Rådgivning 70 23 27 50

Her
I dag hjælper Anton andre ved at dele sin historie – fx i foredrag og podcast.

I dag hjælper Anton andre ved at dele sin historie – fx i foredrag og podcast.

Set i SINDbladet: "Mor, hvorfor ser du så ked ud af det?"

SINDbladet

Vi skal have skabt et børnevenligt samfund, skriver Mia Alfred Andersen, der er mor til Anton og aktiv i Foreningen for børn med angst.

(Denne artikel er fra SINDbladet oktober 2022) Jeg er mor til Anton, der i dag er 18 år. Allerede i treårsalderen oplevede jeg de første tegn på, at han var stresset - den gang så jeg det ikke som angst, og det var det nok heller ikke til at starte med. Anton har altid tænkt meget over mange ting og stillet mange spørgsmål. Han var ikke særlig gammel, da han sagde en dag, hvor jeg skulle aflevere ham i børnehave: ”Mor, hvorfor ser du altid så ked ud af det, når du går rundt om bilen?”.

Inspiration: I Foreningen for børn med angst giver vi her ordet til Mia Alfred Andersen. Hun er pårørende, engageret i foreningens aktiviteter og har i mange år arbejdet med at støtte endnu flere børn, unge og deres familier til at trives bedre.
/ Mia Kristina Hansen, formand for SIND og for Foreningen for børn med angst

Et spørgsmål, der for mig viser, at han jo sagtens kunne fornemme, at jeg var presset, og at jeg havde en bekymret attitude, når ikke jeg fokuserede på at tage mig sammen og virke glad og overskudsagtig selv på en travl morgen på vej til job. 

Lad os skabe et børnevenligt samfund

Jeg er oprindelig uddannet socialrådgiver og har tidligere arbejdet med unge, der har komplekse psykosociale problemer. Jeg kan huske, at Disney-filmen 'Inderst Inde' i 2015 gav mig et kæmpe boost til at arbejde mere med børn og mere forebyggende. Jeg fik lyst til at arbejde med børn og deres følelsesregulering og mestringsstrategier, og i 2017 stiftede jeg min virksomhed, www.mentalstyrke.nu. 

Mia Alfred Andersen

I filmen er pigen Riley netop flyttet med sine forældre til San Francisco, og hendes følelser er naturligvis flyttet med. Inderst inde, altså i hendes tanker, bor der nemlig fem grundlæggende følelser, der får Riley til at tænke og gøre enten det ene eller det andet. I filmen møder vi de universelle følelser glæde, frygt, afsky, tristhed og vrede. De findes i alle mennesker, men særligt glæde er gået en hård tid i møde hos Riley, der savner sin gamle by og venner. 

I min hverdag møder jeg mange børn, der har mange hårde dage. Dage, hvor de er overvældet af angst. Jeg tillader mig at sige, at angst er en sund reaktion på noget usundt. Og det usunde skal findes i helheden. Både på samfundsniveau og i familielivet. Når vi forandrer helheden, kan vi skabe et langt mere børnevenligt samfund.

At træne de mentale muskler på lige fod med fysisk træning og bevægelse

I et børnevenligt samfund mener jeg også, at vi både børn og voksne laver mental styrketræning - fra vugge til grav. Børn er

fantastiske at samarbejde med, og de fanger tingene vildt hurtigt. Fx forklarede jeg forleden dag en pige på 10 år ordet mentaliseringsevne som at kunne se sig selv udefra og andre indefra, hvortil hun svarede: ”Det er de ikke så gode til henne på min skole”. Det vil jeg gerne være med til at ændre. 

 

Mental sundhed er som at holde planter

Fremtidsforskeren Anne Skare Nielsen beskriver i bogen 'Fremtidssans', at et godt billede på, hvordan vi får mere af det vi ønsker, er at skabe det, som var det en plante. For at vokse og trives skal planten have vand, næring, sollys og CO2. Hvis planten går ud, begynder de færreste at lede efter fejl og mangler ved planten. I stedet skal vi kigge på den helhed, som børn og unge vokser op i. Og jeg har sådan behov for at se ind i en fremtid, hvor vi kan mærke, se og tro på, at vi har skabt et børnevenligt samfund.

Lyt dig til mere inspiration

Mia Alfred Andersen og hendes søn Anton medvirker i de podcast, du kan finde på Foreningen for børn med angsts hjemmeside og hvor du ellers hører podcast. Søg på ”børn og unges kamp med angst”.

...

Så det gør jeg.