Rådgivning 70 23 27 50

Her
Mand kigger ud af vindue

Set i SINDbladet: Sindets Dag - Globalt fokus på ulighed i sundhed

SINDbladet

Denne artikel er fra SINDbladet: Vil du være med? Kloden rundt markeres den 10. oktober hvert år som Sindets Dag. Mærkedagen, som FNs sundhedsorganisation WHO står bag, zoomer i år ind på ulighed

Af Henrik Harring Jørgensen

Graf over gennemsnitlig indkomst for mennesker med og uden sindslidelse
Kilde: Et liv i periferien - Rockwool Fonden

FNs hovedvarter i New York. Parlamenter i Afrika.

Her kan du læse hele SINDbladet august. På www.sind.dk/bladet ligger tidligere udgaver af bladet siden 2009.

Væresteder og medborgerhuse i Vestjylland. Over hele verden markerer man hvert år den 10. oktober som Sindets Dag. Også en lang række af SINDs 50 lokalafdelinger og flere end 80 lokale tilbud står bag aktiviteter på dagen, hvor du også selv som privatperson kan gøre en forskel. Fx med opslag på sociale medier.

Hvis du overvejer at arrangere eller deltage i aktiviteter på Sindets Dag, så er der god inspiration at hente i årets internationale tema: Ulighed i sundhed eller “Mental Health in an Unequal World”.

Stigmatisering

Det mener SIND: Der skal rettes op på uligheden

Ulighed er et væsentligt tema i SINDs dialog med politikerne, bl.a. om den kommende tiårsplan for psykiatrien. SIND ønsker fx at:

  • Andelen af mennesker med psykiske lidelser, der føler sig ufrivilligt ensomme,
    skal reduceres.
  • Andelen af mennesker med psykiske lidelser, der gennemfører en
    ungdomsuddannelse, skal forøges.
  • Andelen af mennesker med en psykisk lidelse, der har en tilknytning til
    arbejdsmarkedet, skal forøges.
  • Overdødeligheden blandt mennesker med en psykisk lidelse skal reduceres.
  • Hjemløsheden blandt mennesker med en psykisk lidelse skal reduceres.
  • Andelen af mennesker med en psykisk lidelse, der begår kriminalitet,
    skal reduceres.
  • Andelen af mennesker med psykiske lidelser, der har en bruttoindkomst
    under gennemsnittet, skal reduceres.

Organisationen World Federation for Mental Health (WFMH) peger i forbindelse med valget af årets tema på en lang række problemer, der ikke er blevet mindre efter den globale coronaepidemi. Fx rammes mange mennesker med psykiske udfordringer af fattigdom, stigmatisering og ringe muligheder for at komme uddannelsesmæssigt og økonomisk på fode igen efter sygdom. Et andet globalt problem er manglende eller ringe behandling. I lav- og mellemindkomstlande mangler mellem 75 og 96 pct. af borgerne adgang til behandling for psykisk sygdom. Ifølge WFMH er situationen ikke ret meget bedre i de rigeste lande. Organisationen opfordrer til handling hurtigst muligt.

Danske udfordringer

SIND-formand Knud Kristensen betegner ulighed som et af de væsentligste temaer i landsforeningens dialog med politikere – ikke mindst op til den kommende tiårsplan for psykiatrien.

“Mennesker med psykiske lidelser rammes mere af sygdom, bliver tidligere syge, mærker større konsekvenser af sygdommen – også økonomisk – bor oftere alene og dør tidligere,” siger han.

“Underfinansieringen af psykiatrien betyder, at mange går for længe med deres psykiske sygdom. På det somatiske område bliver fysiske sygdomme alt for ofte overset eller underbehandlet. Den gennemsnitlige levetid er 15-20 år kortere end for resten af befolkningen.”

Skilsmisser og fattigdom

Knud henviser til flere forskningsresultater. Fx har Rockwool Fondens Forskningsfond tidligere kortlagt livet gennem 25 år for en stor gruppe mennesker med skizofreni. Forskerne sammenlignede udviklingen med eventuelle søskende og resten af befolkningen. Rapporten “et liv i periferien” viste bl.a. at indkomsten for mænd, der var eller havde været ramt af sygdom, lå på halvdelen af gennemsnittet for andre mænd. Flere end dobbelt så mange fik aldrig en gymnasial eller en videregående uddannelse. Sandsynligheden for at de boede alene eller havde oplevet en skilsmisse var halvanden gang større end for resten af befolkningen.

“Uligheden betyder, at mange, der er eller har været ramt af sygdom, bliver dårligere stillet. Socialt og økonomisk. Flere er ensomme, bor ufrivilligt alene eller rammes af hjemløshed. Bliver man fx syg tidligt i livet, kan uddannelsen glippe. Der er bl.a. brug for mere støtte og for, at uddannelsessystemet geares til, at studerende kan bruge mere tid på at nå frem til eksamen,” siger han.

Du kan læse mere om SINDs ønsker og mærkesager her.

Sindets dag
  • FNs verdenssundhedsorganisation WHO og World Federation for Mental Health, som SIND er medlem af, tog i 1992 initiativ til den første World Mental Day (den første verdensomspændende Sindets Dag). Formålet var én gang årligt at skabe massiv offentlig opmærksomhed om psykisk sygdom og sundhed – herunder støtte til de mennesker, der måtte være berørte af en sindslidelse, og deres pårørende. Se mere på www.wfmh.global
     
  • De seneste år har temaerne fx været ressourcer, selvmordsforebyggelse, unge, psykisk førstehjælp og psykisk sundhed på arbejdspladsen.
     
  • I aktivitetskalenderen på SINDs hjemmeside, på Facebook og i SINDbladet oktober kan du holde dig opdateret om kommende arrangementer.