kommer ud af biografen, og det har været en succesoplevelse, så kan jeg leve højt på det i lang tid.”

Nu venter hun på næste tur i biografen.

Hvis du vil vide mere om aktiviteterne i SIND Silkeborg, så klik ind på www.sind.dk/Silkeborg. SINDs øvrige lokalafdelinger finder du på www.sind.dk/lokal.

...