Rådgivning 70 23 27 50

Her
Karine Lindgaard med computer og telefon

Karine Lindgaard er på 15. år aktiv i BenzoRådgivningen. Hun deltager både i telefonrådgivning, samtalegrupper og digital dialog

Set i SINDbladet: Hos BenzoRådgivningen kender mange rådgivere udfordringerne på egen krop

SINDbladet

Hos BenzoRådgivningen, der er en del af SIND, har de fleste rådgivere selv kæmpet sig ud af medicinafhængighed. En erfaring de bruger til at hjælpe andre med at trappe ud af medicin, når den ikke længere virker og skaber voldsomme abstinenser

Af Kristian Ib

“Jeg oplever tit, at folk ringer ind og er skeptiske. De spørger, hvordan jeg kan rådgive, når jeg ikke er læge. Det kan jeg, fordi jeg selv har prøvet det, svarer jeg. Så er det som om, al skepsis og mistro forsvinder,” fortæller Karine Lindgaard, der er en af de ledende skikkelser ved BenzoRådgivningen og aktiv på 15. år.

Kontakt, støtte og hjælp

  • Alle kan gratis henvende sig til BenzoRådgivningen for at få anonym rådgivning om bivirkninger, abstinenser og måder at trappe ned på.
     
  • Ved telefonerne på 7026 2510 sidder BenzoRådgivningens frivillige klar mandag til torsdag kl. 18-20, samt onsdag kl. 9-11.
     
  • BenzoRådgivningen har også lokale rådgivninger og støttegrupper i flere byer. På hjemmesiden kan du se, hvordan aktiviteterne påvirkes af coronakrisen.
     
  • Derudover kan du finde råd og vejledning på Facebook. Her er Karine Lindgaard administrator på “Støttegruppe BenzoRådgivningen”. Det er et lukket forum for dem, der lige nu slås med abstinenser eller senabstinenser. Gruppen har i tastende stund ca. 200 medlemmer.
...

Igennem tyve år har BenzoRådgivningen, der er en del af SIND, arbejdet for at skabe opmærksomhed om den afhængighedsskabende effekt af sove- og beroligende medicin, der går under fællesbetegnelsen benzodiazepiner. Desuden arbejder de med nedtrapning af antidepressiver, som ofte gives som støttemedicin, når benzodiazepiner skal slippes.

BenzoRådgivningen har både en landsdækkende telefonrådgivning på 7026 2510, et forum på Facebook og samtalegrupper i flere byer. De rådgiver de mennesker, der har fået problemer med medicinen grundet faldende effekt, tiltagende bivirkninger og stærk afhængighed. Her kan rådgiverne træde til – ofte med deres egne erfaringer.

Ild og vand

Benzodiazepiner er en medicin, der sløver de kognitive evner, og derfor virker beroligende. Den bruges særligt til at dæmpe angst og svær søvnløshed. Der kan komme en form for røgslør over livet. Et røgslør, der langsomt siver ind over tilværelsen, uden man nødvendigvis når at opfange det.

“Når man får medicinen, er det meget ofte efter angstanfald, så garanterer jeg, at man vil gå gennem ild og vand for ikke at få de her anfald igen. Så pillerne bliver hurtigt ens bedste ven,” siger Karine Lindgaard.

“Det er medicin, der har en indvirkning på hjernen, som er 300-1.000 gange stærkere end heroin. Den er altså ekstremt afhængighedsskabende,” påpeger hun.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man kun benytter medicinen kortvarigt. Hvis man er blevet afhængig, er det afgørende at få lavet en nedtrapningsplan. Noget som BenzoRådgivningen kan hjælpe med. Men nedtrapningen skal altid ske i samarbejde med borgerens egen læge.

“En ukontrolleret nedtrapning eller populært sagt en ’kold tyrker’, hvor man stopper med medicinen fra den ene dag til den anden, kan udløse ekstreme abstinenser som fx svimmelhed, svedeture og sanseforstyrrelser,” siger Karine Lindgaard. Det er konsekvenser, som hun kender på egen krop.

Missing indholdselement.
Her kan du læse mere om medicinafhængighed.

En influenza fra helvedes forgård

“Jeg tror, den største styrke, vi har i rådgivningen, er, at vi ofte selv har været igennem et forløb. Vi rådgivere har en indsigt i, hvad det vil sige at være afhængig af medicinen,” siger Karine Lindgaard.

Da Karine Lindgaard var en ung mor med to små børn, udviklede hun alvorlig sygdom, der medførte søvnproblemer og angst. Så hun fik ordineret benzodiazepiner ved lægen. Hun var en af dem, der meget hurtigt blev afhængig, begyndte at selvmedicinere og skulle have mere og mere medicin.

Selvom hun blev mere og mere syg, forbandt hun det ikke med medicinen. Først da hun googlede benzodiazepiner, forstod hun pludselig, hvad det var, hun fejlede.

Og selvom hun havde læst, at man skulle trappe langsomt ud af medicinen, tænkte hun, at det ikke gjaldt for hende. Det var alt eller intet. Fra den ene dag til den anden.

“Jeg kom ud af medicinen alt for hurtigt, og jeg blev voldsomt syg. De næste to år lå jeg på en madras i stuen 23 timer i døgnet i en tilstand, der bedst kan beskrives som en influenza fra helvedes forgård,” fortæller Karine Lindgaard.

Benzodiazepiner og bivirkninger

Kan fremkalde angst

Langtidsbrug af benzodiazepiner kan i mange tilfælde føre til, at lettere uro kan udvikle sig til panikangst.

Symptomer kan vende tilbage

De oprindelige symptomer, man fik medicinen for, kan vende tilbage i forstærket form, når man stopper med medicinen.

Kan påvirke koncentration, indlæring og hukommelse

Allerede efter en enkelt dosis påvirkes de kognitive funktioner, og påvirkningen kan være meget udtalt ved langtidsbrug. Også fx indlæringsevne, hukommelse, overblik, struktureringsevne, synsopfattelse, koncentrationsevne m.m. kan blive påvirket.

Medicinens virkning kan hurtigt aftage

Symptomlindringen kan hurtigt blive mindre og mindre. Derfor kan tiden til næste tablet være svær, og man kan fristes til at gå op i medicin.

...

Et af de små lysglimt i mørket var de samtaler, hun havde med BenzoRådgivningen. Så da hun i løbet af det tredje år begyndte at vende tilbage til livet, tog hun derfor kontakt til BenzoRådgivningen og tilbød at være rådgiver. Det har hun været lige siden, og her bruger hun sine egne erfaringer til at hjælpe de mennesker, som er fanget i afhængigheden.

Et lille lys i mørket

“At komme ud af benzoer er verdens ensomste ridt. Der er ingen omkring dig, som forstår, hvad du gennemgår. Det er jo noget

medicin, du har fået af din læge,” siger Karine Lindberg.

Tålmodigheden fra ens nærmeste kan ophøre langt før abstinenserne, og der kan komme et pres fra hjemmefronten eller arbejdet. Hos BenzoRådgivningen slipper tålmodigheden dog ikke op, for her er der ikke noget klippekortsystem. Man kan få hjælp og rådgivning, lige så længe der er behov for det.

“Det vigtigste ved vores rådgivning er forståelse og empati. Her bliver man troet på og lyttet til, fordi vi kender de udfordringer, som man står med. Det, vi er bedst til, er at tænde det her lille bitte lys i mørket,” siger Karine Lindgaard.