Rådgivning 70 23 27 50

Her
SIND på besøg i Uganda.

SIND på besøg i Uganda.

Set i SINDbladet: Verdenssind

SINDbladet

10. oktober er FN’s internationale mærkedag for mental sundhed, og SIND gør også en forskel ude i verden: I Uganda, Rwanda og snart Kenya har SINDs globale arbejdsgruppe SIND Mental Health søsat projekter, som fremmer psykisk trivsel - et ofte overset emne i flere afrikanske lande. Og det er en uvurderlig hjælp, fortæller en af de frivillige fra gruppen.

Af Jacob Schneider, journalist

10. oktober markeres Sindets Dag over hele verden. Det er FN’s sundhedsorganisation WHO, der står bag dagen, som i år har fokus på at gøre mental sundhed til en mærkesag verden over.

I Uganda fejres dagen hvert år, og det er ikke mindst på baggrund af et SIND-projekt med mere end 20 år på bagen: Søsterorganisationen Mental Health Uganda har vokset sig stor og har påvirket forholdene for mennesker, der er psykisk syge og sårbare i landet markant.

Det hele startede, da en frivillig medarbejder på Danske Handicaporganisationers landekontor i Uganda satte sig for, at mental sundhed skulle sættes på dagsordenen i Afrika.

Uganda blev springbrættet, og nu er der også projekter i gang i Rwanda og Kenya, som både skal sikre, at FN’s handicapkonvention overholdes, og ikke mindst bryde de tabuer og den stigmatisering, som mennesker med psykiske udfordringer møder i disse lande.

“Folk med en psykisk sygdom i Uganda blev gemt væk førhen. Det var flovt, og ingen måtte se dem. Den stigmatisering er i dén grad blevet reduceret de senere år,” fortæller Else Lillebæk Nielsen, som er en af de frivillige i SIND Mental Health, der kæmper for bedre vilkår for psykisk syge og sårbare ude i verden.

Fest i Uganda.

Ligeværdige partnere

Mental Health Uganda var allerede i sin spæde opstart, da SIND kom på banen i Afrika i 1999. Bestyrelsesformanden sad i landets sundhedsministerium, og da kontakten opstod, tog hun til Danmark for at lære mere om, hvordan SIND og Danske Handicaporganisationer arbejder. 

Alt fra organisationsform til projektansøgninger blev endevendt, og den østafrikanske forening har nærmest kopieret SINDs struktur. SINDs internationale udviklingsprojekter skal gøre partnerne i stand til at udvikle sig som moderne organisationer, der kan tale deres egen sag og begå sig i forhold til det samfund, de er en del af. Første skridt mod et partnerskab er at identificere, om partneren allerede har eller er på vej til at opbygge en medlemsstyret demokratisk organisationsform - gerne med personer, som selv har haft problemerne inde på livet, i bestyrelsen.

Samarbejdspartneren skal naturligvis også have samme grundholdninger til psykisk sygdom som SIND: Ligeværd for mennesker med psykiske vanskeligheder.

Skubbet ud af samfundet

Projekterne i Uganda har ikke blot fremmet den mentale sundhed, men også gjort deltagerne mere økonomisk uafhængige. Og det er en vigtig brik i puslespillet, når man arbejder i udviklingslande, påpeger Else:

Mental Health Uganda i aktion.

“Man skal ikke bare støtte deres selvværd, men også deres økonomi. Jeg mener, at de to ting hænger sammen: Det er utroligt vigtigt at hjælpe med organisering, fortalervirksomhed, nedbrydning af stigmatisering og så videre, men det er ofte nogle af de fattigste i landet, vi har med at gøre: Folk, der er blevet skubbet ud af samfundet.

En familiefar, der har været nedbrudt af psykisk sygdom, har ikke kunnet bidrage til familiens økonomi overhovedet, og da vi startede, kunne det betyde, at der ikke var råd til at sende børnene i skole. Og når de så kom det, blev der råbt efter dem - læreren har også tit stigmatiseret eleverne i klassen, som havde en psykisk syg forælder. Men der var simpelthen ikke en forståelse for, at det handler om en sygdom, som man kan blive helbredt for - eller i hvert fald leve et ganske almindeligt liv med.

Der er mange udviklingsprojekter i gang i for eksempel landbruget i Uganda, men kunne man ikke indgå i en gruppe på samme vilkår som alle andre, så var man ikke velkommen. Det er noget, vi har arbejdet meget med, og det er heldigvis anderledes nu.”

