Rådgivning 70 23 27 50

Her
SINDbladet august 2021 - forside

Set i SINDbladet: En voksen Mathilde er plade- og tv-aktuel: "Jeg har ret meget optur over at være i live"

SINDbladet

(Dette er en udvidet udgave af artiklen, der er trykt i SINDbladet august) SIND-ambassadør Mathilde Falch har været igennem flere kriser, og senest har hun fået en ADHD-diagnose. Den kalder hun sin ven, for den har lært hende at forstå sig selv bedre og finde sin plads i voksenlivet. Musikerens nye album "Solen Brænder" handler om at dele glæder og sorger, få noget ud af kriserne og fornøjelsen i at smøre madpakker. Mathilde kan snart opleves i TV 2's "Toppen af Poppen", hvor hendes rolle i SIND kom til at præge optagelserne. Af Jacob Schneider, projektjournalist

Det er godt seks år siden, at musikeren Mathilde Falch blev udnævnt til SIND-ambassadør. Hendes meget nærværende og hudløst ærlige sange om psykisk sygdom og sårbarhed havde været et unikt varemærke, som var med til at nedbryde tabuer - det perfekte match med SINDs mærkesager, husker hun:

"Jeg havde lavet en del fortællekoncerter, hvor jeg fortæller om min egen historie med psykisk sårbarhed mellem sangene, i nogle år, inden jeg blev spurgt, om jeg ville være ambassadør. Der følte jeg mig allerede ret knyttet til SINDs arbejde - rimelig ambassadør-agtig. Så jeg var glad for, at jeg også kunne blive det officielt. Med en fin ceremoni på Bornholm, hvor jeg spillede lidt og fik en fin tale, halskæde og diplom af Knud Kristensen (SIND-formand, red.)."

I dag er Mathilde på mange måder kommet igennem ungdommens barske kriser, men har også lært at acceptere de svære indre kampe, fortæller hun:

"Jeg har et dejligt liv og er meget glad og taknemmelig for det, selv om der er ting, der er besværlige og udfordrende - dem skal der være plads til, men jeg definerer ikke mit liv ud fra dem. Os, der har nogle udfordringer, skal lære at bruge dem. Der er bare nogle steder, man ikke passer ind, men så passer man nogle andre steder."

Mathilde Falch har opbygget sin musikalske karriere på gammeldags manér, siden hun udsendte sin første single i 2009. Hun udgiver nu på sit eget pladeselskab, og de seneste par år har karrieren haft en støt opadgående kurve. Sommeren igennem har man kunnet opleve en Mathilde Falch i højeste gear på en omfattende turné, som har præsenteret hendes nye plade "Solen Brænder", og inden da blev hun inviteret til at deltage i den kommende sæson af det populære musikprogram "Toppen Af Poppen".

Havde opgivet håbet

Musikken har gennem årene været båret Mathildes egne oplevelser med indre rutsjeture, spiseforstyrrelse og misbrug - men i høj grad også drømme, håb og troen på at komme videre. Men udgangspunktet for sangskrivningen var dystert:

"Jeg havde et rigtigt hardcore-år, da jeg var 17 og blev indlagt på en psykiatrisk afdeling. Jeg troede egentlig ikke, jeg ville leve mere. Jeg mødte simpelthen så mange, der ligesom mig havde mistet. Jeg havde totalt opgivet troen på, at jeg kunne blive rask, men det ved jeg nu, at man kan."

"Jeg var ikke så god til at tale om det, der var svært, men jeg førte en dagbog, hvor jeg digtede ud fra mine tanker og følelser fra den her hospitalsseng. Det blev min vej tilbage, og der, hvor drømmen om at skrive og spille musik opstod."

"Bagefter havde jeg nogle år, hvor jeg kæmpede med at finde ud af, hvordan jeg så skulle være i live. Jeg drak meget og følte mig fanget af misbrug. Jeg ved jo, at mange kommer ud i den situation: Det kan være rart at dulme de ting, der er svære, gennem et misbrug. Men det kom jeg heldigvis også ud af."

Farvel til ungdommen

Mathilde Falch er kendt for sin kompromisløse, vilde og sårbare psykologiske sangskrivning, og på ‘Solen Brænder’ tager hun igen bladet fra munden. Hun finder nye udgangspunkter i en mere moden livssituation som mor og ægtefælle på tiende år.

Den nye plade er en slags 'velkommen i de voksnes rækker'?

"Ja, det er som om, jeg siger endegyldigt farvel til ungdomslivet. Selv om jeg på mange måder har følt mig meget voksen, siden jeg var meget ung, så er der noget helt nyt i det, når man bliver mor og har et hverdagsliv, hvor man ikke bare lige smutter afsted til et eller andet. Det giver nogle gode rytmer, som jeg ikke rigtig har haft før."

