Rådgivning 70 23 27 50

Her

Pressemeddelelse: Stor donation bygger bro til job og nye fremtidsdrømme for udsatte borgere i Silkeborg og Norddjurs kommuner

Pressemeddelelse

Pressemeddelelse fra SIND Erhverv: Den A.P. Møllerske Støttefond har doneret 5,24 mio. kr. til projektet “Rampen til det gode arbejdsliv”. Målet er, at flere får et fleksjob. Projektet drives af SIND Erhverv sammen med Silkeborg og Norddjurs kommuner og løber indtil udgangen af februar 2024. 140 borgere og deres familier tilbudt en helt særlig indsats.

Selvom Corona bremser mulighederne for fysiske møder, så tager et nyt projekt i disse dage for alvor fart i Silkeborg og Norddjurs kommuner. Sammen med SIND Erhverv kan kommunerne efter en donation på 5,24 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond nu gøre en ekstra indsats for mennesker med psykiske udfordringer og deres pårørende. Målet er, at flere får et fleksjob. Frem til 2024 får 140 borgere og deres familier tilbudt en helt særlig opbakning fra projekt “Rampen til det gode arbejdsliv”.

Målgruppen er borgere, der er tilkendt fleksjob, og er ramt af psykisk sygdom eller sårbarhed og som hidtil har haft særlig svært ved at få eller fastholde fodfæste på arbejdsmarkedet. Projektet fokuserer på at skabe et godt match mellem borgeren og arbejdspladsen, som får rådgivning og tæt kontakt. Derudover vil projektet, der evalueres af det eksterne konsulenthus DEFACTUM, skabe erfaringer, der kan inspirere kommuner i hele Danmark. Målet med det nye projekt er, at 70 pct. af borgerne oplever øget trivsel, og at 55 pct. ansættes i fleksjob.

Projektet tilfører noget nyt til de metoder, som flertallet af de øvrige kommuner i Danmark normalt anvender. Først og fremmest har SIND indgående erfaring med rådgivning og støtte. Ikke blot om arbejdslivet, men om hele livet. Projektmedarbejderne støtter den enkelte borger, der har adgang til tidsubegrænset støtte før og under ansættelsen. Desuden hjælper SINDs ansatte og frivillige med at modgå ensomhed og social isolering ved at skabe netværk med andre borgere i samme situation. Desuden får borgeren mulighed for at blive matchet med en frivillig social mentor. Også borgerens familie får tilbud om støtte.

Kommuner: Samarbejdet styrkes

Den ene af projektets to kommuner, Norddjurs, har mange forventninger til projektet. Formand for erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget Else Søjmark (A) er glad for, at kommunens eksisterende indsats og dialog med borgerne nu suppleres med nye muligheder og initiativer fra SIND, hvor man kan inspirere hinanden. Både i den overordnede udvikling af projektet og i den løbende drift. Hun siger:

”Det er godt, at vi nu får en bredere vifte af viden og værktøjer, der kan styrke dialog og samarbejde. SIND kan fx hjælpe borgerne med at nedbryde ensomhed og med at bygge bro over de barrierer, der kan stå i vejen for et fleksjob, i et tæt samarbejde med jobcentrene. Det finder jeg meget væsentligt. Dialogen og kontakten mellem borger, kommune og erhvervsliv bliver meget bedre, når vi styrker samarbejdet om det fælles mål at lande godt i både hverdagen og i et fleksjob.”

Morten Høgh (V), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Silkeborg Kommune, fremhæver, at dialogen med erhvervslivet bliver styrket.

”Vi kan fx styrke den opsøgende dialog og de gode samtaler med virksomhederne forud for ansættelser. Mentale udfordringer kan være svært for alle – også på en arbejdsplads – hvis der mangler viden. Nu kan vi løfte vidensniveauet og samtidig igangsætte en mere håndholdt indsats, hvor både borgerens forventninger og ressourcer og virksomhedernes muligheder bliver mere tydelige,” siger han.

Familie og fællesskab

Også hjemmebanen er omfattet af projektet. Som noget nyt har SIND Erhverv også tilbud til de pårørende, både børn og voksne. Mange borgere i målgruppen bor sammen med andre, der også er ramt af psykiske udfordringer. I tidligere projekter var andelen 30 pct. af ægtefællerne eller samleverne og 61 pct. af børnene.

