Rådgivning 70 23 27 50

Her
SINDbladet December 2019

Tabuer, psykiatritopmøde og nye projekter i SINDbladet December – Læs det her

SINDbladet

Medlemmer af SIND har fået SINDbladet i postkassen for nogle dage siden. Hvis du (endnu) ikke er medlem, kan du fra i dag finde bladet på www.sind.dk/bladet.

SINDbladet december sætter fokus på tabuer og bringer interviews med forfatterne Karen Fastrup og Peter Øvig Knudsen. På side 8-11 kan du læse om deres møde med psykisk sygdom, og hvordan de nu oplever, at tabuer om psykisk sygdom er på retur. Landsformand Knud Kristensen sætter på side 18-19 svigt i psykiatrien under lup, når han skriver om et drab, som formentlig kunne være undgået.  Du kan også læse om kunst, idéudveksling og de stærke fortællinger, der prægede SINDs medlemskonference, eller om et nyt projekt for besøgsvenner og borgere, hvor fælles fritidsinteresser er i fokus.

Her er mere om, hvad du kan læse i bladet: 

Du kan læse dette og tidligere blade online og som PDF på www.sind.dk/bladet

Side 8: Kendte forfattere: Tabuer om psykisk sygdom er på retur

To af forlagets Gyldendals mest kendte og anerkendte forfattere, Karen Fastrup og Peter Øvig Knudsen, har fået meget respons på deres seneste bøger om at være ramt af psykisk sygdom og komme sig igen. Masser af avisoverskrifter, læserhenvendelser og foredragsinvitationer viser, at danskernes interesse for at få nuanceret billedet af livet med en sindslidelse er stigende.

Side 12: SINDs medlemskonference 2019: Stærke fortællinger, spraglet kunst og stort engagement

Kombinationen af psykiske vanskeligheder og et problematisk forbrug af rusmidler skaber udfordringer for mange i Danmark, men der er alt for få tilbud om hjælp. 120 SIND-frivillige fik ved årets medlemskonference inspiration og ideer til at styrke både den politiske indsats og lokale aktiviteter. SIND-formand Knud Kristensen konkluderede efter konferencen, at landsforeningen står med en stor opgave, som prioriteres højt.

Side 14: Psykiatritopmøde 2019: Altid som aldrig før

Under parolen “Hvert menneske tæller!” blev årets Psykiatritopmøde i oktober, som SIND og de øvrige 14 organisationer i PsykiatriNetværket står bag, igen en bevægende oplevelse.

Side 18: Et drab som formentlig kunne have været forhindret

I december 2018 dræbte en mand sin overbo. Under retssagen kom det frem, at han natten forinden havde opsøgt psykiatrisk skadestue for at bede om hjælp. Han fortalte om selvmordstanker og om tanker om, at han ville skære i sin overbo med en kniv. Man tilbød ham noget beroligende medicin og en overnatning. Dagen efter blev han sendt hjem med præparater mod angst og depression.

Side 20: Nyt projekt: fælles interesser skal bære relationen

“Første skridt ud af ensomheden” hedder det nye projekt hos SIND på Frederiksberg og i København, hvor besøgsvenner matches ud fra interesser og ønsker til aktiviteter. Projektet er netop startet op og er åbent for flere interesserede.

Side 24: Lysten driver værket for SIND Vejles formand

Portræt af en SIND-frivillig: “Spred glæde”, står der altid i bunden af de mails, man modtager fra Flemming Leer Jakobsen. SIND Vejles formand har i næsten ti år arbejdet på at forbedre forholdene for folk med psykiske lidelser – og for ham handler arbejdet blandt andet om at tænde lys i det mørke, mange mennesker, der er psykisk sårbare, lever med.

Side 27: Forebyg forventningspres ved familiesammenkomster

Er du selv eller en i familien ramt af psykisk sygdom? Hvis der er sat kryds i kalenderen til en større familiesammenkomst – fx i juledagene – anbefaler SINDs rådgivere, at I i god tid, inden maden bliver sat på bordet, aftaler, hvad der skal ske hvordan.

De seneste ti års SINDblade ligger på www.sind.dk/bladet. Næste SINDblad udkommer den 1. februar. Hvis du er medlem af SIND, får du automatisk bladet hjem i postkassen. Du kan melde dig ind her