"Pladen er en hyldest til alle de her nye ting, jeg har skullet vænne mig til. Hverdagen og alle de her gentagelser, som måske virker lidt kedelige for mange, som har levet på kanten i perioder. Men det har jo været en drøm og en stor ambition at få en hverdag, et parforhold og et familieliv, der fungerer. Det tror jeg, det er for de fleste mennesker."

"Andre sangskrivere er gode til at beskrive de her små ting: Når man laver kaffe og den slags. Men jeg dykker altid ned i det psykologiske i mine tekster, og de aspekter er jo også i hverdagen og alle de faser af livet, vi går igennem. Nu har jeg jo en masse spændende oplevelser i min musikkarriere, men det er også fedt at smøre madpakker. Det troede jeg i hvert fald ikke, da jeg var ung. Men den ungdom, hvor jeg definerede mig selv som psykisk sårbar og misbruger, er fortid nu."

"At have en base, hvor der er rart og stabilt, og at være en god mor - det kan alt det andet så komme ovenpå. Og det harmonerer rigtig godt. Jeg har ret meget optur over at være i live."

Alle oplever jo smerte og har det svært i perioder, så det er utroligt mærkeligt, hvis vi ikke tør tale om det. Men da jeg selv begyndte at tale om det for ti år siden, følte jeg ikke, at der var andre. Og jeg fik at vide, at jeg altså ikke kunne være rockstjerne, hvis jeg gik rundt og talte om de ting

Nu med ADHD

Midt i epoken som ansvarlig voksen kom der så alligevel en flig af fortidens ballast ind i Mathildes liv sidste år, da hun fik en ADHD-diagnose:

"Det har jeg ikke talt så meget om, for jeg har lige skullet vænne mig til den selv. Jeg har jo nok altid vidst det i den forstand at man siger: 'Hun har godt nok meget krudt i røven'. Men jeg er egentlig glad for det, for det giver rigtig god mening for mig. Jeg har lært at bruge det konstruktivt, så nu kan jeg jo give den gas på scenen uden at tænke på, om jeg bliver smidt udenfor døren," lyder det fra musikeren med en smittende latter.

Diagnosen har faktisk hjulpet Mathilde gevaldigt, forklarer hun:

"Jeg sætter rigtig mange ting i gang og har mange bolde i luften, så folk omkring mig synes, det virker lidt kaos-agtigt. Men jeg kan ikke lade være, så min hverdag er måske lidt anderledes end de fleste menneskers. Jeg har også haft problemer med at sove, men den her diagnose giver mig en meget bedre forståelse for mig selv. Jeg har også fået noget hjælp gennem medicin, og det er rigtig rart at vide, at der ikke er noget galt med mig i den forstand. Det her tankemylder er simpelthen bare fordi, at min hjerne har svært ved at lukke ned på grund af ADHD."

"Jeg tror, der er mange, som kan genkende det i forhold til diagnoser. Man bliver også bare nødt til at se styrkerne i dem. En af grundende til, at jeg kom videre fra de svære ting dengang, er måske også, at jeg har en god drivkraft og energi fra ADHD... Så den er faktisk også min rigtig gode ven. Man skal ikke blive bange for det og lade det styre ens liv. Det kan godt være, at ting, som er helt naturlige for mig, er mærkelige for andre. Det forstår jeg meget bedre nu. Den måde, jeg slapper af på, er ikke nødvendigvis den, andre slapper af på."

Hvordan slapper du så bedst af?

"Jeg kan da godt se film og sådan noget, som andre gør, men ellers arbejder jeg, både med at optræde, men også med mit eget pladeselskab - masser af mails og ting, der skal holdes styr på. Det er faktisk afslappende. Og så elsker jeg at lave mad. Det er faktisk der, jeg slapper bedst af. Jeg følger aldrig nogen opskrift, så jeg prøver bare at være kreativ i køkkenet. Og så har vi den gode fordeling herhjemme, at jeg kan smadre køkkenet undervejs, og så rydder min mand op bagefter," griner Mathilde.

Retfærdighedssansen banker

Blandt sangene på den nye plade er der flere rap over fingrene til de magtstrukturer, som blandt Black Lives Matter-bevægelsen og MeeToo-bevægelsen gennem den seneste tid har italesat. Og det ligger ikke langt fra rollen som ambassadør for SIND - og Mathildes engagement i Red Barnet, Projekt Hjemløs og De Vildeste Fugle, forklarer hun:

"Hvor store eller små, vores problemer er, så fylder de jo meget i os. Vi er jo hovedpersoner i vores egen tilstand. Sangene har førhen været en nødvendighed for mig selv, men nu er der også blevet plads til andre emner: Vores samfund og verden - og særligt dét her med uretfærdighed. Når jeg ser i TV-Avisen, hvor forkert folk bliver behandlet rundt omkring i verden, så har det også været benzin til nogle af de her nye sange."

