Rådgivning 70 23 27 50

Her
SINDbladet april 2021 - forside

Set i SINDbladet: SIND har styrket den lokale indsats

Artikel fra SINDbladet april: Økonomisk støtte fra flere sider betyder, at SIND har kunnet styrke indsatsen i en række lokalafdelinger, rådgivninger og projekter. Foreløbig er 28 projekter styrket. Hvis du ønsker information om, hvordan der kan støttes eller igangsættes projekter i forbindelse med coronaindsatsen, er du velkommen til at skrive til landsforeningen@sind.dk.

Af Henrik Harring Jørgensen

Coronanedlukningerne og usikkerheden om fremtiden har ramt mange danskere hårdt. Det gælder også mange af de mennesker, der normalt opsøger eller får brug for at kontakte SIND.

Heldigvis har SIND fra flere sider fået særlig økonomisk støtte, der har banet vejen for en ekstra indsats lokalt i en række byer. Fx hos SIND Fyn. Her er omdrejningspunktet for de fleste aktiviteter værestedet Stoppestedet i hjertet af Odense. Det store hus, som normalt har mange sociale tilbud, er også stedet, hvor frivillige og ansatte ved flere projekter koordinerer aktiviteterne.

Samtalegrupper fortsatte online

Fx er Berit Juel sammen med Ninna Petersen og Anja Jakobsen bl.a. engageret i familiesamtaler. Samtalegrupperne kan både være med børn, forældre og bedsteforældre, som oplever psykisk sygdom i familien. På Fyn er nogle af støttemidlerne investeret i at styrke denne indsats.

“Vi er meget glade for, at vores samtalegrupper fortsat fungerer, efter vi skiftede fra de hyggelige lokaler på Stoppestedet til at mødes online. I grupperne med børn, som er pårørende, er det fantastisk at opleve, hvor supergode de er til at støtte hinanden og fortælle, hvordan de har det. Også i forældregrupperne er det gået godt med at holde kontakten via skærm. Det har været en stor fordel, at deltagerne nåede at mødes ude i virkeligheden, inden Danmark lukkede ned,” fortæller Berit.

Sikkert samvær på Frederiksberg

Store byer er ikke ensbetydende med, at borgerne har store netværk. Tværtimod. Mange er ensomme på Frederiksberg. Hos SIND Frederiksberg forbereder de sig på et langvarigt favntag med ensomheden. Derfor er indsatsen med besøgsvenner i samarbejde med SIND København et af de områder, der er blevet styrket.

“Behovet er stort. Vores venteliste vokser. Her i begyndelsen af marts har jeg desuden tjekket, at 17 besøgsvennepar fra en tidligere ordning gerne vil fortsætte,” oplyser lokalformand Sven Heinemeier Rasmussen.

Han er glad for, at Fredagscafeen hos SIND Frederiksberg, der i mange år har været et af de få samlingspunkter for en gruppe udsatte borgere, trods corona- restriktionerne, i lighed med klub 35+, filmklub og IT-undervisning, har kunnet fortsætte som hidtil.

Sang og smil i Herning

Coronanedlukningerne satte i 2020 to gange et midlertidigt punktum for det sprudlende samarbejde om koraktiviteter, "Sang for Sindet", mellem Den Jyske Sangskole og SIND Herning-Ikast-Brande. Sidste år fik projektet dobbelt så mange tilmeldinger som forventet. Cirka hver fjerde deltager er pårørende. Halvdelen af de 45 kormedlemmer er visiteret til et socialpsykiatrisk tilbud.

“Støtten, vi har fået, investerer vi i at udbrede den gode ide. Vi er på vej ud i yderligere tre kommuner. Og støtten betyder, vi kan række ud til kommende og nuværende kormedlemmer – fx på bostederne – på en meget mere synlig måde, når det igen bliver muligt at mødes og synge sammen. Vi glæder os til at komme i gang igen,” siger projektleder Line Nordentoft, Den Jyske Sangskole.

 

28 projekter styrket

Af organisationskonsulent Emilie Østbjerg, SIND

1. april 2021 var SIND oppe på 28 projekter, hvor der bliver udført en ekstra indsats i forbindelse med Corona. Der er tre hovedtemaer for aktiviteterne:  Coronarådgivning, bekæmpelse af ensomhed og støtte til børn- og unge i familier med psykisk eller anden alvorlig sygdom.  

Projekterne med fokus på coronarådgivning er: SIND i Hillerød udfører gruppeforløb og individuelle samtaler, Netværkscafeen Thisted har udvidet deres hjemmebesøg og rådgivning, SIND Pårørenderådgivning i Aarhus udfører samtaleforløb, SIND Hjørring har udvidet deres rådgivning og lavet en podcast, SIND i Randers, Odder og Silkeborg har lavet et uddannelsesforløb for frivillige og afholder samtaler, SINDs Pårørende i Aalborg har udvidet deres rådgivning og afholder samtaler med pårørende, SIND Viborg har uddannet frivillige til at afholde samtaler, SIND Holbæk-Odsherred-Kalundborg afholder samtaler og SINDs MedicinRådgivning laver online rådgivning.

Projekterne, der bekæmper ensomhed, etablerer enten flere besøgsventilbud og lokale fællesskaber eller inkluderer flere i allerede etablerede besøgsventilbud og lokale fællesskaber. Her deltager: SIND Frederiksberg, SIND Cafeen Thisted, SIND Huset Skive, SIND Fyn, SIND nettet i Aalborg, SIND nettet i Albertslund, SIND nettet i Silkeborg, pårørende rådgivning i Aalborg, Sang for Sindet i Herning, SIND Syd-Vest, Skizofreni-foreningen og SIND huset i Mors.

Projekterne med fokus på støtte til børn og unge, handler bl.a. om at styrke deres indsigt i, hvad det betyder at leve i en familie, der i perioder er præget af psykisk sygdom. Her deltager fire rådgivninger: Stoppestedet i Odense, SIND Skolerne Aalborg, SIND pårørenderådgivning Århus og SINDs Psykologisk Rådgivning i København.

Hvis du ønsker information om, hvordan der kan støttes eller igangsættes projekter i forbindelse med coronaindsatsen, er du velkommen til at skrive til landsforeningen@sind.dk.