Rådgivning 70 23 27 50

Her

Ny forskning: Foranstaltningsdømte efterlyser støtte til at håndtere deres livssituation

Tema om foranstaltningsdomme fra SINDbladet april 2020: Dømte, der var ramt af store psykiske vanskeligheder, da de begik kriminalitet, oplever både før og efter anholdelsen fejl, mangler og situationer, hvor de ikke får den indsats, de har brug for. Det viser en ny forskningsrapport, SIND har støttet, med afsæt i de foranstaltningsdømtes egne erfaringer. Hvis indsatsen skal virke, handler forbedringerne ikke kun om flere ressourcer til behandlingspsykiatrien og til kommunernes sociale tilbud, fx socialpsykiatriske bosteder. De foranstaltningsdømte efterlyser også forbedringer af dialogen og samarbejdet med og mellem de mange instanser på området

Forside til "Jeg satte ild på, fordi jeg tænkte: Nu må de da høre mig, nu må de sgu da hjælpe mig" - Erfaringer med psykiatrisk foranstaltningsdom i et recoveryperspektiv

Af Henrik Harring Jørgensen 

Domme efter kriminalitet begået af mennesker, der var ramt af store sociale og mentale udfordringer i gerningsøjeblikket, skaber ofte store overskrifter i medierne. Derimod er det meget sjældent, at de dømtes egne erfaringer med de såkaldte foranstaltningsdomme får opmærksomhed. Det sker i en ny forskningsrapport, SIND har støttet. 

Med data fra 3.300 domme og efter forskningsinterviews med dømte og pårørende fra hele Danmark tegner to forskere fra Roskilde Universitet, Ane Moltke og Sine Lehn-Christiansen, billedet af et omfattende og tungt system, der ofte virker modsat hensigten. Indsatsen understøtter ikke vejen mod recovery (at komme sig – red.), der kan antages at kunne forbygge ny kriminalitet. Dertil kommer, at ventetiden mellem sigtelse og dom er meget lang. Gennemsnittet er 464 dage. Det viser nye data fra Danmarks Statistik. Det kan du læse mere om her.

Forslag til forbedringer 

Når behandlingen endelig går i gang, virker indsatsen ofte mod hensigten om at forebygge kriminalitet og at fremme, at mennesker kan komme sig.  

En af pointerne i rapporten – der desuden omhandler den seneste forskning om recovery – er, at forbedringer ikke kun handler om at tilføre flere ressourcer til behandling og kortere ventetider. Blandt mulighederne for at vende udviklingen er også, at de dømte – og deres pårørende – bliver inddraget, at der er stabilitet i indsatsen, og at der er fokus på rammerne om hverdagen og et fremtidigt arbejdsliv – fx bolig, uddannelse og arbejde.  

Jeg havde været 10 gange inde med politiet på hospitalet, hvor de bare havde sagt, jeg kunne gå igen. Det gjorde mig farlig, og man lukker sgu da ikke farlige personer ud i samfundet.
Ønske: Forebyg svigt i psykiatrien, der kan føre til kriminalitet - Citat fra forskningsrapporten
Ane Moltke - Forsker ved RUC
Ane Moltke, der er medforfatter på rapporten. Foto: Sofie Amalie Klougart

Høres ikke 

De gode historier om tiltag, der opleves hjælpsomme, findes, men der er meget langt i mellem dem. Forskningsrapporten tegner et alvorligt billede af en indsats, der sjældent fungerer. 

”De mennesker, der får en dom, er meget forskellige og har ofte sammensatte problemer, hvilket indsatsen bør tilpasses. Det er den ikke i dag. De oplever, at de får for lidt hjælp, og mange peger på fejl og forsinkelser i et tungt system med mange instanser, der ikke samarbejder. Især peger de på, at de ikke bliver hørt, men nærmere at der bliver bestemt over dem uden, at de eller deres pårørende kan påvirke beslutningerne. Fx fortæller en af undersøgelsens informanter, at Retslægerådets vurdering vejede tungere end hans læges vurdering, endda uden Retslægerådet havde mødt ham direkte,” siger Ane Moltke. 

Hvis de mener, at jeg stadigvæk er lidt psykotisk eller det ene eller det andet, så kan de forlænge den med fem år mere og fem år mere og fem år mere. I realiteten kan jeg for at lave en lille forseelse, som jeg får etpar få måneder i spjældet for, der kan jeg få en foranstaltningsdom på 20 år.
Ønske: Mere retfærdighed. Dommens længde skal være proportional med kriminaliteten, der er begået - Citat fra forskningsrapporten

 - Livet er sat på pause 

Fortællingerne til forskerne bekræfter konklusionerne fra andre undersøgelser om, at dømte inden kriminaliteten blev begået ofte har fået mangelfuld hjælp og støtte. Kriminaliteten beskrives typisk som desperate handlinger i en kaotisk livssituation og som råb om hjælp. 

