Rådgivning 70 23 27 50

Her
Compassion teori, frivillige 2

Gennem samtaler, dialog, oplæg og kropslige og mentale øvelser får pårørende til personer med psykiske udfordringer værktøjer til bedre at kunne drage omsorg om sig selv.

SINDs nye gruppeforløb for unge skal hjælpe pårørende til at hjælpe sig selv

SINDbladet

SIND starter nye gruppeforløb for unge, som er pårørende til en nærtstående med psykisk lidelse. Forløbet, som er frivilligt drevet, skal hjælpe den pårørende med at passe bedre på sig selv. I Odense starter seks grupper fra maj til september, hvor der fortsat er ledige pladser. Senere kommer København og Aalborg med.

Af: Astrid Simone Kjær

(Denne artikel kan du også læse i den kommende udgave af SINDbladet august)

For de fleste er livet med en psykisk udfordring mildest talt ikke let. Men det er ikke kun den udfordrede, som påvirkes, når psykiske lidelser banker på døren. Også livet for de eller den nærmeste pårørende ændres.

Derfor er det vigtigt, at du som pårørende ved, hvordan du bedst hjælper dine nærmeste, når de rammes af livets knytnæve – vel og mærke uden at du selv tager faldet for dem.

Netop det skal en række frivillige gruppeledere hjælpe jævnaldrende med at håndtere i seks nye gruppeforløb, hvoraf det første starter den 27. maj. Over et forløb på seks gange vil de frivillige hjælpe unge i alderen 18-25 år til at støtte nærtstående – samtidig med at de lærer at passe på sig selv.

Det falder mig meget naturligt, at skulle facilitere det rum jeg selv kunne have brugt, da jeg var yngre
Frederik, psykologistuderende

29-årige psykologistuderende Frederik er en af de frivillige, som har meldt sig som gruppeleder. Grunden til, at han bruger sin fritid på at lede et hold, er, at han selv har erfaret, hvor svært det kan være at være pårørende til en med psykiske udfordringer – uden nogen til at hjælpe en på vej.

”Jeg har selv været pårørende i mange år til et familiemedlem, som har kæmpet med svær depression. Så det falder mig meget naturligt, at skulle facilitere det rum jeg selv kunne have brugt, da jeg var yngre,” siger Frederik.

Gruppeforløb for pårørende
  • SIND giver unge i alderen 18-25 år mulighed for at få gratis rådgivning i;  hvordan man passer på sig selv, samtidig med at man er der for andre
  • I samråd med andre i lignende situationer sættes der fokus på, hvordan du kan definere og sætte grænser, så der også er plads til dig og dit ungdomsliv
  • Første forløb finder sted i Odense og strækker sig over seks gang fra maj til september. I slutningen af 2024 vil næste forløb blive igangsat
  • Du kan følge projektet her
  • SIND har aktiviteter og tilbud i hele Danmark for deltagere i alle aldre. Se mere på vores hjemmeside

Ligesom de andre gruppeledere skal Frederik igennem en fire-dages uddannelse i compassion-teori og i inddragelse af pårørende i psykiatriske forløb. Uddannelsen skal give dem de nødvendige redskaber til at facilitere et gruppeforløb for unge pårørende. Viden, som især medicinstuderende Katrine håber at komme til at bruge aktivt.

”Jeg håber, at kunne bruge de redskaber som jeg lærer i gruppeforløbet. Også når jeg som færdiguddannet skal møde mennesker, som står over for både psykiske og fysiske sygdomme”, siger den 22-årige studerende.

Bag det fire-dages uddannelsesforløb står Anita Abel Hansen. Hun er autoriseret psykolog, uddannet afspændingspædagog og afholder pårørendekurser for blandt andre SIND. Gennem dialog, oplæg og kropslige og mentale øvelser får kursusdeltagerne værktøjer til bedre at kunne drage omsorg for sig selv. Værktøjer, som er eftertragtede, lyder det fra Katrine.

”Det er fedt at opdage, at vi lærer nogle værktøjer, som også er brugbare for de pårørende.”

Er du interesseret i selv at blive en del af et forløb, eller kender en som er? Så kan du stadig nå at melde dig til. Du kan læse mere om forløbet og tilmelde dig her.

Ønsker du at læse mere om Anita Abel Hansens compassion-teori, så se med her.

Kontakt

Profilbillede af medarbejder på sekretariatet - Mathilde Findalen Bickersteth

Mathilde Findalen Bickersteth

Organisationskonsulent
9282 3690