Rådgivning 70 23 27 50

Her
DGI og SIND's naturtræning

Set i SINDbladet: Nyt samarbejde mellem SIND og DGI: Frivillige bliver naturtrænere

SINDbladet

Disse to artikler er fra SINDbladet juni 2021: Flere mennesker, der er ramt af psykiske vanskeligheder og ensomhed, skal sammen med andre have gode oplevelser i naturen, hvor både humør og muskler bliver bevæget. Det er målet for et nyt samarbejde i Midtjylland mellem SIND og Idrætsorganisationen DGI. Samarbejdet omfatter bl.a. uddannelse af nye naturtrænere.Ambitionen er, at projektet med tiden kan blive landsdækkende

Af Henrik Harring Jørgensen

Et oplagt samarbejde tager i disse uger form: Idrætsorganisationen DGIhar længe ønsket flere deltagere med psykiske vanskeligheder i organisationens naturtræningsaktiviteter og foreningsfællesskaber. SIND ønsker at gøre viften af tilbud til målgruppen bredere og at give flere mennesker gode oplevelser i naturen sammen med andre. Med samarbejdet rykker naturtræningen og de grønne fællesskaber ud til de mennesker, der allerede deltager i SINDs aktiviteter.

Louise Horne Brok
Louise Horne Brok, konsulent med ansvar for Aktive Voksne hos DGI Østjylland (Foto: DGI)

Foreløbig frem til udgangen af 2021 forener foreningerne i Midtjylland deres erfaringer i et nyt projekt, der kan sætte turbo på udviklingen. Projektet omfatter bl.a. at mindst 20 SIND-frivillige bliver uddannet som naturtrænere, og at flere af SINDs midtjyske lokalafdelinger, aktiviteter og frivillige – fx besøgsvenner – allerede denne sommer kan tilbyde oplevelser i naturen på deltagernes præmisser. Målet er 40-50 deltagere.

Udvikle tilbud

”SIND og DGI er et godt match. DGI har erfaring med at tiltrække og fastholde alle slags mennesker i motionsaktiviteter, men denne gruppe har hidtil været underrepræsenteret hos os. SIND har god kontakt med målgruppen og erfaring med at udvikle tilbud, som matcher deres behov og ønsker på deres betingelser,” fremhæver projektleder Louise Horne Brok, der er konsulent med ansvar for Aktive Voksne hos DGI Østjylland – en af organisationens 15 landsdelsforeninger.

Hun tilføjer, at hvis projektet lever op til forventningerne, så er ambitionen, at det med tiden bliver landsdækkende.

”Sammen kan vi mere,” siger Louise Horne Brok.

Naturtræneruddannelsen varer to fulde dage og finder sted d.12. og 13. juni i Skanderborg og d.21. og 22. august i Aarhus. Der er stadig ledige pladser på uddannelserne, så hvis du bor i Midtjylland og er interesseret i at blive naturtræner eller naturven, er du velkommen til at kontakte os på eost@sind.dk
- Organisationskonsulent Emilie Østbjerg

 

 

 

 

 

SIND og DGI Østjyllands naturtræningsprojekt
  • Løber foreløbig indtil udgangen af 2021. Målet er at uddanne mindst 20 naturtrænere og at inddrage mindst 50 brugere af SINDs tilbud i aktiviteter i naturen.
  • DGI Østjylland og SIND Midtjylland driver projektet sammen med SINDs sekretariat, hvor organisationskonsulent Emilie Østbirk kan kontaktes på eost@sind.dk hvis du fx er interesseret i at blive uddannet som naturtræner eller naturven.
  • På SINDs hjemmeside kan du se links til yderligere information. Søg på artiklens overskrift.

