Rådgivning 70 23 27 50

Her
Mette Kongsted i egen høje person

Mød en SIND-foredragsholder: Jeg vil vise, at et godt liv med en diagnose er muligt

Siden 2013 har Mette Kongsted holdt foredrag for bl.a. SIND om sin sygdom, bipolar affektiv lidelse. Hun er en af SINDs foredragsholdere, som du kan booke på vores hjemmeside. Ifølge den 54-årige viborgenser er det vigtigt, at dem der har overskuddet viser, at det er muligt at have et godt liv med en diagnose.

”Det er lidt fedt. Jeg havde aldrig regnet med, at jeg skulle komme til at arbejde igen,” fortæller 54-årige Mette Kongsted, der i store dele af sit liv har døjet med depression og hypomani - en tilstand af opstemthed og optimisme.

I 2005 blev Mette indlagt med kronisk depression. Senere viste det sig, at Mette led af diagnosen bipolar affektiv lidelse. Sygdommen betød, at Mette Kongsted i 2009 blev førtidspensioneret, og i lang tid tvivlede hun på, at hun kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Men i dag arbejder Mette 12 timer om ugen som peermedarbejder i psykose og sengeafsnittet i Viborg. En peermedarbejder er en person, der selv har erfaring med psykisk sygdom, som bl.a. er ansat til at vise og give håb til psykiatribrugerne om, at et godt liv kan lade sig gøre med diagnose. Og det der med at inspirere kender Mette en del til.

Siden 2013 har Mette Kongsted nemlig holdt foredrag om sin lidelse for både SIND og organisationen En Af Os. Mette brænder nemlig for bryde med de tabuer, der er omkring psykisk sygdom.

”Mange med psykisk sygdom bliver stadig stigmatiseret. Derfor er det vigtigt, at os, der har overskuddet, tager ud og informere om psykisk sygdom. At vi viser, at vi bare er mennesker ligesom alle andre. At nogles sygdom er i deres hoved, mens andres er i deres hjerte. Vi skal have det ned på det plan,” fortæller 54-årige Mette Kongsted. 

BOOK EN AF SINDs FOREDRAGSHOLDERE

SIND råder over en lige knap 20 forskellige foredragsholdere. De er alle medlemmer af SIND og er erfarne foredragsholdere, der har livserfaringer som psykisk sårbare, pårørende eller professionelle. De stiller sig selv og deres erfaringer til rådighed for alle, der vil vide mere om psykisk sårbarhed og sindslidelser.

Ønsker man at booke en foredragsholder, skal man blot kontakte personen. Foredragsholdernes kontaktoplysninger ligger på SINDs hjemmeside. Som udgangspunkt er foredragene gratis, men det forventes, at rejseudgifter dækkes af arrangøren.

Nogle foredragsholdere deltager kun i arrangementer i deres eget lokalområde, hvilket også fremgår i præsentationerne. Foredragsholderne svarer på henvendelser fra alle, der er interesserede.

Se mere her

...

Et godt liv med en diagnose

Mette Kongsteds seneste foredrag var i maj hos  SIND Odder. De cirka 40 foredrag, som Mette Kongsted har holdt indtil videre, har bragt hende vidt omkring. Hun har både holdt foredrag i psykiatrien, i boligforeninger og på uddannelsessteder for fx sygeplejerskestuderende. Med foredragene forsøger Mette især at vise, at det er muligt at have et godt liv med en diagnose:

”Jeg fortæller om, hvordan jeg lever mit lev, og hvordan mit liv har mening. Jeg har fx lige haft kobberbryllup, og jeg er blevet mormor. Så selvom livet kan være svært, så er der faktisk rigtig mange gode ting, hvis vi bare kigger efter,” siger Mette Kongsted, der også prøver at få humor og glæde med i sine foredrag:

”Jeg kan godt lide at få et smil og et lille grin frem, hvis jeg kan. Jeg er heller ikke bleg for at gøre grin med mig selv, det løfter stemningen lidt,” fortæller den 54-årige foredragsholder, der fx selv kalder sin sygdom ’dobbelt op på øv’, fordi man som bipolar kan opleve store udsving i begge retninger af følelsesskalaen.

Kunne høre en knappenål falde til jorden

Når Mette Kongsted holder foredrag, fortæller hun også om de hårde perioder med sin sygdom. Det er hverken sjovt eller nemt, men nødvendigt for, at dem, der lytter, kan forstå yderlighederne af diagnosen, fortæller hun. Og så kan hun også se, at det betyder meget for andre med sygdommen, når hun fortæller om det svære.

”Jeg har oplevet folk, der grædt, så tårerne trillede ned af kinderne, fordi det var en kæmpe lettelse, at der var nogen, der kunne sætte ord på det, de selv har oplevet,” siger Mette Kongsted, der også har oplevet, at hendes foredrag kan have stor effekt på pårørende til personer med bipolar affektiv lidelse.

”Det betyder også meget for pårørende. Fordi pludselig kan de måske se: ”hov, det er ikke, fordi han er utålelig, men de ting han gør er en del af sygdomsbilledet”.

Mette Kongsted holder ikke kun foredrag om sin bipolare lidelse, men også om de depressioner, som hun har døjet med hele sit liv. Og så holder hun også foredrag om at være pårørende til en, der begår selvmord. Mette Kongsted mistede sin søn i 2015, da han begik selvmord, og selvom det er hårdt at snakke om, så kan Mette Kongsted også mærke, at det især er et emne, der betyder meget for andre.

”Sidste gang jeg holdt foredrag om det, var til en tema-aften om forebyggelse af selvmord. Dér blev der virkelig, virkelig stille. Der kan kunne man have hørt en knappenål falde til jorden. Det havde en virkelig stor effekt.”

Ens pårørende er med i historien

Når Mette Kongsted holder foredrag, så er det ikke kun hende selv, hun fortæller om. De mennesker, der står hende nært, er også en del af hendes historie. Og det er noget, der har været svært, fortæller Mette Kongsted:

”Det var hårdt for min mor, da hun hørte mig fortælle, hvor skidt jeg havde haft det. Hun ikke så det dengang. Det er jo svært, for man ønsker ikke at udstille dem, der er tættest på en. Men man kan ikke undgå, at de er en del af historien.”

Generelt mener Mette Kongsted, at det er en god idé, at man tænker sig godt om, inden man giver sig i kast med at fortælle om sin sygdom. Fx foreslår hun, at man tager et kursus i at holde foredrag, hvis man føler sig på usikker grund.

”Det er altid okay at være spændt og nervøs. Men er man er decideret bange, så er det ikke sikkert, at man er klar til at holde foredrag. Der kunne man fx tage et kursus, der klæder en på til at gøre det. I En Af Os får man uddannelse i, hvordan man holder oplæg, og så kan man altid få en anden med som støtte.”