Rådgivning 70 23 27 50

Her
Juledekoration

Set i SINDbladet: Den perfekte jul er den bedst mulige jul

SINDbladet

Guide til en god jul: Hvis du har psykiske udfordringer eller er pårørende, kan bekymringer fylde i lang tid op til juledagene. Det vigtigste råd er at afstemme forventningerne i god tid. Den perfekte jul er den bedst mulige jul, lyder rådet fra SINDs telefonrådgivning, som kan kontaktes på 70232750.

Af Kristian Ib

Hjerternes fest, en and, der ikke er tør, brunede kartofler, der sidder i skabet første gang, gæster hvis øjne stråler af lykke, en aften uden diskussioner og anstrengt stemning. Forventningspresset om den perfekte jul kan ligge tungt i luften.

“Den perfekte jul kan blive pumpet op til det umulige med kærlighed over det hele og lutter smil. Det er som taget ud af en dårlig amerikansk film,” fortæller Sara Duun. Hun er psykolog og besvarer fra Aarhus opkald til SINDs telefonrådgivning.

Mærker du ensonhed eller svære tanker?
  • Rådgivning

SINDs telefonrådgivning på 7023 2750 og mange andre er åbne i december, hvis du mangler et godt råd.

  • Selvforkælelse

Hvis du ikke har mod på at komme hjemmefra og skal være alene, så overvej gerne, hvordan du kan forkæle dig selv. Fx med lækker, færdiglavet mad.

  • Arrangementer

Hvis du har mod på at komme hjemmefra, men ikke kan holde jul med familien, arrangeres der i mange byer julearrangementer, du kan tilmelde dig.

  • Venner eller naboer

En mulighed er også at holde jul med andre end familien – fx venner, naboer eller kolleger. Første skridt er at fortælle dit netværk i god tid, at du leder efter nogen at holde jul med.

For i virkeligheden er det glansbillede af juleaften slet ikke sådan, det ser ud i de fleste hjem, mener hun. Særligt svært kan det være for de familier, hvor psykisk sygdom er en del af livet. Bekymringer kan komme til at fylde det meste allerede i månederne op til juleaften. Både for pårørende og for de mennesker, der er ramt af psykisk sygdom.

Forventningsafstemning

For de pårørende kan bekymringer om, hvor meget hensyn der skal tages, og om ens nære kan få det virkelig dårligt i løbet af aftenen, fylde meget. Samtidig kan de mennesker, der er ramt af psykisk sygdom, måske have tanker om, hvordan de overhovedet kan komme igennem den her aften uden at ødelægge julestemningen.

“Hvis man ikke får talt om forventning­erne, kan de her bekymringer virkelig få lov at fylde. Man kan grue i månedsvis,” fortæller Sara Duun.

“Det allervigtigste er forventningsafstemning. Man kan komme bekymringerne i møde ved i god tid at tage en snak om, hvordan julen skal være. Tit kommer man til at forestille sig, at de andre har langt højere forventninger og krav, end hvad der virkelig er tilfældet,” siger Sara Duun.

Det handler om at finde en god måde at holde jul på, som er den rigtige for ens egen familie. Der skal både være plads til, at det menneske, der er ramt af psykisk sygdom, kan være i det. Uden at skulle lade som om at man er ovenpå. Samtidig skal de pårørende også sørge for, at deres ønsker til aftenen ikke bliver glemt.

Ved at lave aftaler på forhånd kan man slippe for skuffelser i løbet af aftenen. Samtidig kan det lette noget af forventningspresset.

Plads til ro

Det kan være afgørende at sørge for, at der er et rum, hvor man kan trække sig tilbage og få lidt ro i løbet af aftenen. For eksempel når der ryddes af bordet, eller inden der danses rundt om juletræet.

“Hvis man har aftalt det inden, bliver det ikke så vanskeligt i situationen, når nogen trækker sig lidt tilbage og holder en pause,” fortæller Sara Duun.