"Arbejdet med SIND er også et udtryk for, hvor uretfærdigt det er, at folk ikke får den hjælp, de har brug for. Hver uge får jeg masser af beskeder fra folk, som er der lige nu, eller deres pårørende, som er virkelig desperate. Og mange føler sig ensomme og alene i at have det skidt. Jeg henviser altid til SIND og alle de dejlige lokalforeninger, for jeg tror virkelig på, at det med at have et fællesskab er vigtigt. Og møde andre i lignende situationer og stoppe med at skamme sig - som jeg mærker, at rigtigt mange gør, når det handler om psyken."

"Der er bare noget i os mennesker, som føler det pinligt at være ensom og række ud efter hjælp gennem det her tabu. Og måske også derfor er det ikke noget, vi prioriterer som samfund. I går fik jeg lige tilsendt et billede fra et værelse på en psykiatrisk afdeling, hvor der var hul i væggen. Det havde der været i over et år, og det var stadig ikke blevet lavet. Det var nok ikke sket på en somatisk afdeling... Det er så ufattelig ærgerligt, og man kan virkelig undre sig, for der kunne uden tvivl spares rigtigt mange penge i den anden ende, hvis man satte tidligere ind og prioriterede det her område. Så folk måske ikke skulle indlægges igen dagen efter, de er blevet udskrevet."

"Men jeg synes heldigvis, der bliver flere og flere, som tør tale om deres problemer i offentligheden - det er utrolig positivt. Jeg håber, der er en bevægelse i gang, for det er jo noget, de fleste kender til i en eller anden grad. Alle oplever jo smerte og har det svært i perioder, så det er utroligt mærkeligt, hvis vi ikke tør tale om det. Men da jeg selv begyndte at tale om det for ti år siden, følte jeg ikke, at der var andre. Og jeg fik at vide, at jeg altså ikke kunne være rockstjerne, hvis jeg gik rundt og talte om de ting."

Skønhed i smerten

Titelnummeret "Solen brænder" har sin helt egen historie: Mathilde og manden Jesper Juhls søn Leo viste sig at døje med en alvorlig udgave af sygdommen refluks, der gav næseblod og smertelige kramper. En frygtelig situation, både som forældre og partnere, forklarer Mathilde:

"Det er en sang, som symboliserer, at solen er lige på den anden side. Den vil skinne igen. Men at der også altid kommer noget, der brænder på den dårlige måde. Det kan være ufattelig hårdt at være i sådan en fase, men man kan jo komme ud på den anden side."

"Den er skrevet, da vores søn var alvorligt syg, så vi var frygteligt bekymrede og overbelastede i et par år, hvor vi ikke kunne tage smerten fra ham. Det er helt klart det værste, jeg har oplevet. Men fra mine egne erfaringer havde jeg en bevidsthed om, at man lærer at leve med det."

"På dén måde er det også en voksen plade: Den handler ikke om starten eller slutningen på et kærlighedsforhold - det er der rigtigt mange sange og film om - men om at blive glade sammen midt i det. At være en del af hinandens historie gennem smerter og glæder, det er da enormt smukt..."

Kommende tv-stjerne

I forsommeren havde Mathilde ekstra-travlt, da TV 2-programmet 'Toppen af Poppen' skulle optages i Mols Bjerge. Resultatet kan ses på TV 2 fra 5. september.

"Det var fantastisk at være af sted med sådan en flok søde mennesker. Jeg fortalte også, at jeg er ambassadør for SIND og havde min fine SIND-halskæde på. Og når man åbner op om de ting, så er der faktisk altid nogen, der griber den og siger 'det kender jeg godt'. Så det blev faktisk nogle programmer, hvor folk åbner sig, også om de ting, der er svære."

"Jeg blev virkelig stolt over, at der sidder nogle dygtige, unge popmusikere, som mange børn og unge ser op til, og fortæller om nogle ting, der er sindssygt svære. Bryder billedet af, at popstjerner bare lever det fede liv. Der var superspændende at lære de her folk at kende og høre en masse god musik. At dykke ned i deres musik og vælge en af deres sange, som man kunne gøre til sin egen. Det var virkelig inspirerende, og jeg følte bare, at jeg var til koncert med nogle skidedygtige folk hver aften," siger Mathilde Falch, som - hvor hun end kommer frem - vil blive ved med at stille skarpt på forholdene for psykisk syge og sårbare:

"Jeg vil rigtigt gerne blive ved med at sætte fokus på det at være sårbar. For jeg ved jo, at der stadig er et system, som det er meget svært at få hjælp i. Men det er også vigtigt at sige, at det er muligt at få et godt liv på den anden side af kriserne."

Se mere: www.mathildefalch.dk

Mathilde Falch: "Solen Brænder" er udkommet på hendes eget pladeselskab Just For The Record og indspillet med guitarist og producer Christian Ki (D/troit, Peppermint B)

'Toppen af Poppen' har premiere på TV 2 den 5. september