“Jeg havde været ti gange inde med politiet på hospitalet, hvor de bare havde sagt, jeg kunne gå igen. Det gjorde mig farlig, og man lukker sgu da ikke farlige personer ud i samfundet,” forklarer en af deltagerne om optakten til anholdelsen. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Domsformer

Der findes flere former for retspsykiatriske domme–også kaldet særforanstaltningsdomme eller blot foranstaltningsdomme. Dommene kan enten være på etantal år eller tidsubegrænsede, indtil retten eventuelt ændrer dem:

  • Dom til anbringelse på fx psykiatrisk afdeling, såkaldt A-dom. (Otte pct. af foranstaltningsdommene i 2017)
  • Dom til psykiatrisk behandling med mulighed for indlæggelse, såkaldt B-dom. (89 pct. af foranstaltningsdommene i 2017)
  • Dom til ambulant behandling–enten med mulighed for indlæggelse eller uden mulighed for tvungen indlæggelse. (Ambulante foranstaltningsdommeudgjorde tre pct. af foranstaltningsdommene i 2017)
...

Stor ustabilitet 

Efter anholdelsen er adgangen til hjælp hverken hurtig eller ukompliceret. Tværtimod. Gennem de gennemsnitligt 15,5 måneder, der går mellem sigtelse og dom, oplever mange, at de involverede aktører er afventende med indsatsen. Perioden præges typisk af mange skift – fx mellem psykiatriske afdelinger og bosteder – og kortsigtet eller ingen behandling. 

Men før de ved oppe på sygehuset, hvad der skal ske, så kan de jo ikke gå i gang med en decideretbehandling, så det er jo bare sådan noget lindrende.
Ønske: Undgå mange måneders ventetid på hjælp og behandling, der kan virke - Citat fra forskningsrapporten

Listen over aktører er lang. Patienten, bistandsværgen og eventuelle pårørende står gennem hele forløbet udover psykiatrien også overfor fx retsvæsen, politi, statsadvokaten, det somatiske sundhedsvæsen, kommunen og Kriminalforsorgen. Dårligt samarbejde betyder, at fejl og forsinkelser let kan opstå: 

“… men man får sådan et brev på den lukkede afdeling, hvor du ikke har udgang fra, om at du skal komme ned på borgerservice på mandag til en samtale. Der tænker man, ’Hvad fanden er det I egentlig laver?’” siger en af de dømte i rapporten. 

Inddragelse og retfærdighedsfølelse 

Mange i undersøgelsen nævner, at følelsen af magtesløshed og uretfærdighed fylder meget. Flere peger på, at de har oplevet unødig magtanvendelse og disrespekt. Følelsen af at have været en del af en indsats, der ikke var hjælpsom, er udtalt – selv lang tid efter dommen.  

”Så møder man op i et rum, og så sidder der en overlæge, en psykolog og en anden, tre ansatte, nogle andre og nogle andre igen. Så sidder der en patient og otte personaler. Det giver sådan et skævt forhold, sådan rent psykologisk,” lyder et bidrag til rapporten. 

Forskerne konkluderer, at det er af afgørende betydning, at mennesker, der har eller står i risiko for at få en foranstaltningsdom, inddrages aktivt i hele forløbet. Deres oplevelser af, hvori problemerne består, og deres vurderinger af, hvad der kan være til gavn, bør ligge til grund for de tiltag, der sættes i værk, mener forskerne. 

Forskernes anbefalinger

I forskningsrapporten konkluderes, at en række forhold vil kunne understøtte recovery og et hverdagsliv uden kriminalitet. Forskerne peger bl.a. på disse elementer: 

  • Lyt til de dømtes vurderinger af, hvad de har brug for. Lad disse vurderinger ligge til grund for beslutninger om behandling samt socialpsykiatriske og sociale tiltag.                  

  • Trygge og ligeværdige relationer mellem foranstaltningsdømte og professionelle samt stabile rammer er vigtige.                                                                                                                                       

  • Restriktioner og frihedsberøvelse, der for nogle kan være en del af dommen og en positiv støtte, bør tilrettelægges fleksibelt med hensyn til den enkeltes behov.                                             

  • Stabil behandling og social støtte, herunder fastholdelse af evt. egen bolig, tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse.                                                                                                            

  • Støtte fra pårørende, bistandsværger eller en kontaktperson.                                                                   

  • Dommens længde skal være proportional med den kriminalitet, der er dømt for. 

...

Se mere på www.sind.dk/foranstaltningsdom