Rådgivning 70 23 27 50

Her
SINDbladet april 2021 - forside

Set i SINDbladet: Forebyg arvestridigheder i familien med et testamente

SINDbladet

Dette er artikler fra SINDbladet april: Hvad gør vi med de ting, vi efterlader os, når vi en dag skal herfra? Advokat Marie Rud Hansen tager dig i hånden og guider dig gennem processen, så du undgår arvestridigheder i familien. Michael fik hjælp til at oprette sit testamente hos SIND. Læs om den SIND-frivillige foredragsholder, Michael Møller, der finder ro i at vide, at testamentet er på plads. Michael har også nævnt SIND i sit testamente, da han ønsker at bidrage til den fremtidige indsats om at fjerne fordomme om psykisk sygdom.

Har du overvejet, om du skal oprette et testamente? Der kan være mange gode grunde til at oprette et testamente. Den største fordel ved et testamente er, at det er dig, der bestemmer, hvad der skal ske med din formue og dine ting, når du ikke er her længere, skriver advokat Marie Rud Hansen. Hun oplever ofte, at der opstår konflikter om arv i familier, hvilket et testamente kan forebygge

Af advokat Marie Rud Hansen

Et testamente kan være med til at hindre, at dine arvinger ender i arvestridigheder. De fleste har en opfattelse af, man aldrig selv vil blive uvenner med sine nærmeste over arv. Men jeg har som advokat set det ske i selv de mest sammentømrede familier.

Hvis du har lavet et testamente, kan du have hindret eller forebygget konflikter og uvenskab blandt dine efterladte.

Ro i maven

Jeg oplever flere klienter, der fortæller mig, at de har gået og tænkt over at oprette et testamente de sidste 10 år. Det er altså noget, der ligger mange på sinde i flere år, før de får gjort noget ved det. Nogle får det desværre ikke gjort i tide.

Mange af mine klienter, som får oprettet et testamente, giver udtryk for, at det er en kæmpe lettelse at få det gjort. Det sikrer de fleste en vis ro i maven og sågar en bedre livskvalitet at vide, at man har styr på, hvad der skal ske med formuen, når man ikke er her længere. Det at vide, at man har gjort sit for at sikre, at ens efterladte ikke bliver uvenner, betyder rigtigt meget.

Hvordan opretter man et testamente?

Det er op til den enkelte, hvordan man vil skrive testamentet. Der findes flere tilbud på nettet, hvor man kan oprette et testamente forholdsvist billigt. Flere foreninger, fx SIND, tilbyder gratis hjælp med testamentet og med at dække advokatomkostninger, hvis foreningen betænkes. Det er også muligt selv at få en advokat til at skrive testamentet.

Også i denne situation dækker SIND advokatomkostninger. Se mere på hjemmesiden.

Jeg vil anbefale advokat­bistand, da man herved får rådgivningen med, som faktisk er det allervigtigste. Man får forklaret, hvordan de almindelige regler er, ligesom man får et overblik over konsekvenserne af testamentet. Jeg oplever ofte, at mange af mine klienter ændrer deres ønsker, når de får forklaret, hvilke konsekvenser deres oprindelige ønsker har, fordi det slet ikke var de konsekvenser, som de troede.

Gyldighedskrav til et testamente

Et testamente skal enten oprettes ved underskrift hos notaren eller ved underskrift for to vidner.

Hvis du opretter et notartestamente, skal det underskrives i to eksemplarer foran notaren, som er en person, der er ansat ved retten. Det ene eksemplar får du med hjem, mens det andet eksemplar bliver opbevaret af retten. Herved er du sikret, at dit testamente bliver fundet frem den dag, du dør.

Hvis du opretter et testamente for vidner, skal der være to uvildige personer, der overværer din underskrift af testamentet. De skal være til stede på samme tid som dig, og de skal begge underskrive testamentet straks efter dig. De skal være klar over, at det er et testamente, de bevidner, og de må ikke være nærtstående til dig eller en arving i testamentet.

