Rådgivning 70 23 27 50

Her
Bakkehuset

Set i SINDbladet: Et tilbud på tværs af regionspsykiatri og kommuner (artikel og video)

SINDbladet

I Bakkehuset i Roskilde søger de at skabe sammenhæng i forløb, binde regionspsykiatri og kommuner sammen og forebygge akutte indlæggelser hos børn og unge med psykiske vanskeligheder

AF PIA KONSTANTIN BERG OG KRISTIAN IB

“Det er temmelig nyskabende, at vi bringer regionspsykiatrien og kommunerne ind under samme tag,” fortæller Jesper Pedersen.

Han er ledende overlæge på Afdelingen for Børne og Ungdomspsykiatri, som Bakkehuset er en del af. Her tilbyder de hjælp til børn, unge og familier. Bl.a. hjælp til at finde vej i de offentlige systemer og få støtte fra den rette instans.

Denne artikel er fra SINDbladet februar 2021. Du kan læse hele bladet her.

“Vores store problemstilling var, at vi havde rigtig mange besøg i den psykiatriske skadestue her (Psykiatrisk Akutmodtagelse – Roskilde red.). Det var noget, der var steget voldsomt over en kort årrække. Og vi syntes ikke rigtig, at vi havde et tilstrækkeligt godt tilbud til de børn og unge, som selv kom i skadestuen,” siger Jesper Pedersen.

Derfor er Bakkehuset oprettet, et tilbud til børn og unge fra alle Region Sjællands 17 kommuner, der henvender sig akut i den psykiatriske skadestue, og som ikke behøver akut indlæggelse.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Bakkehuset tilbyder bl.a hjælp til at finde ved i de offentlige systemer. Det startede som et treårigt satspuljeprojet, men nu er Bakkehuset blevet permanentgjort med nye midler fra regionsrådet. Video af Pia Kontantin Berg.

Samarbejde på tværs af region og kommune

Bakkehuset er et team, som ligger under regionspsykiatrien, men som arbejder tæt sammen med kommunerne. Det at arbejde på tværs er en vigtig byggeklods for Bakkehuset, hvor flere af de ansatte er delemedarbejdere, der både har stillinger i fx døgnafsnit eller kommunerne og på Bakkehuset.

“Vi vil gerne, at de på halvtid stadigvæk bevarer forbindelsen til det traditionelle arbejde, sådan så man hernede kan arbejde med de forskellige fagligheder, der mødes,” fortæller Jesper Pedersen.

Pernille Kousgård Lindgren, der er afdelingssygeplejerske på Bakkehuset, oplever, at de medarbejdere, som har deres vanlige gang i kommunerne, kan holde sig opdateret på, hvad der sker. Det kan altså give en sammenhængskraft mellem regionspsykiatri og kommuner.

Mindre bekymring

Når familier har henvendt sig til Afdelingen for Børne og Ungdomspsykiatri, har de ofte været meget bekymrede for deres barn eller unge. På de spørgeskemaer, som udleveres, der har en skala fra 1 til 10, ligger bekymringsgraden oftest på en 8-9 stykker.

“Det, vi så kan se her med det år, vi har arbejdet i Bakkehuset, er, at vi kan lykkes med at få bekymringen til at falde ganske betydeligt i løbet af nogle få konsultationer. Det handler jo om, at vi får skabt sammenhæng i familiens liv ved at inddrage de forskellige aspekter af problemstillingen, som der er tale om,” siger Jesper Pedersen.

Permanentgjort

Bakkehuset, der var et treårigt projekt, får nu mulighed for at blive ved med at arbejde med børn og unge.

“Fremtiden for Bakkehuset ser god ud, vi er for nylig blevet permanentgjort, da vi har fået nogle midler fra regionsrådet,” siger Pernille Kousgård Lindgren.

Hun suppleres af Jesper Pedersen: 

“Men det betyder jo ikke, at vi falder i søvn, for vi skal stadigvæk udvikle vores projekt. Vi skal stadigvæk blive skarpere til at finde ud af, hvordan vi løser de her tværsektorielle problemer. Og der er meget at lære endnu.”