Rådgivning 70 23 27 50

Her
Fine Gråbøl til forfatteraften i Sydhavn

Foto: Victoria Bruun-Henriksen

Set i SINDbladet: Forfatteren Fine Gråbøl vil gøre op med psykiatriens kolde sprog

SINDbladet

Fine Gråbøl har vundet Bogforums debutantpris for sin roman “Ungeenheden”. I romanen har hun hentet inspiration fra sin tid på et bosted for unge. Bogen er også et opgør med journalens og psykiatriens kolde sprog. “Jeg ville give et nyt sprog til det indre liv, når man er psykisk syg,” fortæller hun til SINDbladet inden et foredrag hos SIND København. Nederst i artiklen kan du læse om kommende forfattermøder hos SIND København i april, maj og juni.

Af Tobias Bruun Lauritzen. Foto: Victoria Bruun-Henriksen 

Forsiden af SINDbladet april 2022
SINDbladet

(Denne artikel er fra SINDbladet april 2022) Kaffemaskinen hvæser, kort efter sender ekspedienten en kop over bardisken til forfatter Fine Gråbøl. Vi er i Café Karen i Karens Minde Kulturhus i Sydhavnen, København, hvor Fine Gråbøl ofte sidder og skriver. 

SINDbladet mødes med Fine Gråbøl for at tale om hendes debutroman “Ungeenheden”, om hendes egen historie og om hendes syn på psykiatrien. Romanen har fået meget opmærksomhed, og hun har fået Bogforums debutantpris.

Det gamle røde murstenshus, vi sidder i, gik under navnet “Åndssvageasylet Karens Minde“ fra 1880 til 1987. Huset var dengang hjem for børn og unge med udviklingshandicap. I samtiden blev de opfattet som idioter og åndssvage. Selvom synet på mennesker med handicap og psykisk sygdom er blevet mere humant, er rammen passende til en snak om Fine Gråbøls roman. “Ungeenheden” foregår nemlig på et bosted for unge, der er psykisk sårbare. 

Tætte relationer

På bostedet bliver de unge hjulpet til at kunne begå sig i samfundet og til at stoppe med at gøre skade på sig selv. Bostedet er deres hjem, hvor de danner tætte relationer mellem hinanden og til de ansatte. 

Selvom romanen er fiktion, trækker fortællingen på erfaringer fra Fine Gråbøls eget liv. Som 17-årig fik hun depression og angst. Hun droppede ud af gymnasiet og havde svært ved at leve. Efter en samtale på tyve minutter diagnosticerede en psykiater hende som bipolar og udskrev stemningsstabiliserende medicin. Herfra gik det ned ad bakke i nogle år. Fine Gråbøl fik det dårligere, blev overmedicineret og indlagt på en børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling, indtil hun blev 18 år. Hun var stadig selvskadende og selvmordstruet og blev indlagt i voksenpsykiatrien, hvor hun fik 20 elektrochokbehandlinger. I perioden blev Fine Gråbøl også diagnosticeret med borderline og boede på et bosted i halvandet år efter Servicelovens paragraf 107. Nøjagtig som karaktererne i hendes roman gør det.

Patienten er omringet af journalsprog 

“Som patient i psykiatrien er du omgivet af sprog. Sundhedsvæsenet skriver stakkevis af dokumenter om patientens velbefindende. Alt, patienten foretager sig, noteres og analyseres,” forklarer Fine Gråbøl. I romanen har hun forsøgt at skabe et nyt sprog, et mere nedtonet og poetisk sprog om at være psykisk syg. 

“Der er brug for et andet sprog om det indre liv. Det kolde utilgængelige sprog, som står i journaler, er ikke dækkende for det, som foregår i en, når man er alvorligt syg.”

Hun cirkler kaffekoppen mellem hænderne, ser alvorligt ud i rummet og uddyber: 

“En vikar på hospitalet sagde til mig, da jeg var allermest selvskadende og udad­reagerende: “Jeg kender sådan nogle borderlinetyper som dig, du tester bare grænser.” Pludselig så jeg mig selv sådan, som en borderlineperson. Det sad længe i mig, jeg tænkte nej, sådan er jeg ikke!” 