Kvinder på ret køl

Efter flere projekter, som har gjort folk med psykiske udfordringer i stand til at starte forretninger eller landbrug i 13 lokalafdelinger,

SIND Mental Health

SIND Mental Health (SMH) er en gruppe af frivillige under SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, som arbejder for at forbedre mental sundhed og psykiatrien i det globale syd.

SMH får hovedsagelig fondsmidler fra Afdeling for Internationalt Samarbejde i Danske Handicaporganisationer (DH). Der arbejdes med ansøgningsproces, planlægning, gennemførelse, administration, monitorering og evaluering i samarbejde med partnerne, der står for gennemførelsen af projekterne - SMH giver løbende sparring og er ansvarlig over for DH for administration og monitorering og evaluering af projekterne.

SMH er pt. en arbejdsgruppe på 11 frivillige og én projektbetalt deltidsmedarbejder, som i samarbejde udfører de administrative arbejdsopgaver. De frivillige har erfaring med og interesse for arbejdet med samarbejdspartnere i østafrikanske lande. Arbejdsgruppen er åben for nye frivillige i den udstrækning, der er arbejdsopgaver til flere medlemmer.

SIND er den ene af blot to danske organisationer, der er medlemmer af den europæiske samarbejdsorganisation for sindslidende og pårørende, EUFAMI (European Federation of Associations of Families of People with Mental Illness) med 48 medlemsorganisationer fra 25 lande.

...

gik SIND Mental Health for nogle år siden ind i et nyt projekt i Ugandas hovedstad Kampala: Adskillige hjemløse kvinder har fået adgang til psykiatrisk behandling, genforening med deres familie, peer-to-peer rådgivning og deltagelse i selvhjælp, og er blevet rehabiliteret i deres familie og lokalsamfund.

“Hjemløse kvinder er vel den gruppe, der har allermest brug for hjælp. Vi er nu i gang med at træne frivillige i lokalområderne til at opdage psykisk sygdom og få kørt kvinderne ind til klinikkerne, hvor de kan få hjælp. På to steder har vi oprettet telte, hvor der sidder en psykiatrisk sygeplejerske klar til at tage hånd om dem.

Efter behandling har vi så en terapigruppe og træning i håndværk. Der er for eksempel en gruppe, som producerer flydende sæbe, så de kan tjene lidt penge, når de vender hjem til familien. Terapigruppen er et fast holdepunkt, som de er meget glade for.
Det projekt har virkelig været en stor succes,” siger Else.

Permanente løsninger

Nu er målet at få bystyret til at overtage opgaven. For målet med SINDs internationale arbejde er ikke blot enkeltstående indsatser, som hjælper nu og her. SIND Mental Health går efter langvarige partnerskaber, hvor partnerens organisation bygges op og styrkes indtil et punkt, hvor den er blevet bæredygtig og selvstændigt kan skaffe midler til arbejdet fremover. Her er samarbejdet med Mental Health Uganda et strålende eksempel.

“Det har været en stor tilfredsstillelse for mig som menneske at være med til at bygge det her op. Jeg har fået lov til at bruge mine ressourcer og viden om udviklingsarbejde. Det har været en sej kamp for Mental Health Uganda at blive accepteret på lige fod med andre handicaporganisationer, men det er lykkedes. Indstillingen er en helt anden, end da jeg startede i 2009. Lovgivningen er ændret til det bedre, og der er større interesse fra det offentlige. De har et efterslæb på det psykiatriske område, ligesom vi har herhjemme, men i den tid, jeg har været med, er der kommet nye psykiatriske afdelinger på tre store hospitaler,” fortæller Else.

SIND bygger videre på de gode erfaringer fra Uganda: Et tidligere samarbejde med National Organisation of Users and Survivors of Psychiatry (NOUSPR) i Rwanda er lige genoptaget, og SIND Mental Health arbejder netop nu på at få etableret et stabilt partnerskab i Kenya og herigennem få udbygget partnerskaberne med endnu et østafrikansk land.

En del af SIND Mental Healths arbejdsgruppe: Else, Klara, Carina, William, Rasmus, Michala og Gertrude.

Læs mere om SINDs internationale samarbejde her


overblik over arrangementerne på Sindets Dag 10. oktober