Jeg vil anbefale et notartestamente af to årsager. For det første er du sikker på, at testamentet bliver fundet frem den dag, du dør – der er ingen garanti med et vidnetestamente. For det andet kan der lettere opstå tvivl om gyldigheden af et vidnetestamente.

Det er også muligt at oprette et nødtestamente. Dette kan kun ske i umiddelbar nærhed af din død, og så gælder der ingen krav til oprettelsen. Det kan sågar skrives i en sms.

Du er velkommen til at ringe eller skrive til mig, hvis du har et spørgsmål til testamenter: mrh@kasusadvoaker.dk eller tlf. 3360 3000.


Michael fik hjælp med testamentet hos SIND

59-årige Michael Møller, der i mange år har været aktiv i SIND, har både nævnt familiemedlemmer og landsforeningen i sit testamente

Af Henrik Harring Jørgensen

En af dem, der har trukket på SINDs tilbud om hjælp med testamentet, er 59-årige Michael Møller fra Lyngby. Han beskriver forløbet som nemt, hurtigt og overskueligt.

“Både papirarbejdet og besøget hos notaren var hurtigt overstået,” siger han.

Orden i sagerne

Statistisk set er Michael mange år fra den alder, som gennemsnitsdanskeren har, når de pårørende får brug for at vide, om der findes et testamente. Oveni er både humøret og energiniveauet højt, fx når der hygges med venner i lejligheden eller på det lokale værested. Alligevel fik han oprettet et testamente og anbefaler andre at gøre det samme.

“Det føles godt at vide, hvem der skal arve, og at der er orden i sagerne. Desuden ved man aldrig, hvornår der bliver brug for et testamente. Mine forældre var desværre blot 51 og 59 år, da de gik bort,” siger han.

Foredragsholder

Michael har for nylig ændret sit testamente. Udover familiemedlemmer er SIND nu også nævnt.

“Tilbage i 1996 blev jeg foredragsholder i SIND. Foredragene, som jeg fortsatte med indtil sidste år, og foreningsaktiviteterne har givet mig rigtig mange gode oplevelser. Med SIND har jeg mødt mange andre mennesker, været rundt i landet og haft mange gode samtaler. Fx også med politikere, der lyttede til SIND. Men SIND er først og fremmest nævnt i mit testamente, fordi det er vigtigt for mig at bidrage til den fremtidige indsats for at fjerne fordomme om psykisk sygdom,” fremhæver han.

Læs mere på www.sind.dk/testamente


Få information og hjælp med advokaten hos SIND

Betænk SIND i dit testamente. Så går dine penge til arbejdet med at skabe forståelse og gode vilkår for mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende. SIND hjælper gerne med det praktiske.

Hvis SIND skal have en plads i dit testamente – du bestemmer selv, om du vil testamentere hele arven, en andel af den eller et fast beløb – kan landsforeningen betale udgiften til advokat i forbindelse med udarbejdelse af testamentet. Det spiller ingen rolle, hvor stort beløbet er, eller om der er andre arvinger end SIND.

Du kan bruge en advokat, du selv vælger, eller du kan bruge SINDs advokat. Den advokat, du vælger, skal blot kontakte SIND – så klarer vi resten.

Fortrolighed

Et testamente er en privatsag. Hvis SIND via en advokat hjælper med testamenter, ser vi kun de linjer, hvor foreningen er omtalt. Alt anden information i testamentet om fx formue, slægtninge eller om andre, der betænkes, bliver mellem dig og advokaten.

Informationsfolder

I SINDs folder om arv er der gode råd til dig, der blandt dine arvinger har en eller flere med psykisk sårbarhed. Hvordan sikrer du dig, at dine arvinger får mest og længst mulig gavn af en arv? Se mere i folderen.

Kontakt SIND

Ønsker du mere information, så klik ind på vores hjemmeside eller kontakt SINDs sekretariat: Udviklings­konsulent Helene Kemp, 2154 2814, hke@sind.dk.

www.sind.dk/stot-os/arv-og-testamente