Rådgivning 70 23 27 50

Her
SINDbladet December 2019

Set i SINDbladet: Lysten driver værket for SIND Vejles formand

SINDbladet

Portræt af en SIND-frivillig: “Spred glæde”, står der altid i bunden af de mails, man modtager fra Flemming Leer Jakobsen. SIND Vejles formand har i næsten ti år arbejdet på at forbedre forholdene for folk med psykiske lidelser – og for ham handler arbejdet blandt andet om at tænde lys i det mørke, mange mennesker, der er psykisk sårbare, lever med

Af Rasmus Damkjær

Til næste år kan SIND Vejle fejre 10-års jubilæum. I alle årene har det været med formand Flemming Leer Jakobsen ved roret, og han har med sit engagement og sin lyst til at hjælpe de mennesker, der er psykisk sårbare, været med til at sætte lokalafdelingen på danmarkskortet.

“Siden 2010 er vi gået fra at være 52 medlemmer til 123. Desuden er vi blevet mere aktive på de sociale medier samtidig med, at vi jævnligt fx holder oplæg for studerende og afholder arrangementer i Vejle i forbindelse med Sindets Dag i samarbejde med andre foreninger. Så vi er meget aktive lokalt, og det, mener jeg, er vigtigt for at vise, at SIND er til stede – også i lokalsamfundet,” siger han.

Flemming blev selv i 00’erne diagnosticeret med en svær depression, men efter at han fik tilkendt førtidspension i 2008, fik han overskud til at hjælpe andre. Derfor var han i 2009 med til at genstarte Vejle som lokalafdeling, og i 2010 blev han så formand.

“Det var naturligt for mig at blive aktiv i SIND, da det for mig at se er en rigtig god sag at arbejde på at forbedre forholdene for alle typer af mennesker, der psykisk sårbare,” siger han.

​Denne artikel er fra SINDbladet. Medlemmer af SIND får bladet tilsendt hjemme nogle dage før, det publiceres på hjemmesiden. Se dette og flere blade på www.sind.dk/bladet​

Hjælper med at få penge retur

Et af de områder, Flemming har specialiseret sig indenfor, er at hjælpe med at få den rigtige støtte til

boligudgifter, som mange på offentlige ydelser kan være berettigede til. Han har blandt andet fået produceret en oplysningsvideo, som er blevet set af rigtig mange på de sociale medier.

“Ofte løber mange panden mod en mur, når de skal forklare sig over for kommunen i telefonen – og mange giver op, hvis de møder den mindste modstand. Så jeg tænkte, at der var et potentiale for at hjælpe rigtig mange med at få det, de har krav på, tilbage – og ganske rigtigt: igennem årene har jeg hjulpet mange med at skrive til de relevante myndigheder, og det har flere gange givet bonus. Det lykkedes fx engang at få 40.000 kroner retur for nogle beboere i botilbuddet “Sukkertoppen” i Vejle,” siger han.

Lyst til at være opsøgende

Udover at have hjulpet rigtig mange med at få det skattefri tillæg retur har Flemming efterhånden været hele vejen rundt i sit frivillige arbejde for SIND. Han har blandt andet været bisidder og sidder i Handicaprådet, og så har han deltaget i Borger- og Netværksrådet i Vejle Kommune, hvor han har været med til at bringe relevante emner op for politikerne. Det arbejde kræver både, at man er opsøgende og at man følger med i lovgivningen på området, som løbende bliver ændret. Men det måske allervigtigste er at have hjertet med, mener Flemming.

“Jeg har hele tiden været drevet af lysten til at gøre en forskel for andre, som er i den situation, jeg selv har været i. Det, mener jeg, er noget af det vigtigste for at være aktiv i SIND. Desuden er det vigtigt at være opsøgende og opsnappe de problemstillinger, der opstår hen ad vejen. I dag kan fleksjobbere og nogle SU-modtagere være berettiget til Aktivlovens §34. Der er også kommet to principafgørelser for andre ydelser, som jeg har argumenteret for fra start af,” siger han.

Jeg har hele tiden været drevet af lysten til at gøre en forskel for andre, som er i den situation, jeg selv har været i.

Alternativ til “med venlig hilsen”

Og så tilbage til Flemmings mailsignatur, for alle aktiviteterne i SIND kan koges ned til det glade budskab om at sprede glæde, som modtagere af mails fra Flemming bliver mødt med.

“Jeg tænkte, at jeg ville have en anden hilsen i bunden af min mail – i stedet for det gængse “med venlig hilsen”. “Spred glæde” synes jeg er mere relevant – for det er vel dybest set det, vi arbejder for i SIND: at forbedre forholdene og dermed sprede så meget glæde som muligt hos folk, der har det svært,” siger han.

Du kan læse mere om lokalafdelingen på Facebook og på www.sind.dk/vejle

 

Støt SIND Bliv frivillig

Krumtappen i SINDs arbejde er vores mange hundrede frivillige. På https://sind.dk/bliv-frivillig kan du læse mere om, hvordan du kan hjælpe.

Der er mange muligheder for at fungere som frivillig i SIND. I landsforeningen, regions- og lokalafdelingerne er det valgte frivillige tillidsfolk, der varetager arbejdet i bestyrelser, arbejdsgrupper, udvalg med mere. Mange af disse frivillige deltager også i det politiske arbejde i offentlige råd og nævn. SIND deltager fx aktivt i arbejdet i DH, Danske Handicaporganisationer.

Det er også vores frivillige, der – under professionel vejledning – står for arbejdet i vores rådgivninger, i SIND-nettet, bisidderfunktion og i vores net af foredragsholdere.

...