Rådgivning 70 23 27 50

Her
Poul Vibeke og Mia Kristina.jpg

Smilene var store, da Peer-Partnerskabet i
slutningen af oktober rundede en helt særlig
milepæl og afsluttede forskningsprojektet:
Poul Nyrup Rasmussen, Vibeke Lybecker, Velux
Fonden, og SIND-formand Mia Kristina Hansen.

(SINDbladet) Peer-Partnerskabet: Ny forskning viser markante resultater

SINDbladet

Det virker! Erfaringerne og resultaterne er særdeles positive, når mennesker, der har haft psykisk sygdom tæt inde på livet, hjælper andre i samme situation. Det viser ny forskning med udgangspunkt i aktiviteterne i Peer-Partnerskabet, som Det Sociale Netværk og SIND står bag.

AF Jakob Risom Langelund, Det Sociale Netværk

Denne artikel er fra SINDbladet november. Du kan læse hele bladet her.

Når mennesker med psykiske udfordringer i psykiatrien, i socialpsykiatrien eller på arbejdspladser bliver

mødt af såkaldte peers, der selv har haft psykisk sygdom tæt inde på livet, så kommer de sig hurtigere og bedre efter sygdommen.

Det viser et netop afsluttet dansk forskningsprojekt, hvor psykisk sårbare hjælper andre psykisk sårbare. Resultaterne har vist så positive og på verdensplan banebrydende resultater, at forskerne bag slår fast, at den måde at arbejde med psykisk sårbare skal indføres i socialpsykiatrien i Danmark.

Det er meget vigtige resultater, vi er kommet med her
Mia Kristina Hansen, forperson for Peer-Partnerskabet og SIND

Det drejer sig om forskningsprojektet ’Vejen til hverdagslivet’, som har kørt i regi af Peer-Partnerskabet, der er stiftet af foreningen Det Sociale Netværk og SIND. Forskningen har modtaget 11 mio. kroner i støtte fra VELUX FONDEN og er gennemført af Copenhagen Research Center for Mental Health - CORE, Region Hovedstadens Psykiatri. Forskningen har inkluderet 296 deltagere i aktiviteterne i de fem kommuner København, Fredericia, Helsingør, Rødovre og Gladsaxe.

En del af behandlingen

Lene Falgaard Eplov, overlæge, ph.d., har ledet forskningsindsatsen hos CORE. Hun beskriver resultaterne

Mo Dorthea Nørgaard har været peer-støtte i fire år. Det har ikke kun hjulpet andre. Det har også hjulpet hende selv.
SINDbladet

47-årige Mo Dorthea Nørgaard har haft et liv præget af psykisk sårbarhed. Men da hun begyndte som peer, blev hendes smertefulde erfaringer til en værdifuld ressource. Peer-støtte kan gavne både den, der bliver støttet – og den, der støtter. Peer-Partnerskabet er et samarbejde mellem SIND og Det Sociale Netværk, og her arbejder man bl.a. for, at peer-støtte bliver et fast tilbud. Du kan bl.a. høre mere om Peer-Partnerskabet på Psykiatritopmødet d. 30. september i København.

Læs mere om Peer-Partnerskabet i SINDbladet

som meget bemærkelsesværdige. Hun fremhæver den væsentlige og hurtige effekt af indsatsen og anbefaler, at denne type peer-forløb indføres som en fast del i behandlingen af psykisk sårbare mennesker. Simpelthen fordi det hjælper de mennesker med at komme sig over deres lidelse, såkaldt recovery.

Projektet er gennemført med støtte fra VELUX FONDEN, der har været den eneste økonomiske bidragsyder til projektet. Fonden glæder sig meget over de banebrydende resultater, der understøtter fondens målsætning om at styrke fællesskaber, hvor alle kan deltage, bidrage og bruges til noget. Programchef Vibeke Lybecker fra VELUX FONDEN håber, resultaterne vil inspirere mange og desuden styrke samarbejdet mellem kommuner og civilsamfund.

Tiltrængte resultater

Hos SIND og Det Sociale Netværk er glæden stor over resultaterne.

”Vi skabte Peer-Partnerskabet for at vise, at lokale frivillige peers spiller en meget vigtig rolle, så færre får det virkelig dårligt og oplever mere alvorlige problemer i deres hverdag. Det er meget vigtige resultater, vi er kommet med her. Forsøget viser meget vigtige skridt fremad for psykisk sårbare mennesker. Nu skal det bare implementeres ude i kommunerne,” siger Mia Kristina Hansen, forperson for både Peer-Partnerskabet og SIND.