Rådgivning 70 23 27 50

Her
Sommer

Inspiration fra SINDs rådgivning (70232750): Sådan kan du forberede din sommer i god tid

SINDbladet

Har du eller en du kender psykiske udfordringer? Så anbefaler rådgiverne hos SINDs landsdækkende telefonrådgivning, at du forbereder din sommer i god tid. Rådgiverne besvarer hele året opkald til 70232750 fra både pårørende og fra mennesker, der selv har psykisk sygdom eller sårbarhed tæt inde på livet. Netop nu er blandt andet sommerferien et aktuelt tema.

Af Henrik Harring Jørgensen

”Uanset om man er alene eller sammen med andre, så kan sommerferien skabe udfordringer, som vi anbefaler, man overvejer og forbereder i forvejen,” siger lederen af SINDs telefonrådgivning, Henrik Bach Poulsen.

Sommertid er ikke kun højsæson for solcreme, softice og sandaler. Det er også her, at sociale medier flyder over med opslag fra andre, som deler oplevelser fra fantastiske ferier. Kontrasten kan føles stor, hvis sygdom – og måske også dårlig økonomi – er en del af hverdagen.

Indgå aftaler om frirum og pauser

”Den bedste ferie er den bedst mulige ferie. Fokusér på de muligheder, du selv har for at få gode oplevelser, og prøv at ignorere glansbilleder og forventningspres. Ofte har vi kolossalt store forventninger om, at ferien bliver der, hvor vi virkelig får brudt mønsteret fra den hektiske hverdag. Vi skal nå at indhente alt det hygge, nærvær og idyl, der ellers for sjældent er tid til. Men det vigtige – ligesom de mange forventninger, mange fx har til juleaften – er at være realistisk. Fokusér på de gode oplevelser, der er indenfor rækkevidde, og få talt om det, der kan skabe bekymringer.”

Hvis I er flere, der skal holde ferie sammen, anbefaler SINDs rådgivere dialog om, hvordan man kan trække sig og holde en pause alene – fx ved at gå en tur eller slappe af på værelset alene.

”Alle kan få en dårlig dag eller nogle træls timer. Hvis man hjemmefra har aftalt, at det er helt i orden at trække sig noget tid uden mange forklaringer, så er det et godt afsæt for en god ferie i et tempo, alle er enige om. Det er også vigtigt at huske ikke kun at tale om udfordringer – husk også at tale om – og glæde jer til – de gode oplevelser, I kan se frem til. Nøgleordet er god kommunikation, inden kufferterne bliver pakket.”

Undgå ensomhed

Ikke alle har nogen at tilbringe sommerdage sammen med. Ensomhed er et vilkår, mange må leve med. Data fra Folkebevægelsen mod ensomhed, hvor SIND er med, viser, at i Danmark føler ca. 470.000 voksne sig svært ensomme. 30.000 børn mellem 11-15 år føler sig ofte eller meget ofte alene.

”Om sommeren er mange, man måske ellers ser, væk på ferie. Mange tilbud og aktiviteter kan også være lukket ned. Så kan ensomheden føles ekstra hård. Her er det vigtigt, man selv tager et medansvar: Vi anbefaler, at man i god tid overvejer og undersøger, hvad der ellers er af muligheder i lokalområdet. Kig fx efter tilbud i foreninger og organisationer. SIND er en af mulighederne, i mange byer har vi væresteder og lokalafdelinger. Sommeren kan med lidt forberedelse blive en god mulighed for at opdage nye fællesskaber og måske venskaber,” siger Henrik Bach Poulsen.

Du kan læse mere om SINDs landsdækkende telefonrådgivning (70232750)på www.sind.dk/ring 


https://sind.dk/stoet-os/giv-et-bidrag/doner-som-privatperson

Vil du støtte vores indsats for at forbedre forholdene for mennesker med sindslidelse og deres pårørende?