Rådgivning 70 23 27 50

Her

SINDbladet april 2020 - Nr. 2

Her kan du læse SINDbladet april. Bladet blev afleveret til tryk, før indsatsen mod coronasmitte/COVID-19 lukkede Danmark ned. Derfor fylder coronakrisen ikke så meget på siderne. Bemærk, at mange af aktiviteterne, der er omtalt i bladet, siden er aflyst.

På SINDs side på Facebook og i aktivitetskalenderen på SINDs hjemmeside kan du se aktuel information om aktiviteter. SINDs landsdækkende telefonrådgivning på 70232750 er fortsat åben.

Her er lidt om, hvad hvad vi har med i det nye blad:

Side 2: Bladets leder – Tiårsplan med bindende mål for psykiatrien – en ide/et forslag

SIND-formand Knud Kristensen rejser i bladets leder spørgsmålet: ”Kan vi lade os inspirere af klimaplanen, når vi skal i gang med en tiårsplan for psykiatrien?” Han foreslår, at der defineres konkrete mål og delmål for indsatsen, så udviklingen kan følges løbende.

Side 8: Rådgivningen – Et nødvendigt pusterum for de pårørende

Hos Psykologisk Rådgivning – SIND i København – er pårørenderådgivningen blevet så populær, at åbningstiden nu er udvidet. Her kan pårørende til mennesker, der er ramt af psykisk sygdom, få hjælp, nye perspektiver og en forståelse af den situation, de står i.

Side 11: Fem år som ambassadør for SIND

Singer-songwriteren Mathilde Falch har netop rundet fem år som SIND-ambassadør. Livet har fået flere farver, publikum er vokset, og smilene er større, men engagementet i at nedbryde tabuer om psykisk sygdom er uændret højt.

Tema: Ny forskning om foranstaltningsdomme

Side 12: Ny forskning: Foranstaltningsdømte efterlyser støtte til at håndtere deres livssituation

Dømte, der var ramt af store psykiske vanskeligheder, da de begik kriminalitet, oplever både før og efter anholdelsen fejl, mangler og situationer, hvor de ikke får den indsats, de har brug for. Det viser en ny forskningsrapport, SIND har støttet, med afsæt i foranstaltningsdømtes egne erfaringer. Hvis indsatsen skal virke, handler forbedringerne ikke kun om flere ressourcer. De foranstaltningsdømte efterlyser også forbedringer af dialogen og samarbejdet med og mellem de mange instanser på området. Se hele artiklen her.

Side 15: Ny statistik: 464 dages ventetid på dom

Forskningsrapporten, SIND har støttet, viser, at ventetiden på en foranstaltningsdom gennemsnitligt er 15,5 måned. Mange venter endnu længere. Også når dommen efter nogle år skal revurderes, er ventetiden lang. Se hele artiklen her.

Side 16: Først 387 dage efter nødråbet begyndte den ambulante behandling

At sætte ild på egen bolig er en farlig og strafbar handling. Men for dengang 20-årige Kristian Lyngsø, der netop havde fået en diagnose, var det den eneste måde, han kunne råbe på hjælp. Men han fik ikke hjælp. I stedet fik han efter 78 dage en ambulant behandlingsdom. Se hele artiklen her.

Side 18: Fejl forsinkede revurdering af dom

En brat medicinnedtrapning blev i 2012 fatal for Hannes søn. Ændringen udløste en psykose, der en kold vintermorgen desværre fik ham til at gå ud på gaden og vifte med en kniv. Begivenheden, som blev omtalt i mange medier, udløste en dom til anbringelse. Se hele artiklen her.

Side 19: Uvisheden er giftig

Gennem 13 år var Nikolaj Brie Petersen retspsykiatrisk patient, næsten hele perioden i ambulant behandling. Han oplevede ventetid, uvished og mangel på noget at lave. Oplevelserne er en del af drivkraften bag kunstværkstedet Maskine Maskine i Roskilde, hvor brugere af psykiatrien skaber kunst. Se hele artiklen her.

Side 20: Der er 26 – find og book din SIND foredragsholder

26 medlemmer stiller sig selv og deres livserfaringer til rådighed som foredragsholdere i SIND. De er alle medlemmer af SIND og erfarne foredragsholdere, der har livserfaringer som mennesker, der er psykisk sårbare, pårørende eller professionelle.

Side 22: Ny diagnose - når sorg bliver en lidelse

Der er sorg. Og så er der vedvarende sygelig sorg. Lidelsen hedder Prolonged Grief Disorder,  PGD, og den er blevet optaget på WHO’s seneste diagnoseliste, ICD-11. Det betyder et øget fokus på lidelsen og forhåbentlig en lidt bedre fremtid for de ramte.

Side 24: Åbent SIND - Fokus på dialog og unges udfordringer her og nu

Et nyt SIND-tilbud for unge og deres netværk er åbnet i København. Her skabes et uformelt, omsorgsfuldt og trygt rum præget af åben dialog.

Side 25: Vendt tilbage - SIND Fyns formand har en fortid som leder af “Stoppestedet”

Portræt af en SIND-frivillig: Bjarne Christensen var i flere år daglig leder af SINDhuset “Stoppestedet” i Odense – nu er han vendt tilbage som frivillig lokalformand for SIND Fyn.

Emne
Forside - SINDbladet april 2020 - Nr. 2
Dato