Rådgivning 70 23 27 50

Her
De udstillede værker stammer fra Sct. Hans Hospitals brugerdrevne kunstværksted.

Pressemeddelelse: Patientkunst skal gøre SIND kreative

Pressemeddelelse

Patientkunst stormer frem i psykiatrien. Her bruges den både som terapi og som en vej til at fremme sundheden. Nu skal kunsten også bruges til at gentænke indsatsen for mennesker, der lever med psykiske vanskeligheder og som samtidigt bruger rusmidler

Når 120 af SIND – Landsforeningen for psykisk sundheds frivillige mødes til en konference den 21. og 22. september i Horsens, er formålet at forbedre indsatsen for mennesker, der både lever med psykiske vanskeligheder og som har et problematisk forbrug af rusmidler. I løbet af konferencen kommer patientkunst til at spille en afgørende rolle. Som en del af konferencen har kunstneren Nikolaj Brie Petersen nemlig indrettet et malerværksted. Her vil Nikolaj, der selv lever med psykiske vanskeligheder og som tidligere havde et stort forbrug af rusmidler, åbne op for deltagernes kreativitet ved at male sammen med dem. Desuden vil Nikolaj fortælle om, hvordan kunsten blev hans vej ud af et mangeårigt problematisk forbrug af alkohol og stoffer.

Behov for nytænkning 

- Når man lever med psykiske vanskeligheder, kommer man let til at bruge rusmidler. For rusmidlerne virker. Du får det bedre. Problemet er bare at brugen af rusmidler let udvikler sig til et stort problem i sig selv, fortæller Nikolaj Brie Pedersen.

Den oplevelse er Nikolaj langt fra alene om. Hver tredje, der kommer på en psykiatrisk skadesstue, er påvirket af alkohol eller stoffer, hvilket er et udtryk for, hvor udbredt kombinationen psykiske vanskeligheder og rusmidler er. Mange forbinder stoffer og alkohol med hjemløshed og narkomani. Problemet er dog langt mere omfattende. Ingen ved helt, hvor omfattende det er, for der findes ingen samlet statistik, blandt andet fordi behandlingen er delt mellem egen læge, den regionale psykiatri og den kommunale misbrugsbehandling. Fra de regionale registre ved man dog, at 29 procent af de patienter, der modtager behandling i psykiatrien for depression, har et problematisk forbrug af rusmidler. For mennesker, der modtager behandling for en personligheds forstyrrelse, er det 30 procent. På trods af, at problemet er så udbredt, er det de færreste, der får den rigtige hjælp.

- I dag er alle eksperter enige om, at de psykiske vanskeligheder og brugen af rusmidler skal behandles samtidigt. Og at de bedste resultater opnås, hvis der samtidigt iværksættes en social indsats, og at disse mennesker hurtigt tilbydes adgang til meningsfulde fællesskaber eller meningsfuld beskæftigelse. Alligevel sker det ikke, fortæller Knud Kristensen, landsformand for SIND.

-  Der er behov for et langt tættere samarbejde mellem regioner, kommuner, arbejdsmarkedet, fonde og civilsamfundet. Spørgsmålet er bare, hvordan vi kommer i gang. I SIND vil vi gerne gå forrest, og vi håber, at konferencen bliver starten på en intern proces, hvor SIND, som en af civilsamfundets toneangivende spillere, kan være med til at pege på, hvordan vi bryder silo-tænkningen. Desuden håber vi også at finde på nye veje til at lukke denne gruppe ind i SINDs fællesskaber, oplyser Knud Kristensen.

Kunsten reddede Nikolaj

I de sidste 10 år har kunsten erstattet rusmidlerne i Nikolajs liv, hvor de psykiske vanskeligheder stadig fylder.

- Jeg maler hele tiden for at holde balancen. Hvis jeg sidder stille, spekulerer jeg så meget, at jeg ender med at blive psykotisk. Så jeg er i gang hele tiden. Jeg afleder mig selv, forklarer han og fortsætter:

- Når jeg har været meget psykotisk, skal jeg starte fra nul. Min motorik ryger, og jeg fungerer slet ikke. Så det vil jeg gerne undgå, og det gør jeg ved at holde mig i gang. Men jeg bruger også kunsten til at bygge mig selv op. Det virker for mig. Til gengæld virker samtaleterapi ikke for mig.

Udover at være udøvende kunster leder Nikolaj Brie de brugerdrevne kunstværksteder på Sct. Hans Hospital og i psykiatrien på Amager.

Tankevækkende fakta:

  • Hver tredje, der er i behandling i psykiatrien for depression, har også et problematisk forbrug af rusmidler
  • 47 % af mennesker, der er i behandling i psykiatrien for skizofreni, har et problematisk forbrug af rusmidler
  • To ud af tre patienter i retspsykiatrien har et problematisk forbrug af rusmidler
  • Mennesker, der lever med alvorlige psykiske vanskeligheder og et stort forbrug af rusmidler, dør 22 år tidligere end resten af befolkningen
  • De hårdest ramte (hvilket kun er 9.000 mennesker) koster velfærdssamfundet 339.000 kr. pr. år pr. patient 
  • Der er udarbejdet nationale anbefalinger til behandling af rusmidler, men kommunerne vælger selv, om de vil følge anbefalingerne. I praksis betyder det, at postnummeret afgør hvilken behandling, der bliver tilbudt.

 

Yderligere oplysninger: Konferencen bliver afholdt fra kl. 11 lørdag den 21. til søndag den 22. september på Scandic Bygholm i Horsens. Nikolaj Bries værksted og udstilling er åben under hele konferencen for deltagerene, og desuden åben for offentligheden lørdag fra kl. 9 til kl. 11.  For uddybende citater kontakt venligst landsformand Knud Kristensen på 40 30 63 98.