Rådgivning 70 23 27 50

Her

Ny forskning: Foranstaltningsdømte efterlyser støtte til at håndtere deres livssituation

En ny forskningsrapport, SIND har støttet, efterlyser forbedringer af indsatsen i forhold til mennesker, der får en foranstaltningsdom. Forskningsrapporten viser også, at ventetiden på en foranstaltningsdom gennemsnitligt er 15,5 måned. På www.sind.dk/foranstaltningsdom kan du læse hele rapporten, uddybende artikler og interviews med flere dømte og pårørende

Domshammer
På www.sind.dk/foranstaltningsdom kan du læse hele rapporten, uddybende artikler og interviews med flere dømte og pårørende. 

Dømte, der var ramt af store psykiske vanskeligheder, da de begik kriminalitet, oplever både før og efter anholdelsen fejl, mangler og situationer, hvor de ikke får den indsats, de har brug for.

Det viser en ny forskningsrapport, SIND har støttet, med afsæt i de foranstaltningsdømtes egne erfaringer. På www.sind.dk/foranstaltningsdom kan du læse hele rapporten, uddybende artikler og interviews med flere dømte og pårørende. 

Hvis indsatsen skal virke, handler forbedringerne ikke kun om flere ressourcer til behandlingspsykiatrien og til kommunernes sociale tilbud, fx socialpsykiatriske bosteder.

De foranstaltningsdømte efterlyser også forbedringer af dialogen og samarbejdet med og mellem de mange instanser på området. 

464 dages ventetid på dom 

Forskningsrapporten viser også, at ventetiden på en foranstaltningsdom gennemsnitligt er 15,5 måned. Mange venter endnu længere. Også når dommen efter nogle år skal revurderes, er ventetiden lang. Læs mere her om statistikken, der omfatter 1.330 domme i 2017 og 2018. Tallene har ikke tidligere været omtalt i medierne.

Manglende samarbejde  

Rapporten, der er baseret på forskningsinterviews med dømte og pårørende fra hele Danmark, er udarbejdet af to forskere fra Roskilde Universitet, Ane Moltke og Sine Lehn-Christiansen. Ane Moltke, der uddyber rapporten i dette interview, siger bl.a.:   

”De mennesker, der får en dom, er meget forskellige og har ofte sammensatte problemer, hvilket indsatsen bør tilpasses. Det er den ikke i dag. De oplever, at de får for lidt hjælp, og mange peger på fejl og forsinkelser i et tungt system med mange instanser, der ikke samarbejder. Især peger de på, at de ikke bliver hørt, men nærmere at der bliver bestemt over dem uden, at de eller deres pårørende kan påvirke beslutningerne. Fx fortæller en af undersøgelsens informanter, at Retslægerådets vurdering vejede tungere end hans læges vurdering, endda uden Retslægerådet havde mødt ham direkte.” 

Se mere på www.sind.dk/foranstaltningsdom