Tidsramme og transport

En tidsramme kan give noget konkret at forholde sig til. Det kan hjælpe, hvis man har aftalt, at man kører eller bliver kørt hjem, efter gaverne er åbnet, eller hvornår det nu passer. Her slipper man for at blive siddende, indtil man oplever, at det er passende at gå. Det gør det mere naturligt, når man har aftalt det på forhånd.

Psykolog Sara Duun fra SINDs telefonrådgivning
Psykolog Sara Duun fra SINDs telefonrådgivning anbefaler, at man forbereder julen i god tid.

Samtale og sygdom

Stemningen rundt om julebordet kan være skrøbelig. Her skal det ikke nødvendigvis handle om sygdom. Man kan godt aftale at undgå emnet juleaften, mener Sara Duun.

“Emnet behøver ikke at være forbudt, men det kan være en idé at frede aftenen fra det tunge for begge parters skyld. Hvis det er svært at tale rundt om bordet, kan man måske overveje samtaleemner hjemmefra. Det kan for eksempel være gode oplevelser, man har haft sammen,” siger hun.

Det vil heller ikke i samme grad blive oplevet som et pres, hvis man på forhånd har talt med sine familiemedlemmer om, at man måske er lidt stille.

Fordel opgaverne

“Det er vigtigt at give sig selv lov til at være sig selv. Fokuser på det, der kan give mere overskud til at være tilstede i stedet for at forsøge at leve op til forestillingerne om den perfekte jul. Rødkålen behøver ikke være hjemmelavet, og alt skal ikke være lige i øjet,” siger Sara Duun.

Hvis der kommer gæster, kan man uddelegere opgaverne, så man ikke står med det hele selv. Uanset om man er pårørende eller ramt af psykisk sygdom, kan involvering af andre give mere overskud. Få andre til at tage risalamande med eller drikkevarer. “Det at bede om hjælp er en rigtig vigtig ting,” påpeger hun.

Du kan læse hele SINDbladet december 2021 her.

Ensom juleaften

Psykisk sygdom er overrepræsenteret hos mennesker, der er ensomme og måske ikke har nogen at holde jul med. Hvis du sidder i den situation, er det vigtig at vide, at der arrangementer, hvor du er hjerteligt velkommen. Flere af SINDs lokalafdelinger og andre organisationer holder fx hyggelige arrangementer juleaften.

“Ved at gøre op med glansbilledet om familie og idyl, kan man få en god aften i selskab med andre, der også har valgt at komme,” siger Sara Duun og fortsætter:

“Men man kan også gøre det hyggeligt for sig selv derhjemme. Måske prøve at lave en hyggelig lille tradition for sig selv, købe et enkelt andebryst eller noget take-away. Vil man helst beskæftige sig med alt andet end julen, kan det også være fint. Det vigtigste er at gøre det, man kan overkomme.”

Fem gode råd til en god jul
  • Plads til at trække sig tilbage

Aftal på forhånd, at det er okay at trække sig tilbage, hvis man har brug for en pause. Måske skal der være et særligt rum til det, eller pauserne skal aftales på forhånd.

  • Samtaler om sygdom

Det er helt i orden at aftale, at man ikke vil snakke om sygdom juleaften. Det kan være, det tunge ikke skal fylde. Det kan være en idé at overveje samtaleemner hjemmefra, for eksempel om gode oplevelser, man har haft sammen.

  • Fordel opgaverne

Hvis der kommer gæster, kan man uddelegere opgaverne og fordele ansvaret. Man behøver ikke stå for det hele selv. Sørg for at fokusere på overskud frem for det perfekte. Alt behøver ikke være hjemmelavet.

  • Tidsramme og transport

Det kan være en fordel allerede i god tid at lave en plan for aftenen. Her er det også muligt at lægge pauser ind. Det kan også give ro at have styr på, hvornår man tager hjem, og hvad man vil være med til inden.

  • Alene juleaften

Flere af SINDs lokalafdelinger og andre organisationer holder hyggelige arrangementer juleaften, som man kan tilmelde sig. Du er hjerteligt velkommen. Man kan også gøre det hyggeligt for sig selv derhjemme med lidt ekstra god mad, måske købt udefra.