“Mange har udfordringer og problemer i deres liv, der skaber bump på vejen ind på arbejdsmarkedet. Også problemer hjemme kan gøre det svært at fastholde et job. SIND Erhvervs aktiviteter omfatter både støtte til den enkelte deltager og tilbud til familien,” siger projektleder Jonna Winther.

Rådgivning

SIND Erhverv har erfaring med en lang række barrierer, der kan stå i vejen for et fleksjob. Udover borgernes personlige udfordringer, så kan erhvervsliv og jobcentre stå med mange spørgsmålstegn. Her bidrager projektet fx med opsøgende arbejde, information og rådgivning.

“Vi bygger bro mellem borgeren, jobcenteret, socialpsykiatrien, virksomhederne og foreningerne. Gennem hele forløbet er udgangspunktet den enkelte borgers ønsker og fremtidsdrømme. Resultatet er, at relationer, tillid og tryghed styrkes for alle involverede,” siger projektleder Jonna Winther.

Ekstra rygstød

Projektet bygger videre på erfaringer fra et tilsvarende SIND-projekt i Odder Kommune. En af deltagerne her var 47-årige Ulla. Hun har nu for første gang i voksenlivet et fast job, hvor hun stortrives.

”Jeg er fire dage om ugen på en arbejdsplads, hvor opgaverne passer perfekt til mig. Her er både kolleger i fleksjob og på almindelige vilkår, og samarbejdet er godt. Det betyder meget for mig at være en del af en arbejdsplads,” siger hun.

Ulla, der er mor til tre, fremhæver dialogen, rådgivningen og støtten i projektet. Både før og efter ansættelsen.

”Der bliver lyttet meget, og der er nogen at tale med. Også de andre jobsøgende deltagere i projektet var en god inspiration og støtte. Når man taler om jobdrømme med andre i samme situation og de siger, de sagtens kan se mig i en bestemt type stilling, så er det et ekstra rygstød. Vi fandt ressourcer hos hinanden, talte hinanden op,” siger hun.

Nogen at tale med

Også Ulrich deltog i projektet i Odder og fik fodfæste på arbejdsmarkedet efter forløbet. Han fremhæver, at dialogen gjorde ham skarpere til at forklare, hvad han konkret kan bidrage med på en arbejdsplads, og hvor der kan være skånebehov. Fx pauser og tunge løft.

”Det tog mange snakke at nå dertil. Men tiden var brugt godt. Bagefter kunne vi lave en god og detaljeret fleksjobaftale med arbejdspladsen. Det gode ved projektet er, at de andre kender de udfordringer, mennesker i min situation kan have. Man står ikke alene og får fundet frem til ens stærke sider – man er ikke kun syg, men også en ressource med noget at tilbyde en arbejdsplads,” siger han.

Ulrich nærmer sig to års anciennitet på arbejdspladsen. Han fandt selv stillingsopslaget. Projektet hjalp bl.a. med sparring om jobsamtalen og med opfølgningssamtaler. Ulrich afsluttede sidste år forløbet hos SIND og står nu på egne ben.

”Det har været et godt forløb. Jeg ville ønske for andre i samme situation, at der i hele Danmark var mulighed for at have nogen at tale med, når man finder og begynder i et fleksjob.”

Fakta om ”Rampen til det gode arbejdsliv”

  • ”Rampen til det gode arbejdsliv” er et arbejdsmarkedsprojekt, der sker i samarbejde mellem SIND Erhverv og jobcentrene i Silkeborg og Norddjurs Kommune.
  • Projektet er finansieret af midler fra Den AP Møllerske Støttefond. Derudover har begge kommuner samt den eksterne evaluator DEFACTUM en mindre egenfinansiering.
  • Formål er at få flere fleksjobgodkendte borgere med psykisk sygdom eller sårbarhed ind på arbejdsmarkedet. Projektet omfatter 80 borgere fra Norddjurs Jobcenter og 60 fra Silkeborg Jobcenter.
  • Læs mere på www.sinderhverv.dk/Aktuelle
...

Yderligere oplysninger hos SIND ErhvervProjektleder Jonna Winther, jw@sindspaa.dk