Genbesøgte egne journaler 

Før udgivelsen af “Ungeenheden” besluttede Fine Gråbøl at læse sine journaler fra børne- og ungepsykiatrien og fra voksenpsykiatrien.  

“I voksenpsykiatrien beskrives jeg kun som PT, altså patient. Jeg blev til en forkortelse. I børne- og ungdomspsykiatrien beskrives jeg som Josefine. Skriften er velskrevet i hele sætninger. Man forstår, hvad der sker med mig, jeg bliver menneskeliggjort.”

Forfatteraften i Sydhavn med Fine Gråbøl

 

Håber bogen kan hjælpe andre

Da cafeen bliver fyldt med gæster, rykker vi ind på Sydhavns Biblioteket, som ligger i forlængelse af caféen. En gylden lyssøjle trænger ind ad de store vinduespartier og skinner på legeområdet i børne- og ungeafdelingen. 

“Her kommer jeg tit med min datter,” siger hun og lader blikket glide hen over de mange bogreoler, mens hun fortæller, at litteraturen allerede som barn fyldte meget for hende. 

“Jeg skrev mit første digt som otte-årig. Bøgerne har altid hjulpet mig. De var et sted at forsvinde. Da jeg var indlagt, kunne jeg ikke læse meget, men når jeg endelig læste, hjalp det helt utroligt. Det er bl.a. derfor, jeg har skrevet “Ungeenheden”. Fordi det ville have hjulpet mig at sidde på bostedet som 17-årig og læse den bog. Det er smukt og hårdt på samme tid at opdage sig selv i litteratur om psykiatrien.” 

Kom til samtaler om psykisk sygdom

Sindbladet var med da Fine Gråbøl fortalte om sin bog og psykisk sygdom til forfatteraften i Sydhavn. Frem til juni afholder SIND København flere arrangementer med forfattere. Nederst i artiklen kan du læse om, hvornår du kan komme til forfatteraftener i april, maj og juni.  

Det rødtonede projektørlys og publikums opmærksomme øjne er rettet mod scenen, hvor forfatter Fine Gråbøl læser op fra sin roman “Ungeenheden”. I rummet fornemmes en særlig stemning, som om noget bliver løsnet gennem samtalen om psykisk sygdom og litteratur. 

Før Fine Gråbøl ankom, sad publikum ved de små caféborde og spiste, mens snakken summede i caféen. 

Interviewer og forfatter Kasper Nørgaard Thomsen, som selv har haft psykisk sygdom inde på livet, spørger Fine Gråbøl ind til romanen. Som handler om unge, der bliver hjulpet til at kunne begå sig i samfundet og til at stoppe med at gøre skade på sig selv. Bostedet er deres hjem, hvor de danner tætte relationer mellem hinanden og til de ansatte. 

Forfatteraften Sydhavn Fine

Efterfølgende læser Fine Gråbøl op. Publikum følger godt med. Efter oplæsning og interview på scenen begynder en dialog mellem Fine Gråbøl og publikum. 

Formand for SIND København Johannes Berthelsen fik sammen med forfatter Kasper Nørgaard Thomsen ideen til at arrangere en række forfatteraftener om psykisk sygdom. 

“Litteraturen er en vigtig vinkel til at åbne op for at tale om sygdom. Men også til at tale om livet. Vi vil gerne høre om den menneskelige eksistens i stedet for diagnosen,” sagde han.


Kommende forfatterarrangementer

I aktivitetskalenderen på vores hjemmeside kan du læse mere om SIND Københavns møder med forfattere: 

Møderne foregår på Borgbjergvej 26 i Sydhavnen. Der serveres mad kl. 19.00 og efterfølgende er der samtale og oplæsning kl. 20.00. Gratis adgang. Spisning kræver tilmelding på kbh@kbh-sind.dk.