På sanseoplevelse i naturen

Naturtræning i praksis
Naturtræning i praksis

 

 

 

 

 

 

 

Linn Trentel Busch har i en årrække været naturtræner i Østjylland. Hun har ledsaget mennesker med psykiske udfordringer ud i de store,
østjyske skove siden 2017. Målet er at få dem til at sanse naturen og opleve, hvordan naturoplevelser og fællesskab kan øge livskvaliteten

Af Gustav Prip Thorsen

Naturtræner Linn Trentel Busch elsker de grønne, danske skove. Gennem idrætsorganisationen DGI har Linn været med til at starte projekter, hvor mennesker med psykiske udfordringer kan komme ud og opleve naturen.

”Det at være ude og se solen skinne og at se anemonerne, der springer frem, får en til at føle sig som en del af naturen, og det kan sætte tingene lidt i perspektiv,” siger Linn. Hun bor selv langt ude på landet, hvor hun kan være tæt på naturen. Og når hun har opholdt sig i de trafikerede byer, får hun en længsel efter at komme tilbage til naturen.

Skovbundens dufte og smagen af nyudsprungen bøg

Når Linn er ude som naturtræner, er det ikke blot for at opleve den danske natur. Kroppen og sanserne skal

Linn Trentel Busch
Linn Trentel Busch er landsinstruktør i naturtræning og medudvikler af konceptet. Hun er uddannet som fysioterapeut (Foto: DGI)

aktiveres, og det sker blandt andet ved, at deltagerne skal gå såkaldte sanseture. Derfor er det ikke unormalt, at man som deltager kravler rundt på skovbunden og dufter til naturen. Fx for at se, om minder fra barndommen pibler frem.

”Når vi laver øvelserne, er der fokus på, at vi både er aktive og bruger kroppen, men lige så meget sanserne. Derfor laver vi altid nogle øvelser, hvor krop og sanser kan forenes. Nogle gange skal deltagerne gå ture i mindre grupper, hvor de kun må kigge op i trækronerne. På den måde får de set naturen fra forskellige vinkler, mens deres sanser bliver stimuleret af fuglekvidder og skovens dufte. Andre gange kan det være, at vi smager på et nyudsprunget bøgeblad,” siger Linn.

Naturens kræfter

Da Linn startede med naturtræning i 2017, var flere af de første deltagere mennesker med psykiske sårbarheder, som selv havde søgt mod naturen for at finde sindsro. Mange af dem er siden selv blevet uddannet som naturtrænere, og som Linn selv siger det: ”Bedre rollemodeller findes ikke”.

Linn mener selv, at naturtræningen er bedst, når den foregår i ufriseret natur. På den måde undgår man, at larmende trafik og lyde fra civilisationen forstyrrer båndet mellem mennesket og naturen.

Naturtræningens elementer

Som naturtræner forsøger Linn at få indarbejdet flere elementer i naturtræningen. Fx er der fokus på fællesskab og leg, der også kan udfordre og aktivere nogle af kroppens muskler. Omdrejningspunktet i træningen er bl.a. mod, kraft, mestring og gejst. Eksempelvis via lege, hvor deltagerne skal hoppe over en træstamme eller konkurrere om, hvem der kan stå på en træstamme længst tid ved at forsøge at få modstanderen i ubalance. Træningen kan være udmattende for deltagerne, hvis de ikke er vant til at være aktive.

”Det er ikke unormalt, at deltagerne sidst på dagen glade kommer og fortæller mig, hvor trætte og udkørte de er, fordi de har været aktive. Det giver mig et humørløft, når jeg kan se og høre, at de har det godt og kan lide at være med til naturtræning. Det gør det virkelig til et privilegeret arbejde,” fortæller Linn.

Kom med SIND i skoven

Linn er i øjeblikket i gang med at uddanne nogle af SINDs frivillige til naturtrænere. Så hvis du er blevet inspireret til at deltage i en naturtræning, kan du meget snart komme med SIND i skoven.

Der er ingen krav til fysisk form, for som Linn selv siger det: ”Nogen løber rundt i skoven, mens andre går stille og roligt og fordyber sig i naturen – her er plads til alle.”